son haberler

“Tekniker ve Teknisyenler Bilimin Ana Elemanlarıdır”

Yayınlanma Tarihi: 15 Mart 2017 okunma

“Tekniker ve Teknisyenler Bilimin Ana Elemanlarıdır”
Gündem
0

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi ve Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı Musa Kıranlı, 13 -18 Mart tarihlerinde kutlanan “Bilim ve Teknoloji Haftası” ile ilgili yazılı basın açıklamasında bulundu. Kıranlı açıklamasında tekniker ve teknisyenlerin bilimin ana elemanları olduğunu vurguladı.

Kıranlı; “Ülkelerin gelişiminde, bilimsel çalışmaların ve teknoloji arzının artırılması son derece önemli olup Gelişmekte olan ülkelerin bilim ve teknoloji politikalarına odaklanması ve yeni teknolojilerinin gelişimi için uygun koşulları sağlaması önem taşımaktadır. Bunun içindir ki; Bilim ve teknolojinin önemini vurgulamak ve bilimsel düşünme yeteneğini haiz nesiller yetiştirmek hedefiyle, 1998 yılından bu yana her yıl 13 -18 Mart günleri “Bilim ve Teknoloji Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Barış içinde, birlik beraberlik içinde kardeşçe yaşamanın yanında Bilim ve teknolojinin ışığında yürüyerek yükselmek mümkündür. Birlik beraberlik içinde yaşayarak Yüksek teknolojiye gereken önemi vermeyen milletler, kendi topraklarında özgür olduklarını sanarak, köle olmaya mahkûmdur.

Gelişmiş ülkelerin seviyesine ulaşmak, kaliteli yaşam standartlarına sahip olabilmek için Bilim ve teknolojiyi kullanmalıyız. Bilim ve Teknoloji konularındaki gelişmelerimiz ülke ekonomimize ve refahımıza katacağı katkıların yanı sıra kültürümüze de büyük katkılar katacaktır. Eğitim sistemimizde, Mesleki ve Teknik Eğitimi öne çıkaracak, mezunlarına da istihdam sağlanacak biçimde yeni düzenlemeler yapılmalıdır. Çoğu işçi, memur, çiftçi, emekli, dar gelirli ailelerin evlatları olan büyük umutlarla zor koşullar altında Mesleki Lise eğitim almış “teknisyen”,  2 yıl Üniversite mesleki teknik eğitimlerini tamamlamış mezun olmuş “tekniker”ler iş arayan değil, işletmeler kuran, üreten istihdam sağlayan girişimciler olmalıdır. Bilginin, bilim ve teknolojinin kaynağı mesleki ve teknik eğitim kurumları ve özellikle de Teknik eğitim veren üniversiteler, Meslek Yüksek Okullarıdır. Bilim ve teknoloji alanında ilerlemenin ilk adımı, mutfağı, Mesleki Teknik eğitim; Fen Liseleri, Meslek Liseleri, Meslek Yüksek Okullarıdır. Bu okullarda yetişen nitelikli elemanlar, tekniker ve teknisyenlerdir. Tekniker ve teknisyenler teknoloji ve bilimin ana elemanları vazgeçilmezleridir.

Toplumsal yaşamda bilgiyi, bilim ve teknolojiyi egemen kılamadığımız için sorunlar yaşamaktayız. Nitelikli elemanların olduğu toplumlarda ulaşılmayacak hedef, aşılmayacak sorun yoktur. Türkiye’nin yüksek öğrenimli teknik eleman potansiyel “Teknikerler” görev beklemektedir. Potansiyelimizi harekete geçirmek ülkemizi daha yukarıya taşıyacaktır. Bu nedenle teknoloji kullanım kültürünü anahtar yetkinlik kabul eden bir mesleki teknik eğitim sistemi, Türkiye’nin atılım stratejisinin en önemli parçalarından birisi olarak değerlendirilmeli ve düşünülmelidir. Sadece bu hafta değil eğitim dışında da her yerde Mesleki Teknik Eğitimin, Bilimin, bilginin ve teknolojinin insan hayatındaki yeri ve önemi anlatılmalı, bilimsel bilginin değeri vurgulanmalıdır. Anlatılmalıdır ki lise, üniversite mezunu vasıfsız mesleksiz gençlerimiz yerine nitelikli, meslek sahibi gençlerimiz yetişmesinde katkımız olsun. Olsun ki; genç nüfusumuzla birlikte genç ve nitelikli üretken bir nesile sahip olalım, ileride kendimizin üretmediği bulamadığı teknolojiler konusunda hayıflanıp hırslanıp daha iyisini yapabilecek bir bilimsel kültüre sahip insanlar yetiştirebilelim.

Ünye Fen Adamları Derneği ve Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği olarak yetişkin değerlerimizle beraber mucit gençlerimizle birlikte Bilim ve teknolojinin ışığında yürüyeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, “Bilim ve Teknoloji Haftası” nedeni ile etkinlikler düzenleyen basın açıklamaları yaparak Bilim ve teknolojinin önemini vurgulayan herkese,  kamu kurum ve kuruluşları birim amirlerine, TUBİTAK’a, Bilim ve Teknoloji Bakanımıza, Ordu Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürümüze,  Ünye belediye başkanımıza, Ünye Ticaret ve Sanayi odası ile diğer STK’ na, teşekkür ediyor, Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilciliği ile Ünye Fen Adamları olarak çok önemsediğimiz, Bilimsel bilgiyi kullanma, aktarma ve geliştirmeyi temel görevleri olarak gördüklerini ifade eden Ordu Üniversitesi Rektörümüze, Ünye MYO’na ve “Başımıza İcat Çıkar” projesi ile Ordu Büyükşehir Belediye başkanımız ile 5 adet icat projesiyle katılım yapan Mehmet Necati Vidinli Teknik Meslek Lisesi öğretmen ve öğrencilerine, kısacası bilime ışık tutma yolunda emek veren tüm akademisyenlerimiz ve bilim insanlarının  “Bilim ve Teknoloji”  Haftası’nı kutluyoruz.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız ve Ünye Belediye Başkanımızdan ricamızdır ki, mutlaka bir projeleri vardır ve yapacaklarına da inanıyoruz; İnsanın yaşamını son derece etkileyen, ufkunu açan, uygarlığı hızla geliştiren Bilim ve Teknolojinin artık ilçemizde ilimizde bilim şenliği olarak kutlanmasını, bu konuda bilim ve teknoloji müzesi kurulması dolayısıyla ilimiz ilçemizde bilim ve teknoloji alanında deneyler projeler yapılması için imkânlar tanınarak değerlerimize gençlerimize sahip çıkılmalıdır.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.