son haberler

Ünyeli Kadınlar Kansere Karşı Bilinçlendirildi

Yayınlanma Tarihi: 7 Mart 2017 okunma

Ünyeli Kadınlar Kansere Karşı Bilinçlendirildi
Gündem
0

Ünye’de kadın sağlığında farkındalık yaratmak üzere Ünye Kent Konseyi önerisiyle; Ünye Kaymakamlığı, Ünye Belediyesi ve Ünye Kent Konseyi İş Birliği ile 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Kadın Sağlığı Haftası etkinlikleri kadınlarda görülen kanser türleri, riskler ve risklerden korunma yolları eğitim semineriyle başladı.

Ünye’de kadın sağlığında farkındalıklar yaratmak üzere 8 Mart Dünya Kadınlar Günü 5 Mart-11 Mart 2017 tarihleri arasında ilçede Kadın Sağlığı Haftası olarak kutlanmaya başlandı.

Ünye Kent Konseyi’nin önerisiyle Ünye Kaymakamlığı ve Ünye Belediyesi çatısı altında Kent Konseyi ve Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) işbirliği ile 5 Mart-11 Mart 2017 tarihleri arasındaki bir hafta Kadın Sağlığı Haftası olarak Ünye’de ilk kez farklı kutlanıyor.

Düzenlenecek etkinlikler kadın sağlığı paneliyle başlarken, hafta boyunca KETEM kanser tarama kampanyası, kadın resimleri sergisi, ebru atölyesi çalışmaları ve tiyatro gösterileri düzenlenecek.

“Kadınları Bir Gün İle İfade Etmek Mümkün Değil”

Ünye Ticaret Borsası Konferans Salonunda gerçekleşen eğitim semineri öncesinde konuşma yapan Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren, “1850 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen bir olayda hayatını kaybeden kadınlar üzerine ortaya çıkan bu gün, ülkemizde 1921 yılından bu yana kutlanmaya başlandı. Dünyada ise Birleşmiş Miletler tarafından 1971 yılından itibaren programa alınmış bir gün. Kadınlarımız aslında bir gün değil, hayatımızın her döneminde, her dakikasında varlar. Onları bir gün ile ifade edebilmek çok mümkün değil. Kadın ve erkek bir bütünün iki yarısı. Bu anlamda her an onların sorunları ile ilgilenmek hepimizin görevi. Kadının elinin değdiği işte her zaman farklılık var. Kadın demek merhamet eli demektir” dedi.

Seminerde bir konuşma yapan Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, “Ünye Kent Konseyi Başkanımız değerli hocamız Prof. Dr. Ayşe Yalın, kadınların haklarını, hukukunu idrak edecek, hatırlatacak, farkındalık oluşturacak ama pratikte de onlara faydasının dokunacak, bir güne mahsus değil bir haftaya matuf etkinlikler şeklinde kutlamamız nasıl olur dediler. Bize de sizinle beraber olmak ve destek olmak düştü, tebrik ve teşekkür ediyorum. Emeği geçen Kent Konseyimize, Belediyemize, Toplum Sağlığı Merkezimize, KETEM’e ve hanım efendilere teşekkür ediyorum. Gelecek günlerin tüm insanlığın, tüm kadınlar için daha mutlu, huzurlu yaşanabilir olması temennisiyle” diye konuştu.

Eğitim seminerinde, kadınlara rahim, rahim ağzı, meme ve yumurtalık kanseri konularında eğitim verildi.

Programa Moderatör olarak katılan 19 Mayıs Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Necati Özer, ”Kadınlar bizim yarımız, anamız, ninemiz onun için onların varlıkları bizim için çok önemli. Onun için bu varlıkları çok iyi sürdürmelerini sağlamak bizim boynumuzun borcu. Bu nedenle de verdiğimiz bütün emekler onlar için” dedi.

Yalın’dan Kadınlara Tavsiye: “Kulağınız Kendinizde Olsun”

Ünye Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yalın ise, “Bir kadın öldüğü zaman anne, eş, evlat, memur, doktor yani en az 5 kadını yitiriyoruz. Dolayısıyla sizleri yitirmemek için kulağınız kendinizde olsun diye böyle bir panel hazırladık. Günleriniz hayırlı, huzurlu ve sağlıklı geçsin” diyerek düşüncelerini ifade etti.

