son haberler

Kurbanlıklar El Yakıyor

Yayınlanma Tarihi: 2 Eylül 2016 okunma

Kurbanlıklar El Yakıyor
Gündem
0

Kurban Bayramına kısa bir süre kala vatandaşları kurbanlık telaşı sardı. Hareketliliğin başladığı hayvan pazarında bu yıl ki fiyatlar geçen yılın %20 üzerinde seyrediyor. Büyükbaş 4 bin500, küçükbaş kurbanlık ise 500 TL’de başlıyor.

11 Eylül 2016 Pazar Arife gününün ardından, 12 Eylül Pazartesi günü Kurban Bayramı başlayacak. Dört gün sürecek bayram perşembe günü sona erecek. Cuma günün de tatil kapsamına alınması ile bayram tatili 9 güne çıkarıldı.

1Kurban Bayramı yaklaşırken kurbanlık telaşı da beraberinde geldi. Son günlerde hayvan pazarlarında hareketlilik yaşanırken, kurban satıcıları ile alıcılar arasında çetin pazarlıklar yapılıyor. Ünye Belediyesi hayvan pazarında da hareketlilik her geçen gün artıyor. Bir yıl besleyip iyi bir fiyata kurbanlığını satmak isteyen satıcılarla kurbanlık alacakların yolunu gözlüyor. Özellikle Çarşamba günü ile birlikte yüzlerce kurbanlık hayvanın getirildiği hayvan pazarında her boy ve bütçeye uygun kurbanlık bulmak mümkün. Bölgede kurbanlık sıkıntısı yaşanmayacağını belirten kurbanlık satıcıları, yem fiyatlarının sürekli artış gösterdiğinden kurbanlık fiyatlarına yansıdığını belirtiyorlar.

Kurban satıcısı Abdullah Uçar, hayvan pazarının yeni yeni hareketlendiğini ve bayrama yaklaştıkça yoğunluğun artacağını belirterek, “Geçen yıla oranla fiyatlar azda olsa yüksek. Sıkı pazarlık yapan da var, sadece sorup gidende. Satışlar şu anda fena değil. İlerleyen günlerde yoğunlukla birlikte satışların da artmasını bekliyoruz” dedi.

Ünye’nin yanı sıra çevre illerden de besi hayvanlarının pazara getirildiğini belirten Ahmet Aydın ise, “Bu yıl yeterince kurbanlık var. 70-80 kg’dan başlayıp 500 kg’a kadar kurbanlık bulmak mümkün. Fiyatlara gelince Büyükbaş kurbanlıklar (dana, boğa, inek, sığır) 4.500 TL – 10.000 TL arası, Küçükbaş kurbanlıklar (kuzu, koyun, koç) 500 TL – 1200 TL arası. Yani her keseye uygun kurbanlık bulmak mümkün. Pazarda yavaş yavaş hareketlilik başladı. İşlerimiz fena değil. İleriki günlerde daha iyi olacağını ümit ediyoruz” dedi.

Bu Hayvanları Seçmeyin

Uzmanlar, vatandaşların kurbanlık alırken hayvanların sağlıklı, besili, kulak küpesi bulunan, veteriner sağlık raporu, hayvan pasaportu, nakil belgesi olan ve hayvan kimlik sistemine kayıtlı, öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlardan seçmeye; çok zayıf, bakışları donuk, tüyleri karışık ve mat olan, salya ve gözde akıntısı bulunan, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız hayvanlar ile gebe veya yeni doğum yapmış, çok genç ve gelişimini tamamlamamış hayvanlar ile ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanları kurbanlık olarak seçmemeye özen göstermesini istedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.