son haberler

Su ve Besinlerden Bulaşan Hastalıklara Karşı Uyarı

Yayınlanma Tarihi: 7 Eylül 2015 okunma

Su ve Besinlerden Bulaşan Hastalıklara Karşı Uyarı
Gündem
0

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Saliha Yeşilduman, vatandaşları su ve besinlerle bulaşan hastalıklara karşı tedbirli olmaları konusunda uyardı.

Ünye Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Saliha Yeşilduman, toplum sağlığının korunması, su ve besinlerle bulaşan bulaşıcı hastalıkların engellenmesi ve hastalıkların yayılımının önlenmesi konusunda açıklamalarda bulundu.

Dr. Yeşilduman açılamasında; “Su ve besinlerle bulaşan hastalıklarda etken genellikle ağız yoluyla alınır, sindirim yoluna yerleşir ve enfeksiyona yol açar” dedi.

En sık karşılaşılan belirtilerin karın ağrısı, ishal ve kusma olduğunu ifade eden Yeşilduman, ishalli hastalıkların sayısını arttıran özellikleri şu şekilde sıraladı; “Hava sıcaklığının yüksek olduğu mevsimler, Kentlerde gecekondu bölgeleri, Kirli akarsu, göl ve yüzeysel suların çevresindeki yerleşim bölgeleri, Anne sütü ile beslenmeyen çocuklar, Düşük doğum ağırlığı ile doğan bebekler, Biberon ile beslenen çocuklar, Beslenme yetersizliği olan çocuklar, İmmun yetmezliğini olanlar, Aşılama hizmetinin yeterli verilmediği toplumlar, Sağlıklı su temin edilemeyen yerler, Tuvalet, mutfak, banyo koşulları iyi olmayan hanelerde yaşayanlar, Küçük ve büyükbaş hayvan ve tavuk ile beslenen evlerde yaşayanlar, Karasineklerin yoğun olduğu bölgeler, Sağlık hizmetlerinden yeterince yararlanamayan bölgeler.”

Su ve besinlerle bulaşan hastalıklardan korunma yollarına da değinen Yeşilduman; “Eller su ve sabunla yıkanmalıdır. Sağlıklı ve yeterli su temin edilmelidir. Temiz olduğundan emin olunmayan sular kaynatılarak soğutularak veya klorlanarak kullanılmalıdır. İnsan atıklarının uygun şekilde uzaklaştırılması gerekir Karasineklerle mücadele için evde çöpler kapalı kovalarda biriktirilmelidir. Bebekler anne sütü ile beslenmelidir. Çiğ yenmesi gereken sebze ve meyveler temiz su ile yıkandıktan sonra yenilmelidir. Pişirilerek yenen yiyecekler güvenli bir şekilde hazırlanmalı ve saklanmalıdır. Seyyar satıcılardan çiğ yenen gıdalar alınmamalıdır. Kabuklu deniz ürünleri temiz yerlerden temin edilmelidir. Kişide karın ağrısı, ishal ve kusma belirtileri ortaya çıkarsa hekime başvurmalıdır. Kişiler hasta oldukları dönemde bulaştırıcı olduklarından kişisel korunma yöntemlerine özen göstermelidirler. Su kesintilerinden sonra şebekeye su verildiğinde, su berraklaşıncaya kadar akıtıp ondan sonra kullanılmalıdır.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.