“Birinci Sırada Meme Kanseri Geliyor”

Sağlık seminerine katılanları bilgilendiren 19 Mayıs Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Arif Kökçü, şu bilgileri verdi: “85 yaşına kadar yaşayan her 3 kişiden birinde bir tür kanser gelişiyor. Ancak herkes kanserden ölmüyor. Tıp alanındaki son 20 yıldaki gelişmelerin son bin yıldaki gelişmelerden daha fazla olduğu ifade ediliyor. Bu nedenle erken tanı koyamadığımız, tanıyamadığımız hastalıkların pek çoğuna çok erkenden tanı koyuyoruz ve yüzde yüzüne yakın tedavileri mümkün olmakta. Ama farkında olmak gerekir, ne yapmamız gerektiğini bilmemiz lazım, bütün mesela bu. Kanser türlerinde birinci sırada meme kanseri, ikinci sırada akciğer kanseri, üçüncü sırada kalın bağırsak kanserleri ve ondan sonra kadın hastalıkları yumurtalık kanseri, rahim ağzı kanseri, rahim kanseri geliyor.”

Kadınlarda görülen kanser türleri ve riskleri ile ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Arif Kökçü, şunları söyledi: “Rahim kanseri yaşam boyu her yüz kadından 2-3 tanesinde görünmekte. Rahim ağzı kanseri ise bunun yarısı kadar görülmekte. Rahim ağzı kanserinin sebebi erken yaşta cinsel yaşam, birden fazla eş, sigara, çok doğum ve sosyo ekonomik durum risk faktörleridir. Rahim kanserleri risk faktörleri ise az doğum yapanlarda daha fazla, 52 yaşından sonra menepoza girenlerde risk artırıyor. Özellikle kilosu boyuna göre yüzde 10’un üzerinde olanlarda risk artıyor. Şeker hastalarında rahim kanseri daha sık, uzun süre östrojen tedavisi alanlarda daha sık. Bir de kolon kanserleri ile birlikte olan rahim kanserleri var. Doğum yapmak yumurtalık kanserlerinden koruyor. Bir doğum rahim kanserinin görülme riskini yüzde 30-40 azaltıyor. Doğum kontrol hapı kullananlarda ki özellikle 5 yıl ve daha fazla kullananlarda hem rahim kanseri, hem de yumurtalık kanseri yüzde 50’ye yakın riski azaltıyor. Ailesel olarak kalın bağırsak kanseri, meme kanseri varsa rahim kanseri gelişme riski çok yüksek. Bunda risk yüzde 60-70’lere kadar çıkıyor.”

Meme Kanserinde Risk Faktörleri Nelerdir?

19 Mayıs Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı öğretim görevlisi Doç. Dr. Savaş Yürüker meme kanseri ile ilgili bilgiler vererek şunları söyledi: “100 yaşına kadar yaşayan bir kadında her 8 kadından biri meme kanseri riski taşıyor. En büyük risk faktörü kadın olmak. Kadın olmaktan sonra ki risk faktörü ise yaş. 100 yaşına kadar yaşayan kadınlardan meme kanseri olma riski her iki kadından biri meme kanseri. Ailede meme kanseri varsa ve 30 yaş veya altında meme kanseri varsa meme kanseri riski 2-3 kat artıyor. Meme kanserinde genetik yatkınlık çok önemli. Bazı genleri taşıyan kişilerde bazı kanser türleri daha sık görülüyor. Çocuk doğurmayanlarda risk artıyor. Emziren kadınlarda risk azalıyor. Çok doğuranlar kadınlarda risk azalıyor. Emzirmeyen kadınlarda risk artıyor. Alkol kullananlarda risk artıyor. Radyasyon riski arttırıyor. Erken yaşta göğüs kafesine radyasyon almak meme kanserinde önemli bir risk faktörüdür.”

19 Mayıs Üniversitesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülay Oğuz ise kanser teşhisi ve tedavi sürecinde kadınların yaşadığı veya yaşayacağı ruhsal haller ve ruh sağlığı ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.