son haberler

TMO Fındık Alacak Ama Kimse Bunu Düşünemedi!

Yayınlanma Tarihi: 18 Ocak 2016 okunma

TMO Fındık Alacak Ama Kimse Bunu Düşünemedi!
Gündem
4

TMO Fiyatı 14 TL’den Aşağı Olmaz

Fındık fiyatlarında son günlerde ki düşüş sektör temsilcilerini yeni bir arayışa yöneltti. TMO’nun yeniden devreye girebileceği yönündeki açıklamaların üretici cephesinde büyük heyecan yarattığını belirten Ünye Ziraat Odası başkanı Osman Sarıkahraman, “TMO devreye girerse taban fiyat 14 TL’nin altında olmaz” dedi.

Ancak TMO’nun çürük, nemli fındıkları almadığı bilinen bir gerçek. Fındık tüccarlarının bahsettiği gibi eğer ürünler çürükse, TMO’danda üreticiye pek yarar gelmeyecek.

Fındık fiyatlarında yaşanan gerilemenin ardından Ziraat Odaları Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gıda Tarım ve hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile yaptığı görüşmede fındık fiyatları da gündeme gelmiş ve Bakan Çelik, fındıkta TMO’nun yeniden devreye girebileceğini belirtmişti.

Fındık piyasasında bomba etkisi yaratan bu görüşmenin ardından fındık üreticileri Tarım Bakanlığından gelecek yeni bir habere kilitlendi. Fındıkta yaşanan gelişmeleri değerlendiren Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO)’nun şuan da fındık alacak bir pozisyonu yok. Yalnız Sayın Bakanımız gerekirse alırız diye bir söz söylemiş. Bundan önceki yıllarda Fiskobirlik bir sibob görevi görüyordu. Fiskobirlik’i işletemeyenlere sözümüz başka, Fiskobirlik’imiz yok ama devlet ve Tarım Bakanlığı var. Tarım Bakanlığına bağlı bir kuruluş olan TMO var. TMO’nun yani sayın bakanımızın fındık alabiliriz demesi üreticiyi koruma adına söylenmiş bir sözdür. Ben fiyatların çok konuşulduğunu sanmıyorum. Tarım Bakanlığı burada regüle görevi üstlenecektir ama rakamlarda 14 liranın aşağısına düşmeyeceğini düşünüyorum” dedi.

Hanboğazına Bir Türlü Öğretemedik

Sarıkahraman, fındıkta çürük, alfatoksin ve küflenme gibi olumsuzlukların yaşandığını da ifade ederek, “Fındığın çürüğü bile 7-8 liraya satılıyor. Fındığın atığı, çürüğü her şeyi satılıyor ama bu demek değil ki biz çürük fındığı satalım. TMO burada 2-3 yıl fındık aldı, fındığın nasıl satılacağını öğretti bize. Ama bir türlü Hanboğazına bunu öğretemedik. Maalesef kimi tüccarlarımız da fındığı patozdan direk çıktığı gibi alıyorlar. Üreticinin seçmesine bile fırsat verilmiyor. Burada sadece suçlu olan üretici değil. TMO yeniden piyasaya girerse bir çok ürün çürükten dolayı geri dönecektir. Tüccar da aynı hassasiyeti gösterirse kalite mutlaka artacaktır” dedi.

4 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.