son haberler

Şimdi Yufka Zamanı

Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2017 okunma

Şimdi Yufka Zamanı
Gündem
0

www.unyetv.net/ÖZEL HABER

Şu sıralar ev hanımlarını tatlı bir telaş sardı. Ramazan ayı öncesi hazırlıklar başladı.

Ramazan ayı yaklaştıkça ev hanımlarını tatlı bir telaş sarıyor. Hem Ramazan ayı hem de Fındık Hasat Mevsimine hazırlıklar başladı. Hemen hemen her mahallede artık gördüğümüz imece usulü açılan yufkalar stoklanıyor. Her ailenin tüketebileceği miktarda yoğurulan hamur mahallelilerin yardımıyla yufkaya dönüşüyor.

Kuru yufka hazırlamanın tabi ki bazı zorlukları var. Bazen gün boyu bazen de gece yarısına kadar süren bu zahmetli işin ise en kolay tarafı tüketmek. Ev hanımları zor olsada 11 ayın sultanı Ramazan ayına hazırlanmanın kendilerine bir rahatlık verdiğini ifade ederken, “burada aynı zamanda eski adetlerimizden olan ve artık unutulan imece usulüne de hayat veriyoruz. Komşularla birlikte sohbet ederek yufkalarımızı hazırlıyoruz. Herkes için bir gün belirledik. Bu takvime göre bir araya gelerek Ramazan ve ardından yaklaşan Fındık Hasadı hazırlığımızı tamamlıyoruz” dediler.

En Zoru Ateş Karşısında Olmak

Ev hanımları ayrıca yufka açarken zorlandıkları bölümü de şöyle açıkladılar; “özellikle kuru yufka açarken saatlerce ateşin karşısında durmak zorunda kalıyoruz. Zaman zaman birbirimizle yer değiştirerek bu zorluğun da üstesinden geliyoruz.”

Peki, Nasıl Yapılır?

Yufka açmanın yöntemini ise hanımlar şöyle açıkladı; “önce ne kadar yufka açacağımıza karar veriyoruz. Aldığımız unu sabahın erken saatlerinde maya, tuz ve su ile yoğurarak mayalanmaya bırakıyoruz. Daha sonra mayalanan hamuru belirli bir büyüklükte keserek birbirinden ayırıyoruz. Ayırma işleminin ardından toplandığımız kişiye göre birkaç kişi hamur açmak için oklavasını alarak sofraya geçiyor. Bir kişi de yakılan ateşin üzerine koyduğumuz sacın başına geçiyor. Açılan yufkalar önce biraz sac üzerinde pişirildikten sonra kabarması ve kızarması için ızgara üstüne yani daha az yanan ateşe konuluyor. Bir süre sonra alarak istifliyoruz. Böylelikle kuru yufkalarımız yemeye hazır hale geliyor. Kuru yufka tercih etmemizin sebebi ise daha uzun süre dayanması ve pratik bir yemeğe dönüşmesidir.”

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.