son haberler

Karadeniz’de Bir İlk Ünye’de Başladı

Yayınlanma Tarihi: 12 Ağustos 2016 okunma

Karadeniz’de Bir İlk Ünye’de Başladı
Gündem
0

Ünye Belediyesi Ünye Kent Müzesi’nde “Somut olmayan Kültürel Miras” konseptini hayata geçirerek Karadeniz’debir ilke imza attı.

Ünye Belediyesi tarafından 2012 yılında şehre kazandırılan ve kurulduğu günden bu yana ilgi çeken Kent Müzesinde konsept değişikliğine gidildi. Kent Müzesi bundan böyle “ÜNYE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS MÜZESİ” olarak hizmet verecek.2

Konsept değişikliği nedeniyle bugün Müze Ev’de Ünye bir basın tanıtımı gerçekleştirildi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve Başkan yardımcıları ile birim müdürlerinin yansıra basın mensuplarının katılım gösterdiği tanıtım toplantısında ilk olarak gölge oyunu gösterisi gerçekleştirildi.

Ünye’nin başta olmak üzere Osmanlı kültürünün günlük ve sosyal yaşamında kullandığı öğelerin canlı olarak izlenebilme ve denenebilme imkanının olduğu Ünye Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesinde tarihi ve kültürel miraslar gün ışığına çıkarılıp vatandaşların hizmetine sunulacak.

Ziyaretçiler müzeye geldiğinde geçmiş dönemlerde yaşanan hayatı tüm unsurları ile canlı olarak izleme fırsatı bulacaklar.

Ziyaretçilerin aynı zamanda ebruli sanatı ile ıhlamur baskı gibi el sanatlarını da deneyimleme fırsatı bulacakları ÜNYE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS Müzesi’nde Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, kendi elleriyle Ebruli ve Ihlamur Baskı yaptı.

3Tanıtım toplantısında gölge oyunun yanı sıra tek kişilik tarihsel anlatım sahnesine de yer verildi. Ünye’de 1461 yılında yaşamış Kaptan Server Bey’in anısının anlatıldığı gösteride, Server beyin bir fırtına sonucu yük gemisinin batması ve o sırada seferden dönen fatih sultan Mehmet’in Server bey ve tayfasını kurtarıp Ünye limanına getirmesi anlatıldı. Sultan Mehmet Ünye’ye geldiğinde ise meydanda burada hiç ağaç olmamasından yakındığı ve Ünye Cumhuriyet meydanında bulunan Tarihi Çınar ağacını diktirdiği anlatıldı. Tarihi Çınar ağacı 575 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’in diktirdiği günden bu yana tüm ihtişamıyla hala asırlara meydan okumaya devam ediyor.

ÜNYE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS Müzesi’nde daha sonra müze ev gezildi. Müze evin bahçesinde yine o döneme ait olan oyunlar da yer alıyor. “Sek Sek, Dokuz Taş, Üç Taş, Tentürük, Halka Geçirme” gibi birçok tarihi oyunun anlatıldığı hem de oynama fırsatı bulunan müze evde konuklara son olarak yine müze evin bahçesinde bulunan tarihi sarnıçlı kuyu içerisinde soğutulan karpuz takdim ediliyor.

4ÜNYE SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS Müzesi’nde gerçekleştirilen tanıtım toplantısının ardından bir konuşma yapan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “ Kültürel değerlerimize sahip çıkıp Ünye’mizde ki somut olmayan kültürel mirasımızı gün yüzüne çıkartıp bugün ki yaşayan insanlarımıza bunu anlatıp gelecek kuşaklara nasıl aktarabilir hesapları içindeydik. Bugün bunla ilgili başlangıcı yapmış olduk. Müze evimizde bizim için anlam ifade eden oyunlarımızın, deyimlerimizin hikâyelerini ve nerden geldiğini öğrenebilme fırsatı bulduk. Turizm anlamında birinci etap olarak belirlediğimiz kültür yolumuz Ünye’de ki Yalı Kilisesi ile başlayacak ve devamı noktasında arada birkaç eserimiz var ve akabinde saray hamamımızın ihalesi yapıldı, 1 yıl sonra da bu hamamımız hizmete girecek. Devamı noktasında yine fatih sultan Mehmet’in dikmiş olduğu tarihi çınar ağacımız, ardından müze evimiz, kadılar yokuşumuz, bakırcılar arastamız, orta çarşımız, kefeli hanımız derken 2018 yılından itibaren kültür yolumuzun ve Ünye’mizin kültür ve tarihi altyapımızın tamamını hizmete sokmuş olacağız” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.