son haberler

Kız Çocukları, Tarlada İşçi, Çadırda Kardeşleri İçin Anne Oluyor

Yayınlanma Tarihi: 12 Ağustos 2015 okunma

Kız Çocukları, Tarlada İşçi, Çadırda Kardeşleri İçin Anne Oluyor
Gündem
0

Kanunen çocukların çalıştırılmasının yasak olmasına rağmen Türkiye’de 400 binden fazlası tarımda olmak üzere bir milyona yakın çocuk işçi var. Mevsimlik tarım işçi göçü, her yıl Doğu ve Güneydoğu bölgelerinden ülkenin dört bir yanına yayılıyor.

Göçe katılan kız çocukları için mevsimlik tarım sadece tarlada işçi olmak değil. Onlar hem tarlada çalışıyor hem de kardeşleri için minik anneler oluyorlar. Mevsimlik tarımda zorunlu göçün en ağır yükünü ise kız çocukları taşıyor.

Hayata Destek Derneği’nin 2015 yılında yayınladığı Mevsimlik Gezici Tarım Araştırma Raporu’na göre; kız çocuklarının yüzde 70’i su taşıma, yüzde 65’i kardeşlerine bakma, yüzde 67’si eşyaları gözetleme, yüzde 45’i bulaşık yıkama, yüzde 30’u yemek hazırlama, yüzde 50’si temizlik yapma gibi işleri yerine getirmek zorunda.

Turk Islam Eserleri Muzesi

Yaşlarından büyük sorumluluk almak ve tarlada çalışmak için eğitimlerini bırakmak zorunda olan bu çocukların daha sağlıklı büyüyebilmeleri için Hayata Destek Derneği 2012 yılından bu yana “Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil!” kampanyasını yürütüyor. Bu yıl Fatsa’da fındık işçisi çocuklarla çalışmalar gerçekleştiren derneğin amacı daha çok insanın çocuk işçiliği sorunun farkına varmasını sağlamak.

Hayata Destek Derneği
Hayata Destek, doğal ve insan kaynaklı afetlerden etkilenmiş toplumların temel haklarına erişimini sağlamak ve ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlıyor. Uluslararası insani yardımın temel ilkelerini benimseyen Hayata Destek; insanlık, ayrım gözetmemek, tarafsızlık, bağımsızlık, hesap verebilirlik çerçevesinde faaliyetlerini Türkiye ve çevresi bölgelerde sürdürüyor.

Hayata Destek Derneği 2012 yılından bu yana çocuk işçiliği ile mücadelesini sürdürüyor. 2014 yılında 25 sivil toplum kuruluşunun desteği ve 30 bin kişinin imzasıyla TBMM’de Araştırma Komisyonunun Kurulmasını sağladı. Sahada yürüttüğü çalışmalarda tarım işçisi olarak çalışan aileler ve çocuklarının, psiko-sosyal ve eğitsel faaliyetlere katılması sağlıyor. Fotoğraf atölyeleri, sergiler, futbol turnuvaları, piknik gibi etkinliklerle, mesleki inceleme gezileri düzenleyerek çocukların eğitimlerine devam etmeleri için motive olmalarını sağlıyor.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.