son haberler

Şaka Değil Gerçek, Fındık Şımarmak Üzere

Yayınlanma Tarihi: 1 Aralık 2015 okunma

Şaka Değil Gerçek, Fındık Şımarmak Üzere
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, fındıkta tomurcukların tamamen şiştiğini neredeyse yaprakların açacağını söylüyor. Peki bu ne anlama geliyor?

Ülkemiz kış aylarında olmasına rağmen hava şartları mevsimine uygun gitmiyor. Hava sıcaklıklarının yüksek olması fındıkta tomurcukların şişmesine ve kısa bir süre sonra yaprakların açmasına neden olabilir. Eğer bu süre içerisinde hava sıcaklığı eksi derecelere düşerse fındıkta yanma olur. Buda elde olan kıymetli fındığın daha da kıymetlenmesi anlamına gelir.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, böyle bir hadisenin yaşanmamasını arzu ettiklerini belirterek; “Hem tarım danışmanlarımız hem de bizzat kendim arazilerde incelemelerde bulunuyoruz. Şu anda fındık gözenekleri kabarmış durumunda gözüküyor. Fındık gözeneklerin kabarması fındığın yapraklarının açmasını ve patlamasına sebep olur. Fındığın yaprakları erken açar ve sıfır derecenin altında bir donma beklenir. Donmuş fındıklarda yenilenme olmaz. Genel Başkanımızda bu açıklamayı yapmıştır. Genel Başkanıma teşekkür etmek istiyorum, bizim gözlemlerimizi Ankara’dan gözlemlemiştir.

Fındığınıza Sigorta Yaptırın
Fındık sigorta kapsamındadır. Bu nedenle don afeti, dolu afeti, sel, fırtına hepsi bunun kapsamındadır. Şu anda elde olan fındık kıymete biner. Ben böyle olur demiyorum ama böyle olur diye bir korkum var açıkçası. Şu anda fındıklarda gözenekler, tomurcuklar tamamen şişmiş vaziyettedir. Bu durumun tersi olması içinde kar yağması gerekir.  Bu nedenle havanın  5-6 dereceye düşmesi gerekir. Bu durumda fındık böyle giderse riskli diye düşünüyorum” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.