son haberler

Salman’dan Tarihi Başarı

Yayınlanma Tarihi: 11 Nisan 2017 okunma

Salman’dan Tarihi Başarı
Gündem
0

Akkuş’a bağlı Salman Ortaokulu 40 yıllık geçmişinde tarihi başarı elde etti. Okul öğrencileri 3 kategoride 3 madalya kazandı.

Küçük Erkekler Bocce’ye hem ilk kez katıldılar, hem de 3 yılın şampiyonunu devirdiler

Okulun Beden Eğitimi öğretmeni Ergün Mutlu Salman Ortaokulu öğrencilerini ilk kez Fransız sporu olan ve son 8 yılda Türkiye’de yaygınlaşan hatta turnuvalar düzenlenen Bocce sporu ile tanıştırdı. Sene başından itibaren çalışmalara başlayan öğrenciler Beden Eğitimi öğretmeni Ergün Mutlu antrenörlüğünde il genelinde düzenlenen maçlara katıldı. Rakiplerini yenerek hedefine adım adım ilerleyen öğrenciler toplam 5 maç yaptıktan sonra finale yükseldi. Final karşılaşmasını son üç yılın şampiyonu Fatsa Göller Ortaokulu ile yapan Salmanlı öğrenciler burada büyük bir başarı elde etti. Öğrenciler maçın son dakikalarına kadar 10-6 skorla yenik durumdayken son dakikalarda yaptıkları atakla uzatmalarda güçlü rakibi yenmeyi başardı. 11-9 skorla şampiyonluğunu ilan eden Salmanlı öğrenciler sevinçlerini arkadaşlarıyla paylaştı. Zorlu mücadelenin ardından İl Şampiyonu olan takım 10 Mayıs’ta Rize’de yapılması planlanan bölge şampiyonluğuna katılacak.

Hem Bocce’de Hem de Masa tenisinde üçüncülük

Salman Ortaokulu öğrencilerinin başarısı bununla sınırlı değil. Bu kez öğrenciler Bocce Büyük Erkekler kategorisinde okullarına İl Üçüncülüğü getirdi. Bugün yapılan karşılaşmalarda öğrenciler rakiplerini yenerek yarı finale kadar yükseldi. Son olarak Yenikent Ortaokulu ile karşılaşacak olan Salmanlı öğrenciler rakibinin maça çıkmaması nedeniyle 13-0 skorla hükmen galip oldu ve Ordu 3.’lüğü elde etti.

Salman Ortaokulu yaklaşık 1 ay önce yapılan masa tenisinde de Ordu İl 3.’lüğü elde etmişti.

Bocce nedir?

Bocce, bir spor dalı. Bu sporun kökeninin Anadolu’ya dayandığı ve MÖ 5000 yıllarında oynandığı tahmin edilmektedir. İlk çıktığı yıllarda cilalanmış kaya parçalarıyla oynanan oyun, günümüzde tamamen yuvarlak ve sentetik malzemelerden yapılmış toplarla oynanmaktadır. Bugünkü şekliyle, ilk kez Romalılar tarafından oynanmış ve “bocce” adını da Romalılardan almıştır. En eski spor dallarından birisi olarak kabul edilmektedir.

Türkiye bocce ile 1991 yılında tanışmış, 2005 yılında “Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu”nun kurulmasıyla bilinen spor kimliğine kavuşmuştur.

Oyundaki amaç, attığınız/yuvarladığınız toplarınızın hedef topa yakın olmasını sağlamaktır. Rakip toplarından hedef topa daha yakın olarak atılan her top için bir puan alınıyor ve 13 puan alan oyuncu oyunu (maçı) kazanıyor. Eğer rakibin topu hedef topa daha yakınsa ve sizin yuvarlamanız olanaksızsa hedef topu ya da rakip topu vurmak için de atış yapılabilmektedir.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.