son haberler

Patozcular Sezondan Ümitli

Yayınlanma Tarihi: 17 Ağustos 2015 okunma

Patozcular Sezondan Ümitli
Gündem
0

Fındık hasadının başlaması sonrası patozcular da piyasaya çıktı. Bu yıl rekoltenin yüksek olmasından dolayı sezondan ümitli olan patozcular, saat fiyatının 200 TL olduğunu belirtiyorlar.

Geçen yılı fındık üreticileri gibi hüsranla kapatan patozcular bu yıldan oldukça ümitli. 20 yıldır patozculuk yaptığını dile getiren Murat Bölükbaş, umutlarının bu yılki hasat olduğunu belirtiyor. Bölükbaş, “Geçen yıl sahilden 10 kilometre yukarda fındık yoktu. Sahilde de beklenen fındık olmadı. Artık umudumuz bu yıl. Bu yıl fındık iyi inşallah, işlerimizde iyi olurda bizde geçimimizi sağlarız. Patoz fiyatları saati 140-150 lira, geçen sene de 140 liraydı” dedi.

“Harman Temiz Olmalı”
Patozcu Murat Bölükbaş, patoza fındık verilirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında da şu açıklamalarda bulundu; “Bir saatte normal şartlarda 2 tona kadar fındık çekiliyor. Burada dikkat edilmesi gereken harmanın çamur olmamasıdır. Harman çamur olur ve fındık patoza öyle verilirse, hep sarar ve kırma yaşanır. Teklemede çok olur. Ama temiz olursa tekleme olmaz, tabi fındığın iyi kuruması da önemli” dedi.

“Yetkililer İdare Etmeli”
Murat Bölükbaş, kendilerine yer gösterilmediğini söyleyerek; “Fındık için Ordu’nun altını diyorlar. Zabıtalar 20 gün 1 ay insanları idare etmeli. Burası fındık kenti ve fındıktan geçiniyor. Buraya geliyoruz hemen ceza, bu yasaksa açıklansın hiç gelmeyelim. Bu bizim geçim kaynağımız. Onlar koltuklarında oturup, altlarında arabayla gezerken bizde bu işi yapıyoruz. Herkes anlayışlı olmalı. Yetkiler insanları idare etmeli” diye konuştu.

“Patozculuk Dede Mesleği”
Mesut Şenyer ise, “Patozculuk zor ama eğlenceli bir meslek. Tam kurumamış fındıkta tekleme çok oluyor bunu bizde istemeyiz ama yaş fındıkta yaşıyoruz. Tabi bunu vatandaş kabul etmiyor. Zorluğu bu. Ama ben mesleğimi seviyorum. Sizlerin aracılığıyla şunu söylemek isteriz. Patoz çağıracak fındık sahipleri, fındığı bir araya toplamalı, altına sereceği brandayı, kullanacağı çuvalı hazırlamalı. Bu patozun çalışma süresini de kısaltacaktır. Geçen yıl sıkıntılı geçti inşallah bu yıl işlerimiz iyi olur” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.