son haberler

Mesleki Eğitim Merkezinde Yeniden Yapılanma

Yayınlanma Tarihi: 28 Kasım 2017 okunma

Mesleki Eğitim Merkezinde Yeniden Yapılanma
Eğitim
0

2017-2018 eğitim ve öğretim yılına mesleki ve teknik eğitim alanında uygulamaya konulan birçok yeniliklerle başlandı. Bu yenilikleri Ünye Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Demir açıkladı. Demir, “Ülkemizde birçok işletme sahibi, sektörde mesleki ve teknik eğitim almış nitelikli personele ihtiyaç duyulduğunu; ancak, aranan özelliklere sahip işgücünün bulanamadığını ifade ederken, bir kısım öğrencilerimiz de zorunlu orta öğretim kapsamında liselerimizde başarısız olduklarında örgün eğitim dışına çıkarılmaktaydılar. Ülkemizin nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için sektörün taleplerini dikkate alan Milli Eğitim Bakanlığımız, sektörle etkili işbirliğini öngören yeni mesleki ve teknik eğitim modelini hayata geçirmiştir. Mesleki Eğitim Merkezleri sayesinde ortaokuldansonra bir liseye devam etmek istemeyen veya liselerden ayrılan öğrencilerin işverenle yapılan sözleşme ile Meslek eğitimine devamı sağlanmış olacaktır. Öğrenci haftada bir gün okulda teorik eğitim alarak diğer günlerde sanayide veya diğer işletmelerde pratik eğitim yapmak suret ile Kalfalık ve Ustalık Belgesi Alacaktır” dedi.

Demir, Mesleki Eğitim Merkezlerine yönelik yapılan değişiklilerin bir kısmını ise şu başlıklarla özetledi;

Meslekî Eğitim İle Öğrencilere Daha Nitelikli Bir Eğitim Vermek İçin Yapılan Çalışmalar “Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamınaalındı. 01.01.2017 tarihinden itibaren 6764 sayılı Kanun ile Mesleki Eğitim Merkezleri de zorunlu eğitim kapsamına alındı. Esnaf ve sanatkârlarımızın meslekî devamlılıkları için kolaylıkla çırak bulabilmelerine ve mesleki birikimlerini aktarabilmelerine imkân sağlanacaktır. Çırak öğrencilerimizin ise güvenilir ortamlarda,  yetenek ve ilgileri doğrultusunda meslek edinmeleri sağlanacaktır.”

Çırak Öğrenciler Hem Öğrenecek Hem De Para Kazanacaklar

“Çırak öğrencilere, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödenerek,  meslek öğrenmeleri teşvik edilecektir. Çırak öğrencilerimize ödenecek ücretin üçte ikisini 253 TL’si devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın çıraklara ödediği ücret yükü hafifleyecektir. Staj yapan öğrencilere ücret ödenmesi zorunlu hale getirilmiştir.”

Çıraklarımız İsterlerse Kendi İşyerlerini Açabilecek

Çırak öğrenciler mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alarak İsterlerse kendi iş yerlerini açarak hayallerinigerçekleştireceklerdir.

Çırak öğrencileristerse fark derslerini (İleride Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenecek olan) tamamlayarakmeslek lisesi diploması alabilecek ve Lise mezunu statüsünden  üniversite sınavlarınagirecektir.

Öğretim Programları, Alan Ve Dallar Sektörle Birlikte Planlanarak Belirlenmiştir

Mesleki Eğitim Merkezleri 28 Alan 141 dalda Çırak öğrenci yetiştirmek için planlanmıştır.

Önceki öğrenmelerin tanınması ve denklik işlemleri için Kalfalık / ustalık belgesi sahibi olmak için başvuru şartları

-En az 22 yaşını bitirmiş olmak

-İlköğretim veya Ortaokul/İmam hatip mezunu olmak.

Kalfalık  Belgesi Sahibi Olmak İçin Denklik Başvuru Şartları

Mesleği ile ilgili bir işte çalıştığını Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak barkodlu SGK dökümü ile İŞ YERİ UNVAN LİSTESİ dökümü veya SGK’ndan alınacak Bağ-Kur Hizmet Belgesi ile Vergi Dairesinden onaylı VERGİ MÜKELLEFİYET belgesi,

Mesleki ve Teknik Eğitim veren Örgün veya Yaygın eğitim okul ve kurumlarında açılmış kurumlardan veya yurt dışından alınan belgeler,

Fiili askerlik veya mahkumiyet süresi içinde alınan mesleki eğitime ilişkin belgeler ile belgelendirenler kalfalık sınavlarına girmek hakkı kazanırlar.

Ustalık  Belgesi Sahibi Olmak İçin Denklik Başvuru Şartları

Kalfalık yeterliliğin kazanmış olup mesleklerinde en az 5 (beş) yıl çalışmış olduğunu Sosyal Güvenlik Kurumundan alınacak SGK dökümü ile İş Yeri Unvan Listesi dökümü veya SGK’dan alınacak Bağ-Kur Hizmet Belgesi ile Vergi Dairesinden onaylı Vergi Mükellefiyet belgesi ile belgelendirenler Ustalık Sınavlarına alınırlar.

Ünye Mesleki Eğitim Merkezi

Ünye Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hüseyin Demir son olarak Ünye Mesleki Eğitim Merkezi’nin fiziksel durumu ile ilgili ise şu değerlendirmeyi yaptı: ” okulumuz sanayi sitesi içerisinde Ünye Sanayi sitesi Kooperatifinin tahsis ettiği bina da 5 derslik de eğitim faaliyetini sürdürmektedir. Zorunlu eğitim kapsamında TEOG sınavı sonucuna bu yıl göre 9. Sınıfta 11 alanda 89 öğrencimiz eğitim görmektedir. Önceki yıllardan devam eden 22 Meslek dalında 116 Kalfa ve 10 Meslek dalında 26 Ustalık eğitimi alan öğrencimiz vardır. Ayrıca Usta Öğreticilik ve İş Pedagojisi Kursuna kayıtlı 28 kursiyer kayıtlıdır.”

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.