son haberler

Türkiye İçin Küçük, Ünye İçin Büyük Bir Adım

Yayınlanma Tarihi: 12 Kasım 2015 okunma

Türkiye İçin Küçük, Ünye İçin Büyük Bir Adım
Gündem
0

Ünye’de ilk defa yapılan Laparoskobik Nefrektomi (kapalı ameliyat), başarıyla sonuçlandı. Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Güray Yılmaz, daha çok Üniversite hastanelerinde gerçekleşen kapalı ameliyatların artık Ünye Devlet Hastanesinde de yapılmaya başlandığını söyledi.

Ünye Devlet Hastanesi yeni binasına kavuşması ve olanaklarının genişlemesiyle birlikte, ilçede bu zamana kadar hiç yapılmayan ve denenmeyen ameliyatları başarıyla sonuçlandırıyor.
Karnın sol yan bölümünde ağrı şikâyetiyle Ünye Devlet hastanesine gelen 62 yaşındaki Merhaba Kargalı için böbreğinin çalışmadığı tanısını koyan Opr. Dr. Yusuf Baykal ve Opr. Dr. Hasan Çetin, eski hastanede gerçekleştirdikleri açık ameliyat yerine kapalı ameliyat gerçekleştirdi. Böylece hasta Merhaba Kargalı günlerce ağrı çekmekten kurtulmanın yanı sıra ameliyatın ilk günü ayağa kalktı.

Türkiye İçin Küçük, Ünye İçin Büyük Bir Adım 2Ünye Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Güray Yılmaz, Laparoskobik Nefrektomi ameliyatının Ünye’de ilk kez yapıldığını belirterek; “Yeni hastane ile beraber bizimde uzun süreden beri beklediğimiz ilçemizde yapılmayanları ilk defa yapmak istediğimiz ameliyatlar var. Geçmiş dönemde ki hastane olanaklarımızın az olması nedeniyle bazı ameliyatlarımızı gerçekleştiremiyorduk. Ama son dönemde yeni hastaneyle birlikte olanaklarımız çok ilerledi. Hekimlerimiz üroloji uzmanlarımız Opr. Dr. Yusuf Baykal ve Opr. Dr. Hasan Çetin bunu kullanarak gerçekten ilçemize yakışır, Türk hekimlerine yakışır güzel ve başarılı ameliyatlar gerçekleştiriyorlar. Ben kendilerine öncelikle teşekkür ediyorum. Yapılan ameliyat Laparoskobik Nefrektomi ameliyatı yani böbrek alınma işlemi. Bu uygulamada böbrek tamamına yakın olarak alınıyor. Klasik işlemlerde hastada böbreğin bulunduğu bölgede büyük bir kesik yapılarak gerçekleştirilen bir ameliyatı, Laparoskobik işlem dediğimiz yöntemle 2 ya da 3 delikten girerek küçük mikroskobik kameralarla böbreği tamamıyla çıkartmış durumdayız. Bu yöntemle hem hastanın daha az ağrı duymasına, hem daha erken taburcu olmasına, günlük yaşamına daha erken dönmesine ve ameliyat sonrası olan bir çok komplikasyonun engellenmesine sebep oluyor. Bugüne kadar bu ameliyatlar daha çok Üniversite Hastaneleri diye tanımlanan 3. basamak yerlerde yapılıyordu. Artık ilçemizde de hekim arkadaşlarımız bugün için bu vakayı gerçekleştirmiş bulunmaktadırlar. Hastamızın şu anda sağlık durumu iyi ancak ilk vakamız olduğu için biraz tedbirli davranıp hastamızı tam sağlığına kavuşmasından sonra taburcu edeceğiz” dedi.

Kendimize Güvenimiz Arttı
Opr. Dr. Yusuf Baykal ve Hasan Çetin ise yaptıkları açıklamada, imkanlarının genişlemesi ve aldıkları eğitimle birlikte kendilerine güvenlerinin arttığını ifade ederek; “Yeni hastanemize taşındığımız için şartlarımız belirgin bir şekilde düzeldi. Öncelikle ameliyathane, yoğun bakım gibi yerlerde şartlarımız düzledi. Tabi böyle olduğunda bizde kendimize biraz daha güveniyoruz ve daha büyük daha ciddi ameliyatlar yapabiliyoruz. Hastamız bize geldiğinde sol yan tarafında ağrısı olduğunu belirtmişti. Yaptığımız tetkikler sonucunda sol böbreğinin çalışmadığını gördük. Hastaya bir ameliyat yani böbreği alma işlemini planladık fakat nasıl yapmamız gerektiğini aramızda konuştuk. Eğer açık ameliyat yapsaydık 15 santime yakın bir kese oluşacaktı. Bu tabi kozmetik açıdan da, hastanın iyileşme süresi açısından ve hastanın daha geç taburcu olmasını etkileyecekti. Bizde aldığımız eğitimler ve hastanemizin imkânlarıyla Laparoskobik yani kapalı ameliyat planladık. İlk ameliyat olduğu için biraz zor geçmiş olabilir ama gayet başarılıydı. Hasta ameliyatın birinci gününde ayağa kalktı ve yemeğini yemeye başladı. Ünye’de ilk defa Laparoskobik Nefrektomi yapıldığı için mutlu ve gururluyuz. Sürekli yenilikler içindeyiz” dediler.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.