son haberler

Köylüler Ayrıştırma Tesisine Tepkili

Yayınlanma Tarihi: 20 Ağustos 2016 okunma

Köylüler Ayrıştırma Tesisine Tepkili
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ünye’de kurulması planlanan Çöp Ayrıştırma tesisine köylüler tepki gösterdi. Ayrıştırma tesisini yapılacağı yerde toplanan köylüler, sahile sadece 350 metre mesafede turizm ve tarım alanına kurulacak tesise izin vermeyeceklerini belirttiler.IMG_9522

Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye ile Fatsa arasında sahile 350 metre mesafede ki 50 dönümlük orman arazisine çöp ayrıştırma tesisi kuracağını açıkladı. Ev ve bahçelerinin hemen yanına kurulması planlanan çöp ayrıştırma tesisine karşı çıkan köylüler, alanda toplanarak eylem yaptı.

IMG_9531Köylü kadınlarının yanı sıra CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın’ın da destek verdiği eylemde döviz ve pankart açan kadınlar, çöp ayrıştırma tesisi buraya kurulursa, başta kötü koku ve olumsuzluklar yüzünden köyü terk etmek zorunda kalacaklarını belirttiler.

Köylüler adına açıklama yapan Eski Kızılcakese Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Birol bayraktar, “Çöp ayrıştırma tesisi kurulmak istenen yer, Karadeniz sahil Yolu’na 300, denize 400 metre mesafededir. Buraya 4 tane tesis yapılacağı belirtiliyor. Bu tesisin yaklaşık etki alanı 5 bin metredir. Rüzgar ve hava olaylarına göre bu mesafe değişebilir. Fiziksel olarak ise haşere, fare, karga eksik olmayacak. Belediye, yapılacak tesisin halk sağlığına kesinlikle zararı olmayacağını söylüyor. Bizde diyoruz ki, en yakın Altınordu ilçesinde var, şu anda orada kokudan durulmuyor. Siz nasıl bir tesis yapacaksınız. Bize canlı örneğini gösterin, halkımız inansın ondan sonra halk yanlış yapıyor deyin. Yasal olmayan hiçbir şey istemiyoruz.

Yer Seçimi Hatalı

Köylülerin eylemine destek veren CHP Ünye İlIMG_9539çe Başkanı Ali Yalçın ise, Ünye’nin hakikaten bir çöp sorunu, ayrıştırma sorunu olduğunu belirterek, “Avrupa’da artık çöp sorunu diye bir şey yok, hepsi yakıt olarak kullanılıyor. Ancak çöp sorununu halledeceğiz diyerek yerleşim yerlerinin arasında, Ünye Devlet hastanesinin yakınında, yeşil alanda bir ayrıştırma tesisi kurmak hatalıdır” dedi.

Ünye’de ayrıştırma yapılabilecek çok alan olduğunu ifade eden yalçın, “Özellikle maden sahaları var. Bu sahalar elbette doldurulacak, bu alanlara bu tesisi kurulabilir. Hem maden sahası doldurulmuş olur, hem de çöp sorununa çözüm sağlanır. Büyükşehir, Ünye, Fatsa Belediye Başkanlarına, siyasilere sesleniyorum, gelin ve burada yaşayan insanların gözüyle buraya bakın. Burada yaşayan insanların gözüyle bakarsanız buraya çöp ayrıştırma alanı yapılamayacağını göreceksiniz” diye konuştu.

Eski Kızılcakese Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Ali bayraktar ise, kurulacak tesisle ilgili yasal sürecin de başlatıldığını belirterek, hukuki alanda da mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirtti.

Maden Ocaklarına Yapılsın

IMG_9529Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Eski Kızılcakese Köyü’ne kurulmak istenen çöp ayrıştırma tesisi ile ilgili yazılı bir açıklama yapan MHP Ünye İlçe Başkanı Ayhan Ayyıldız ise, ayrıştırma tesisi için belirlenen yerin yanlış olduğunu belirtti.

İlçe Başkanı Ayyıldız, “Karadeniz sahilinde kumsalı ve denizi çok güzel, Ünye ve Fatsa nın gelişme alanı olan Eski Kızılcakese bölgesine yapılmak istenen çöp ayrıştırma veya katı atık ayrıştırma tesisinin sahilden 10-15 km iç kesimde yer alan Aybastı, Kumru, Akkuş ve Çaybaşı yol kenarlarına yakın kullanılmış ve terk edilmiş taş ocakları, maden ocakları veya Ünye Çimentonun kullandığı ve terk ettiği taş ocaklarına, rüzgar, yer altı yer üstü suları ve yeşil doku korunarak ve dikkate alınarak yapılmalıdır” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.