son haberler

Ünye’nin İmarı ve Yapılaşma Masaya Yatırıldı

Yayınlanma Tarihi: 12 Nisan 2017 okunma

Ünye’nin İmarı ve Yapılaşma Masaya Yatırıldı
Gündem
0

Ünye Belediyesi ve Ünye Kaymakamlığı tarafından organize edilen Atatürk Parkı Sosyal Tesisleri’nde Ünye’nin imarı ve yapılaşma konulu geniş katılımlı toplantı düzenlendi. Toplantıya Ak Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, Jandarma Komutanı Ahmet Koçdemir, Emniyet Müdürü Ömer Akar, Daire amirleri, muhtarlar, Ünye Belediyesi İmar ve Şehircilik dairesi personelleri ile Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ünye’de İmar Alanında Bir Plan Çalışması Yok!

Geniş katılımlı toplantıda Ünye’nin mevcut yapılaşması ve yapılması gerekenler değerlendirildi. 1 yıldır Ünye’nin imar ve yapılaşmasını inceleyen Şehir Plancısı Yılmaz Açan toplantıda bir sunum yaptı. Açan, yaptığı çalışmalardan elde ettiği sonuçları değerlendirirken, “Ünye’nin yaklaşık 1970 yılından sonra komple bütün olarak planı yapılmış araştırma ve sentez çalışmalarının yer aldığı bir imar planı yok aslında. Zamanı geldiğinde ihtiyaçlar ortaya çıktığında kısmi olarak planlar hazırlanmış dolayısıyla genel olarak bir çalışma olmamış. Bu dönem bunun üzerinde çalışıyoruz. Ünye adına iyi bir çalışma da oluyor. 2006 yılında Ünye’nin imarı ve yapılaşması hakkında yüzeysel bir çalışma yapılmış ancak bu yeterli olmadığı için bir detay bir çalışma yaptık. Yaklaşık 1 yıldır çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Ünye’nin İmarını İnceliyoruz

44 kişilik grupla Ünye’nin imarını ve yapılaşmasını incelemek için Ünye’de bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi şehir ve bölge planlama bölümü adına ise konuşan Doçent Doktor Berna Dikçınar Sel “bizim buraya geliş amacımız, bölümümüzün eğitim süresi içerisinde bir yerleşme kapsamında 1,5 yıl süren 3 projeye yayılan uygulamalı bir dersimiz var. Biz de her sene bir yerleşime öğrencilerimizle gidip incelemeler yapıyoruz. Öğrencilerimizle önce veri toplayarak sonra plan yapma sürecine geçiyoruz. Bu kapsamda da bu yıl Ünye’ye geldik. Biz daha önce Ege, Akdeniz ve Orta Anadolu’daydık. Karadeniz ile çalışmıyorduk. Ünye’ye gelmemiz bizim açımızdan da çok güzel oldu. İnşallah çalışmalarımız bittiğinde önümüzdeki dönem başında çalışmalarımız sunmak için bir daha gelme fırsatı buluruz” dedi.

Temel Felsefemiz Halkımıza Hizmet Etmek

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise “ hemşerilerimizin çağdaş koşullarda yaşaması, şehrimizin çevresi ile birlikte birer kültür ve insanca yaşam merkezi haline gelmesi için yıllarca klişeleşen sorunlarına el atalım dedik. Bunların başında da şehir planı geliyor. Yaptığımız çalışmalarda gördük ki 1970li yıllardan bu yana bu şehre dokunulmamış yapılaşma olmuş plan arkadan gelmiş. Şimdi ilk defa buna dokunmak suretiyle nereye doğru gittiğimizi görür bir hale gelmiş olacağız. Temel felsefemiz halkımıza hizmet etmek. Bu anlamda gayret sarf ediyoruz” dedi.

Ünye’yi Geleceğe Güzel Taşıma ve Aktarma Fırsatı Buluruz

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise “bu toplantıyla iki taraf bir araya gelmiş bulunuyor. Bir tarafta rasyonel ve idealist bakan üniversite diğer tarafta reeli esas alan hayatın gerçeklerinde ve şartların getirdiği koşullar içerisinde şehri planlamaya çalışan şehir planlamacıları var. Bunun yanı sıra bu iki tarafın ortaya koyacakları bakış açısını değerlendirip Ünye’mizin geleceğine şekil verecek siyaset, yerel yönetim ve belediyemizin karar organları vardır. İnşallah yapılan çalışmalarda Ünye’mizin daha yaşanabilir doğal olarak var olan güzelliklerinin korunup onlardan koruma-kullanma dengesi içerisinde en azami derecede istifade edilebileceği güzel bir yönetim ve planlama arayışı içerisinde gelecek kuşaklara kendinden bahsedilen güzel bir Ünye’yi taşıma ve aktarma fırsatı buluruz” dedi.

“Ünye Çevreyolu Türkiye’ye Örnek Olacak Yapıda”

Dışarıdan bakan bir göz olarak Ünye Çevreyolu benim için çok anlamlı. Şehircilikte yanlış yapmaktansa bir şeyleri hiç yapmamak yada geç yapmanın ne kadar doğru gösteren planlama açısından, şehircilik açısından Türkiye’ye örnek olacak bir duruş, örnek olacak bir sonuç. Ben her vesilede şehircilik ve yapılaşma açısından bu yolun kıyı tahrip edilmeden yapılmasında emeği geçenleri kutluyorum” dedi.

Türkiye Birlikte Kalkınır

Ak Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı ise “bu organizasyonu gördüğümde aslında bir şehri paylaşmayı görüyoruz. Hayattaki çalışma ile akademik çalışmanın birleşmesi yıllardır özlediğimiz, arzu ettiğimiz bir tabloydu. Birlikte Türkiye böyle kalkınır” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.