son haberler

NUSRET GEMİSİ ÜNYE’DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Yayınlanma Tarihi: 4 Haziran 2023 okunma

NUSRET GEMİSİ ÜNYE’DE BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ
Gündem
0

Geçtiğimiz yıl Ege ve Marmara denizlerinde çeşitli limanlara demirleyen Nusret Mayın Müze Gemisi bu yılki etkinlikler çerçevesinde Ünye Limanına demirledi. Müze gemisine Deniz Kuvvetleri Komutanlığına ait Karadeniz Ereğli isimli gemi de eşlik etti.

Dünyaya “Çanakkale Geçilmez” dedirten Nusret Mayın Gemisi’nin anısını yaşatan, TCG Nusret Müze Gemisi’ne Ünye halkı büyük ilgi gösterdi.

Zaman zaman bozulan hava şartlarına rağmen uzun kuyruklar oluşturan Ünye halkına gemi personeli tarafından Nusret Müze Mayın Gemisi’nin özellikleri ve Çanakkale Savaşı’nda gerçekleştirdiği tarihi başarısıyla ilgili bilgiler verildi.

Ünye Kaymakamı Ayhan Işık’la beraber Nusret Müze Gemisi’ni gezen Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı; “Geçmişimizden aldığımız mirasla ülkemizin bağımsızlık mücadelesinde etkin rol oynayan Kahraman Nusret Mayın Gemisinin anısını yaşatan TCG Nusret Müze Gemisini Ünye’mizde ağırladık. Genci yaşlısı her yaştan vatandaşımızla içimizde hissettiğimiz gururu hep birlikte yaşadık” dedi.

Dünyada gezen tek müze gemisi olup yılda ortalama 400 bin kişinin ziyaret ettiği Çanakkale Deniz Müzesi Komutanlığı envanterindeki Nusret Mayın Gemisi’nin 2011 yılında aslına uygun olarak yenilendiği ve Nisan, Mayıs, Haziran aylarında çeşitli limanlarda demirledikten sonra diğer aylarda haftanın 6 günü Çanakkale’de ziyarete açık olduğu belirtildi.

Gemiyi gezmek için dakikalarca uzun kuyrukta bekleyen ziyaretçiler bol bol hatıra fotoğrafı çekti.

NUSRET MAYIN GEMİSİ NEDEN ÖNEMLİ?

Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi, dünya harp tarihine mal olmuş bir kahramanlık destanıdır. Bu zaferin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay ise kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir.

Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy Koyu’nda kurduğu engel, Çanakkale Deniz Savaşı’nın ve tarihin akışını değiştirmiştir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart 1915 sabahı saat 05.00’te Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve Boğaz’ı kapatan mayın hatları arasından emniyetle geçerek Erenköy Koyu’na varmış, güvertesinde bulunan 26 mayını, ilerleyerek rotası üzerinde ve aralarında yüzer metre olacak şekilde deniz seviyesinin 4,5 metre altına dökmüştür.

Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alan Nusret, hiçbir müttefik karakol gemisi tarafından tespit edilmeden 08.00’de Çanakkale önlerine demirlemiştir. Saat 10.00’a kadar süren sis ve yağmur geminin Çanakkale Boğazı girişinde bulunan düşman karakol gemileri tarafından görülmesini engellemiştir.

Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk Milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi şu sözlerle ifade etmiştir: ‘Gittiler, Geçemediler, Geçemeyecekler’.” (HABER: Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.