son haberler

Kıranlı’dan Şehircilik Günü’nde Öneri

Yayınlanma Tarihi: 7 Kasım 2021 okunma

Kıranlı’dan Şehircilik Günü’nde Öneri
Gündem
0

Ordu Teknikerler Derneği Başkanı Musa Kıranlı 8 Kasım Şehircilik Günü nedeniyle yaptığı açıklamada “İyi Yaşamak İçin İyi Planlama Yapmak Gerekir” dedi.

Plansız Büyüme Ve Yayılmanın Yarattığı Sorunların Farkına Varılmalı

Başkan Kıranlı, “8 Kasım Dünya Şehircilik Günü, takvimin oluşturduğu bir gün değil, doğduğumuz, doyduğumuz, birlikte nefes alıp yaşadığımız şehrimizin sorunlarına müdahale, mücadele ve planlama günü, sorumluluk taşıyanların, eğitim verenlerin, meslek insanlarının, üniversitelerin, meslek odalarının ve halkın bir araya gelerek şehrine sahip çıkma, çözüm ve öneri noktasında düşünme ve muhasebe yapma günüdür.

Bugün; bulundukları mekanı, kenti şekillendiren, güzelleştiren, insanların rahatça huzur içinde yaşayabileceği yaşam alanları sağlanması için proje üreten yerel yönetimler ile birlikte yaşadıkları yere değer katan, kentleri çizenler, inşaa edenler, sağlıklı, güvenli, ekolojik, değerlere duyarlı nitelikli kişilerin eserleriyle övündükleri gündür.

Bizler de kendi meselelerinden daha çok yaşadığı şehrin meselelerine duyarlı Türkiye’nin yüksek teknik öğrenimli teknik elemanları, üretici iş gücü teknikerler olarak; çocuklarımız için, yarınlarımız için, daha yeşil, daha güvenli ve daha yaşanılabilir şehirler hayal ediyor ve bunun için de mücadele veriyoruz.

Endüstri ve sanayi, elektrikten makinaya, sağlıktan gıdaya, tarım ve yapı sektörü vs her alanda sahada olan Teknik adamlar olarak görevimiz doğduğumuz, doyduğumuz şehrimizin sorunlarının çözümü ile kentin tüm yaşayanlarına güvenli, sağlıklı, yaşanabilir, kaliteli bir çevre ve kent yaratmaktır.

Geçmişinden kopuk bir mimariyle şekillenen, sosyal ve kültürel mirasını yitiren, yaşam kalitesini düşüren, insana ve çevreye duyarsız olan bir şehirleşme kabul edilemez. Modern kentleşme için hepimizin emeğine, duyarlılığına ihtiyaç var.

ORDU Teknikerler Derneği olarak naçizane önerimiz; Her şeyden önce planlama ve kontrol. Dolayısıyla plansız büyüme ve yayılmanın yarattığı sorunların farkına varılmalı.

Öncelikle modern, sağlıklı ve güvenli kentleşmenin önünde duran engelleri doğru belirlemek gerek. Kırsal kente göçü ve kentten başka bir kentte göçü önlemeliyiz.

Bölgemizde İstihdama Yönelik Yatırımlar, Projeler Üretmelidir

Memleketin gerçek sahipleri kırsalda yaşayan üretici, elleri nasırlı üreticilerimizdir. Bunun için kırsalda yaşayanlara alt yapı hizmetleri, elektrik su ve benzer konularda belediyelerimiz kolaylıklar ve destek sağlamalıdır. Göç’ü önlemek için bölgemizin yetiştirmiş ve seçmiş olduğu bakan ve bakan yardımcılarımız, milletvekillerimiz, müsteşar ve bürokratlarımız, belediye başkanlarımız, Oda ve STK başkanlarımız bölgemizde İSTİHDAMA yönelik yatırımlar, projeler üretmelidir.

Özellikle kıyı kentleri olan ilçelerimizde sahil bandı korunmalı ve deniz ile barışık olmalı. Tüm ilçelerimizin tarihi dokusunu ve kültürel kimliğini koruyarak,  alt ve üst yapısı olan, geniş yeşil alanı, modern kent mobilyaları ile yaşanılır bir şehir inşa edilmelidir.

ORDU merkez başta olmak üzere Ünye, Fatsa ve diğer tüm ilçeleriyle modern, sosyalitesi yüksek, kısacası her yaşta İnsanların bütün fonksiyonlarını en iyi şekilde yapabileceği, herkesin yaşayabilirim dediği bir kent olmalıdır.

Şehrimizin en eski ve tarihi merkezlerinin, şehrin en yeni yerleşim alanlarıyla bütünleşmesini sağlayacak sosyal alanların oluşturulması kentsel dönüşümün önceliklerinden birisi olmalıdır. İnsanın beyin kirini temizleyen Kültür merkezi, kütüphane ve yine insan vücut kirini temizleyen hamamlarımız ve şehrin kirini temizleyen kanalizasyonlarımız sorun olmaktan çıkarılmalıdır.

Sadece günümüzün değil gelecek kuşakların da ortak mirası olan ormanlar, dereler, yaylalar, meralar kıyılar v.b. doğal alanlarımız tahrip edilerek kentlerimizin kimliği yok edilmemelidir. Aksi takdirde eski fotoğraflar ve türkülerle övünürüz.

Ordu’muz tüm ilçeleriyle Yaradan’ın bahşettiği doğal dokusu, tarihi farkındalıklarıyla, yeşili mavisiyle bütün renkleriyle, bütün değerleriyle, sevginin hoşgörünün, birbirine saygının olduğu tarihiyle, güçlü kültürüyle medeniyetler şehri, oksijen diyarıdır.

Modern, Sağlıklı ve sürdürülebilir bir çevre ve kent yaratmak, çağdaş yerleşim ve çağdaş toplum hedeflerine ulaşmak yerel yönetimlerin öncelikli amaçlarındandır.

Dünyada ve ülkemizde şehirlerimize yön veren, devleti temsil eden illerde valilerimiz, ilçelerde kaymakamlarımız ve şehri emin yerel yönetimler belediye başkanlarımız başta olmak üzere;

Şehir plancıları, mimar, mühendis, tekniker ve teknisyen tüm teknik insanları en kalbi duygularımla selamlıyor, Kentimizin geçmişten gelen değerleri ile bilimin ve teknolojinin buluştuğu bir çerçevede sağlıklı bir şekilde gelişimini sürdürmesini temennilerimle herkesin çağdaş konut ve düzenli bir ortamda yaşaması dileğiyle 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü’nü kutluyorum…

Kültürel, tarihi ve doğal zenginliklere sahip olan şehrimizin hep birlikte el ele verdiğimizde daha da zenginleşip güzelleşeceğine yürekten inanıyorum.

Şehirlerimizin planlı büyümesi,  daha kolay ve keyifli yaşamamıza olanak sağlayacaktır. Yaşadığımız şehirde ortak sorunlarımıza çözümler üretmek için el ele verelim. Şehrimizin keyfini birlikte yaşayalım” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.