son haberler

Kurbanın Fiyatı Kiloya Göre Belirlenebilir!

Yayınlanma Tarihi: 10 Eylül 2015 okunma

Kurbanın Fiyatı Kiloya Göre Belirlenebilir!
Gündem
0

Ünye Müftüsü Vedat Başsan, Kurban Bayramı’nın yaklaştığı bu günlerde vatandaşların kurban alırken ve keserken dinen nelere dikkat etmesi gerektiğini anlattı. Kurbanlıkların istenirse o günün şartlarına göre kilo hesabı alınabileceğini belirten Başsan; “Diyanet İşleri Başkanlığı fetva verdi. Fiyatı belirleyip kurbanı kestikten sonra, kiloya göre fiyat belirlenebilir. İnsanlarımız buna karşı biz kasaptan et mi alıyoruz diye düşünebilir; ancak bu hem aldatmayı, hem de aldanmayı önleyici bir cevazdır” dedi.

Ünye Müftüsü Vedat Başsan, kurban alırken dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin verdiği bilgide; “Kurban edilecek hayvanın büyükbaş hayvanlarda 2, küçükbaş hayvanlarda ise 1 yaşını doldurmuş olması, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın belirlediği sağlık raporlarına dikkat edilmesi, kurbanın sağlıklı ve besili olması gerekiyor. Çünkü engelli bir hayvan kurbana da engel, Allah’a sunacağımız bu ibadette en sağlıklı hayvanı tercih etmemiz bu ibadetimizi kabulü açısından önemlidir. Ayrıca büyükbaş hayvanlar en fazla 7, küçükbaş hayvanlar ise tek hisseli oluyor” dedi.

ünye ilçe müftüsü vedat başsan“Kurbanın Kilosuna Göre Fiyat Belirlenebilir”
Kurbanlıkların istenirse o günün şartlarına göre kilo hesabı alınabileceğini belirten Vedat Başsan; “Diyanet İşleri Başkanlığımıza kurbanların, aldatmalara karşı o günün şartlarına göre ücreti belirlenerek kilo hesabı alınıp, alınamayacağı, soruluyordu. Başkanlığımızda buna fetva verdi. Fiyatı belirledikten sonra kurbanı kestikten sonra kiloya göre fiyat belirlenebilir. İnsanlarımız buna karşı biz kasaptan et mi alıyoruz diye düşünebilir, ancak bu hem aldatmayı, hem de aldanmayı önleyici bir cevazdır” diye konuştu.

Vekaletle Kurban Kesimi
Vatandaşların kurbanlarını vekalet yoluyla da kestirebileceğini ve bunun için bir çok kurumun öncülük ettiğini hatırlatan Müftü Vedat Başsan; “Vekaletle kurban kesimi konusunda bir çok kurum öncülük ediyor. Bu konuda vatandaşların hangi kurumları tercih edeceğini kişiler kendi belirliyor. Bizler bu konuda diyanet çalışanları olarak Türkiye Diyanet Vakfı’nı öneriyoruz. Türkiye Diyanet Vakfı ile kurban kesen vatandaşlarımıza kurbanları kesildiğinde telefonla bilgilerde veriliyor” diyerek, Türkiye Diyanet Vakfı ile vekaletle kurban kesiminin yurt içinde 625 TL, yut dışında ise 450 TL olduğunu söyledi.

“Kurbanlık Hayvana Acı Çektirilmemeli”
Kurbanlıkların geçtiğimiz yıllarda ulu orta kesildiğini, son yıllarda Belediyelerin yardımcı olmasıyla birlikte kurbanların mezbahanelerde kesilmeye başladığını hatırlatan Başsan, kurbanlık hayvanın acı çektirmeden kurban edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli, korkutmamalı ve eziyet verilmemelidir. Hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve kesim işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir. Ayrıca, çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır” dedi.

Kurban Ferdi Değil, Toplumu İlgilendirir”
“Kurbanın sadece ferdi değil toplumu da ilgilendiren bir yanı da var” diyen Başsan; “Zengin her zaman imkan bulurken, fakir insanlar var ki; onlar belki de kurbandan kurbana komşusunun kestiği veya vekalet yolu ile kesilip dağıtılan kurbandan istifade ediyor. Bu insan sayısı da zannediyorum ki azımsanacak bir sayıda değil. Allah inşallah kesilen bu kurbanları kabul eder. Kurban Bayramı ülkemiz ve tüm İslam coğrafyası için hayırlara ve huzura vesile eyler” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.