son haberler

Konsey, Büyükşehir’e Çöp İçin Alternatif Sundu

Yayınlanma Tarihi: 2 Eylül 2016 okunma

Konsey, Büyükşehir’e Çöp İçin Alternatif Sundu
Gündem
0

Ünye Kent Konseyi, Eskikızılcakese Mahallesi’ne yapılmak istenen katı atık ayrıştırma tesisiyle ilgili bugün Ordu Büyükşehir Belediyesi’yle yapacakları toplantı öncesinde tesis yapımı için alternatif yerlerden oluşan raporunu Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Gül’e sundu.

Ünye Kent Konseyi Çevre Komitesi, tesis için sahile ve yerleşim alanlarına uzak, terk edilmiş taş ocakları, terk edilmiş bentonit ocakları, Ünye Doğu Arıtma Tesisinin yanında bulunan Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kendi mülkünün değerlendirilebileceği önerisinde bulundu.

Ünye Kent Konseyi, Ünye -Fatsa arasındaki sahil mahallesi Eskikızılcakese’ye Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Ünye Çimento işbirliğiyle yapmak istediği katı atık ayrıştırma tesisi ile ilgili başlattığı çalışmasını sürdürüyor.

14088678_697403037084175_4349876502284238600_n23 Ağustos Salı günü AK Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, CHP İlçe Başkanı Ali Yalçın, MHP İlçe Başkanı Ayhan Ayyıldız, Eskikızılcakese Mahalle Muhtarı İsmail Öztürk ve mahalle sakinleriyle toplanan Ünye Kent Konseyi Yürütme Kurulu toplantısında, tesis yapılmak istenen sahada inceleme yaparak, alternatif yerler konusunda araştırma yapma kararı almıştı. Başkan Ayşe Yalın ve Konsey Yürütme Kurulu üyeleri alınan kararın ardından Eskikızılcakese Mahallesi’ne geçerek burada çöp ayrıştırma tesisi yapılmak istenen alanda inceleme yaptı.

Yapılan bu çalışmaların ardından Ünye Kent Konseyi, Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Gül’ü toplantıya davet ederek konuyu değerlendirdi.

Ünye Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Haznedar Yalın, katı atık ayrıştırma tesisi yapılmak istenen Ünye’ye bağlı Eskikızılcakese Mahallesi’nin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından tarım alanı, yerleşim sahası ve turizm bölgesi olarak ilan edildiğini, böyle bir tesisin buraya yapılmasının bir kez daha gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Yalın, bu bölgeye yapılacak bu tesisin bu bölgenin niteliğini bozacağını, bu değerli alanın heba edilerek Ünye ve Ordu ekonomisine zarar vereceği, alternatif yerlerin seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Gül ise Eskikızlıcakese Mahallesi’ne yapılması düşünülen katı atık ayrıştırma tesisine ilişkin sunum yaparak bilgilendirme yaptı.

Gül, “Ordu’da günde 580 ton çöp topluyoruz. İlçe belediyelerinde toplanıp getiriliyor. Ordu’da düzenli bir depolama alanı yok. Şuan ilçelerden toplanan atıklar, Altınordu’daki ayrıştırma tesisine getiriliyor ve ayrıştırılıyor, ama yeterli değil. Ünye’ye yapılacak olan bu tesis sadece fiziksel ayrıştırma dediğimiz, çöplerin herhangi bir fiziksel ve biyolojik reaksiyona girmediği, sadece gruplandığı bir tesis olacak. Eskikızlıcakese’de sadece ayrıştırma tesisi kurulacak ve ayrıştırılan çöpün özelliklerine göre dağıtılacak” diyerek yapılacak olan tesisin çevreye ve suya zarar vermeyeceğini, koku olmayacağını ifade etti.

Toplantının kalan kısmında konsey üyeleri bu alan ve tesise ilişkin düşüncelerini Bülent Gül’e aktardı.

Toplantı Ünye Kent Konseyi Çevre Komitesi tarafından hazırlanan katı atık ayrıştırma alanı alternatif yerler çalışması raporunu Başkan Gül’e sunmasıyla sona erdi.

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde İstanbul’daki Ünyeli işadamı Ali Bayraktar, İstanbul’daki Ünyeli sivil toplum kuruluş temsilcileri, Ünye Kent Konseyi Çevre Komitesi ve ilgili tarafların katılımıyla toplantı yapılarak tesis yeri ve durumu yeniden değerlendirilecek.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.