son haberler

NUSRET MAYIN GEMİSİ ÜNYE’YE GELİYOR

Yayınlanma Tarihi: 31 Mayıs 2023 okunma

NUSRET MAYIN GEMİSİ ÜNYE’YE GELİYOR
Eğitim
0

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2011 yılında aslına uygun şekilde yeniden yaptırılan TCG Nusret Müze Gemisi, Pazar günü Ünye Limanında ziyaretçileri ağırlayacak.

Çanakkale Deniz Savaşı’nın kazanılmasında önemli rol oynayan Nusret Mayın Gemisi’nin hatırasını yaşatmak amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 2011 yılında aslına uygun şekilde yeniden inşa edilen TCG Nusret Müze Gemisi, 04 Haziran Pazar günü, 10:00-18:00 saatleri arasında Ünyeli ziyaretçileri ağırlayacak.

NUSRET MAYIN GEMİSİ HAKKINDA

Çanakkale Savaşları’nın ilk aşamasını oluşturan 18 Mart Deniz Zaferi, Dünya harp tarihine mal olmuş bir kahramanlık destanıdır. Bu zaferin kazanılmasında kuşkusuz en büyük pay, kahraman Nusret Mayın Gemisi’ne aittir.

Nusret Mayın Gemisi’nin Erenköy Koyu’nda kurduğu bu engel, Çanakkale Deniz Savaşı’nın ve tarihin akışını değiştirmiştir. Hafif sisli ve yağışlı 8 Mart sabahı saat 05.00’te Yüzbaşı Hakkı Bey’in komutasında Nara’dan avara eden Nusret, Anadolu kıyısını izleyerek seyre başlamış ve Boğaz’ı kapatan mayın hatları arasından emniyetle geçerek Erenköy Koyu’na varmış, güvertesinde bulunan 26 mayını, ilerleyerek rotası üzerinde ve aralarında yüzer metre olacak şekilde deniz seviyesinin 4,5 metre altına dökmüştür.

Bacasından mümkün olduğunca az duman çıkartmak için önlem alan Nusret, hiçbir müttefik karakol gemisi tarafından tespit edilmeden 08.00’de Çanakkale önlerine demirlemiştir. Saat 10.00’a kadar süren sis ve yağmur geminin Çanakkale Boğazı girişinde bulunan düşman karakol gemileri tarafından görülmesini engellemiştir.

Yüzbaşı Hakkı Bey’in komuta ettiği Nusret’in büyük katkısıyla kazanılan bu zafer, Türk askerine moral, Türk Milletine sevinç kaynağı olmuştur. Müstahkem Mevki Komutanı Cevat Paşa, bu zaferi şu sözlerle ifade etmiştir: ‘Gittiler, Geçemediler, Geçemeyecekler’.” (HABER: Mehmet Emin Danış)

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.