son haberler

Sarıkahraman 3 Vilayete Dikkat Çekti; Ordu-Giresun-Trabzon…

Yayınlanma Tarihi: 14 Nisan 2017 okunma

Sarıkahraman 3 Vilayete Dikkat Çekti; Ordu-Giresun-Trabzon…
Gündem
1

www.unyetv.net/ ÖZEL HABER

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık gündemini değerlendirdi. Fındığa devlet müdahalesinden lisanslı depoculuğa kadar birçok konuyu masaya yatıran Başkan Sarıkahraman, üreticilere de Fındığa Küsmeyin çağrısında bulundu.

Fındığa Devlet Müdahalesi Şart

“Fındıkta 2016 sezonu için artık yapılacak bir şey yok ama 2017 mahsulü için hükümetimizin adı ne olursa olsun fındığa karşı bir müdahalesi şart oldu. Üretici olarak hükümetimizin bir önlem alması gerekiyor ve bu yönde duyumlarımız var. Bugüne kadar hükümet kanadından fındık konusunda milletvekili ve bakan hatta en yetkili olan Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından bir şeyler söylendi. Artık biz üreticiler bu söylemlerin hayata geçmesini istiyoruz. Bunun adının fındık fiyatının yükselmesi için müdahale alımı olarak düşünmüyoruz. Altın ürünü fındığın artık hak ettiği şekilde pazar payını yakalamasını istiyoruz. Bunun adının önemi yok. İster fiyat olsun, ister dünya piyasasındaki yerinin yükselmesi olarak kabul edelim bu ürüne kanalıyla sahip çıkılması devlet zorunluluk haline gelmiştir.”

Ünye’de Başarısız Olan Lisanlı Depoculuğu Giresun Deneyecek

“Giresun Ticaret Borsası’nın bu yıl yeni sezon ürünü için alımlara başlayacağı lisanlı depoculuk için Fiskobirlik’in alt yapısı lisans verildiği takdirde en makul çözüm olarak görüyorum. Çünkü fındık olan bölgelerde Fiskobirlik’in hali hazırda depoları mevcut. Dolayısıyla Ünye’de satıldı ama diğer ilçelerde bu fırsatın kaçırılmaması gerekiyor. Örneğin, Fatsa’da buna sahip çıkılması gerekiyor. İnşallah bizim gibi bir hata yapıp Fiskobirlik’in depolarını satmaz. Lisans verildiği takdirde bu depolar iyileştirilerek çok düşük maliyetle lisanslı depoculuk uygulaması hayata geçirilebilir. Ama yine vurgulamak istiyorum devlet gözetiminde ve garantöründe olması gerekir. Ünye’de lisanslı depoculuğun başarısız olması fındığın geleceği için lisanslı depoculuk açısından göz ardı edilebilir. Bu devletin elinde olan bir durumdur. Devlet fındığı sahiplenmeli. Bunun başka bir çözümü yok.”

 Ordu-Giresun-Trabzon…

“Fındık 8 Milyon üreticiye dolaylı yönden ise 2 Milyon insana hizmet ediyor. Öyle bir geçim kaynağı ki fındık eşi benzeri yok. Biz fındık konusunda üç ili savunmak durumundayız. Ordu- Giresun- Trabzon. Neden bu üç il önemli biliyor musunuz? Bu illerin fındığının damak tadı, insan yapısı, lezzeti ve yetişme bakımından arazisi dünyanın hiçbir yerinde yok. Allah’ın bir lütfudur fındık bu illere. Arazide fındık olmasa bir iki yılda aşırı yağmurlar sonucunda 1 gram toprak kalmaz. İnsan yapısı bakımından da özeldir. Çünkü her türlü zorluğu çileyi çeken bu milletimiz Allah devlete zeval vermesin diyebilen bir insan topluluğuna sahip. Bu üç bölge yarışma yapalım birinci çıkar. Fındık yapısına gelince, dünyanın hiçbir yerinde bu illerdeki fındığın aromasına yaklaşacak bir yer yok. Öyle ise bu üç il için özellik istiyoruz. Bunun da anamızın ak sütü gibi helal olduğunu düşünüyorum. Bu üç ilin sınırında ise Ünye vardır. Akçay’dan diğer taraflar artık ova olduğu için bu bölgeler ile diğer iller yarış yapamıyor. Toplamada, ekimde, dikim de yarış yapamıyoruz. O bölgelerde maliyet 1 TL ise bizde 10 TL. O bölgelerde maliyet 5 TL ise bizde 15 TL. Dolayısıyla saydığım üç il için bir özel çalışma isteme hakkımız var diye düşünüyorum.”

Fındığa Küsmeyin

“Benim üreticilerimizden isteğim fındık fiyatına bakarak daldaki fındığı ilgisiz bırakmasınlar. Şimdi gübre zamanı fındığın bakımını yaparak yeni sezon ürününü en kaliteli şekilde alsınlar. Tarım müdürlüklerimizin şu sıralar küllenmeye karşı çalışmaları var. Bu da önemli bir çalışma. Yine ziraat odamızın mühendisleri üreticilerimizin hizmetinde. Dağ, taş neresi olursa biz üreticiye hizmet vermeye hazırız. Bizim bölgemiz için fındık oğlunun damatlığı, kızının çeyizi. Üniversiteye giden öğrencisinin harçlığından, ortaokula giden çocuğunun ayakkabısıdır. Bu nedenle fındığıma küsmeyeceğiz. Nasıl bitkisel yaşayan bir hastanın ağızında serumunu takıyorsak lütfen fındığın serumunu kesmeyin.”

Ziraat Odası Arsa Aldı

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman oda binası karşısında bulunan toplam 209 metrekare olan 2 adet arsanın oda tarafından satın alındığını belirterek şu bilgileri verdi: “oda binamızın karşısında olması bizim için cazip geldi. Başka bir yerde olsaydı belki düşünmeyebilirdik. Yaklaşık 1 yıldır bu arsaların satışını takip ediyoruz. Sonunda yer sahipleriyle pazarlık yaparak anlaştık. Normalde bu bölgede arsanın metrekare fiyatları 3.500-4.000 TL civarında. Ancak biz bu iki arsayı metrekaresi 3.400 TL’den satın alarak toplam 700 Bin TL ödedik. Bu arsayı hangi şekilde kullanacağımızı yine oda üyemiz çiftçilerimize soracağız. Bizim düşüncemiz ise burayı fındık ve tarım ana maddelerinin satışı olarak kullanmak. Tarım marketinden ziyade üreticimizin ihtiyaçlarına yönelik kullanmak olacaktır” dedi.

 

 

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.