son haberler

Milletvekili Adıgüzel’den, Hemşireler İçin Kanun Teklifi

Yayınlanma Tarihi: 12 Ağustos 2015 okunma

Milletvekili Adıgüzel’den, Hemşireler İçin Kanun Teklifi
Gündem
0

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel sağlık çalışanları için verdiği kanun teklifiyle bütün hemşireleri sevindirecek önerilerde bulundu. Maaşlarda ve yıllık izinlerde artış getiren teklifte, nöbet saati dâhil çalışma süresi de 56 günle sınırlandırılıyor.

CHP’li Adıgüzel “Hemşireler dışındaki diğer sağlık personelleri laboratuvar teknisyeni, fizikoterapist, odyometris anestezi teknisyenleri vb. gibi sağlık hizmetleri sınıflarına ilişkin benzer bir kanun tasarısını da hazırladıklarını ve bir iki gün içerinde düzenlemeleri içeren kanun teklifini de TBMM Başkanlığına sunacaklarını söyledi.

Dr. Mustafa Adıgüzel, CHP Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil ile sağlık çalışanlarına ilişkin bir kanun teklifi verdi. İş güvencesinden insancıl bir ücretlendirmeye, makul çalışma saatlerinden sendikal haklara geniş bir yelpazede hazırlanan kanun teklifi hemşireleri sevindirecek düzenlemeler içeriyor.

Hekim oldukları için sağlık sektöründeki yanlış uygulamalara yakından tanıklık ettiklerini söyleyen Dr. Adıgüzel ve Dr. İrgil, sağlık çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarında bir iyileştirme sağlanması gerektiğinin altını çiziyor. Bunun için de iş güvencesini ortadan kaldıran bütün sözleşmeli çalışma biçimlerine, sağlık hizmetini parçalamaya ilişkin hizmet satın alma ve taşeronlaştırma yöntemlerine ve performansa dayalı ödeme yöntemine yönelik yasa ve düzenlemelerin kaldırılmasını öneriyor.

Haftada 56 Saat
Kanun teklifindeki maddeler şöyle:
1.Tüm hemşirelerin ek göstergelerindeki değişiklik yapılarak ücretlerinde artış sağlanması.
2.Hemşireler için kıdem ve unvanları ile orantılı olarak özel hizmet tazminatı ödenmesi.
3.Öğretim üyeleri dahil bütün hemşirelere belirtilen oranlarda sağlık hizmeti tazminatı ödenmesi.
4.Hemşireler için 40 saatlik haftalık normal çalışma süresine ilaveten nöbet saati 16 saat olmak üzere çalışma süresinin haftada en fazla 56 saat ile sınırlandırılması.
5.Mahrumiyet derecesine göre, her türlü aylık, ek gösterge ve tazminatlar dahil, almakta oldukları aylıkların iki ile altı katı tutarında mahrumiyet ikramiyesi ödenmesi.
Yıllık İzin 25-35 Gün
6.Mesleki iş riski ve güçlüğü nedeniyle hemşireler için yıllık izin sürelerinin 25 ve 35 gün olarak belirlenmesi.
7.Hemşirelerin yurtiçi ve yurtdışındaki bilimsel toplantılara katılabilmeleri için yılda toplam bir ayı geçmemek üzere mesleki gelişim izni verilmesi.
8.Sağlık hizmetini üreten sağlık çalışanlarını sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma haklarını güvence altına alacak kurumsal düzenlemelere gidilmesi.
9.Sağlık çalışanlarına toplu sözleşme, toplu pazarlık ve grev haklarının tanınması.
10.Aynı işte çalışan ve aynı işi yapan sağlık personelin farklı statüde, farklı ücret ve sosyal eşitsizlikler üzerinden çalıştırılmasına neden olan Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması Kanunu yürürlükten kaldırılması.
Emekli Maaşına Ek Ödenek
11.Hasta başına tedavi edici sağlık hizmetlerinden pay verilmesi sistemi ile para üzerinden bireylere yaklaşımı teşvik eden ‘döner sermaye’ sisteminin kaldırılması,
12.İş güvencesinden ve devlet memurlarının diğer özlük haklarından yoksun bırakan Aile Hekimliği Kanunu’nun yürürlükten kaldırılması.
13.Kamu İktisadi Teşebbüslerinde kamu personelinin sözleşmeli olarak çalıştırılmasını öngören KHK’nın kaldırılması.
14.Sağlık çalışanlarının çalıştıkları dönemde aldıkları ek ödeneklerin emeklilik sonrası maaşlarına yansıtılması.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.