son haberler

Rahvan Atlar, Kıyasıya Yarıştı

Yayınlanma Tarihi: 20 Temmuz 2015 okunma

Rahvan Atlar, Kıyasıya Yarıştı
Gündem
0

Ünye Belediyesi Ramazan Etkinlikleri Rahvan At Yarışları, belediye binicilik tesislerinde düzenlendi.

Ünye Belediyesi Cevizdere Binicilik Tesisleri’nde ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen Rahvan At Yarışları binlerce yarış severlerin katılımı ile gerçekleştirildi. 9 kategoride yapılan yarışmada rahvan atlar kıyasıya yarıştı.

“Hayır Atların Alnına Nakşedilmiştir”
Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, yarış öncesinde vatandaşlarla bayramlaştı. Ardından konuşma yapan Çamyar; “Atlar tarihin uzun soluklu koşucularıdır. Adiyat süresi, 1-5. Ayetinde “And olsun, soluk soluğa koşanlara, tırnaklarıyla taştan kıvılcım fışkırtanlara, sabah vakti düşmanı basıp etrafı toz-dumana katanlara” denilerek atlar üzerine yemin edilmiştir. Hz. Peygamberimiz, “hayır atların alnına nakşedilmiştir, dünya saadeti atların sırtındadır” hadisleriyle atları methetmiş, Türk kültüründe ise atlar asil bir hayvan olarak kabul edilmiştir. Tarih boyunca insanoğlunun serüvenine, at kadar ortak ve şahit olan başka bir canlı yoktur. O, toprağı sürer, değirmeni çevirir, yükü taşır, haberi götürür, mesafeleri aşardı. Alparslan’ı Malazgirt’ten Anadolu’ya taşıyan at, söğüt yaylalarında Ertuğrul Gazi’ye yoldaş oldu. Yedinci asırda, İslamiyet’i yaymak için Ukbe Bin Nafi ile Atlas Okyanusu’na dayanan at, 15. asırda Haliç kıyılarında Fatih’i fethe taşıyordu. 3 kıtada (Orta Afrika, Arabistan yarımadasından Avrupa’nın kuzeyine kadar) uçsuz bucaksız 20 milyon metre kareye 623 yıl hükmeden ecdadımız, bunu atlarla olan dostluğu sayesinde başarmıştır

Atların Gönlümüzde Sevgisi Bir Başkadır
Her yıl gönüllere zenginlik, ruhlara güzellik vermek, toplumsal hayata huzur iklimi getirmek üzere yücelerden gelen kutlu bir misafire Ramazan-ı şerife veda ettik. Bugünde Ramazan Bayramı’na veda ediyoruz. Ramazan ayı boyunca sosyal belediyeciliğin imkânlarını sonuna kadar kullanmaya çalıştık. Cumhuriyet Meydanında bir ay boyunca yapılan etkinlik bölgemizde sadece Ünye de vardı. Her akşam bini aşkın kişiye iftar verdik. İskele’de 3 bin kişilik iftar programı. uzak mahallelerimizin iftar programlarına katıldık. Çat kapı kimsesiz ailelerin iftar sofralarına oturduk. Kadir Gecesi stadyumda binlerce kişiyle bir arada saf tuttuk. Ramazan Bayramı’nın 1. Günü Atatürk Parkı’nda kent bayramlaşması 2. günü Karaarmut’ta güreş programı, son olarak bugün de sizlerle beraber at yarışları programımızı gerçekleştiriyoruz. Yerel yönetim olarak Ramazan ayı ve bayramı boyunca yapmış olduğumuz bu programlarda hep siz değerli hemşerilerimizle bir arada olmak istedik. Ekmeğimizden öte yüreğimizi paylaşmak istedik. Bütün bu programlara sizler katılmasanız, programın bir anlamı olmazdı. Bu programlarımıza katılarak anlam katan, bu kalabalığı oluşturan her bir kardeşime ayrı ayrı en samimi ve yürekten duygularımla teşekkür ediyorum. Bize güç veren sizlersiniz, dolayısıyla yeni Ünye’nin mimarları sizler olacaksınız. Hepinizin ayrı ayrı Ramazan Bayramını tebrik ediyorum” diye konuştu.

Rahvan At Yarışlarında dereceye giren yarışmacıların kategori ve sonuçları şu şekilde;
Baş. 1. Tolga Yıldırım. 2.Bekir Özcan 3. İsa İleri.
Baş Altı 1. Gökdeniz Atabay, 2. Erdal Memiş, 3. İsa Yener.
Büyük Orta 1. Atilla Özgen, 2. Murat Marşal, 3.Poyraz Selami.
Küçük Orta 1. Tayfun Karataş, 2. Çetin Karadağ, 3. Taylan Şenyurt.
Deste 1. Hasan Koza, 2. Adnan Durak, 3. Samet Güner.
Tay Üst. 1. Ahmet Aktepe, 2. Atilla Özgen, 3. Taylan Şenyurt.
Tay. 1. Atilla Özgen, 2. Erdal Memiş, 3. Azmi Yıldız.
Minik Tay. 1. İsa Akman, 2. Atilla Özgen.
Yerli Dörtnal. 1. Mustafa Eribol, 2. İsmet Haykır, 3. Ömer Ovalı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.