son haberler

Üreticilere Randıman Uyarısı!

Yayınlanma Tarihi: 7 Eylül 2017 okunma

Üreticilere Randıman Uyarısı!
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman serbest piyasada fındık randımanında yapılan kurnazlığı gözler önüne serdi. Bazı tüccarların 125 gram olan 50 randımanı 130 grama çıkardığını duyduklarını ifade ederek üreticileri uyardı.

Ziraat Odaları Başkanları Ordu’da Toprak Mahsulleri OFisi (TMO) yetkilileriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Çarşamba günü yapılan toplantıya katılan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman toplantıda konuşulanları ve TMO’nun fındık alımını değerlendirdi.

Başkan Sarıkahraman TMO Fındık Şube Başkanı ve Samsun Şube Müdürü Derya Şahin’den gelen talep doğrultusunda yaptıkları toplantıda fındık fiyatı ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığına değinerek, “TMO’nun fındık fiyatı 10-10,5 TL olarak açıklandı, ancak kamuoyunda bir takım asılsız söylentiler var. Bunlar TMO’ya yatırılan fındıktan üreticinin cebine 9 TL para geçtiği yönündedir. Bu söylentiler de üreticiyi tüccara yönlendirme algısını ortaya koymaktadır. TMO’nun 50 randıman fındığa net olarak verdiği para 9.78 TL’dir. 50 randımanın üstünde olursa fiyat 10 TL’ye çıkıyor. Ben TMO’ya fındık veren bir arkadaşımı arayarak ne kadar para aldığını sordum. O da bana fındığının randımanın düşük olduğunu belirterek 47 randıman fındığa 9.30 TL TMO’nun para vereceğini söyledi. Yani piyasadaki söylentilerin üstünde TMO üreticiye para veriyor. Bu durumu üreticilerimiz göz ardı etmesin” dedi.

Başkan Sarıkahraman, fındık konusunda Fiskobirlik’in de piyasaya girme hazırlığında olduğunu belirterek, “piyasada 8,50 TL’den fındık alındığını duyuyoruz. biz üreticilerimize TMO’ya fındıklarını vermelerini istiyoruz. Fiskobirlik de devreye girecek. Onların da fiyatının TMO fiyatın seviyelerinde açıklanacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Fındıkta Nasıl Randıman Yapılır?

Başkan Sarıkahraman fındıkta randımanın nasıl yapıldığını açıklayarak bazı tüccarların randıman kurnazlığına değindi. Sarıkahraman, “250 Gr. kabuklu fındık tartılarak kırılır. içindeki çürük, buruşuk ve atığı ayrı ayrı kenara konur. sağlam Fındık yeniden tartılır. eğer 125 Gr. gelirse bu 50 randımandır. bunun üzerine konulan her 2,5 GR. 1 randıman yapar.  130 Gr. gelen fındığın randımanı 52 olur. ancak piyasada 50 randımanın 125 Gr.’dan 130 Gr. çıkarıldığı konuşuluyor. bu da çok çirkin bir harekettir. üreticilerimiz bu duruma dikkat etsinler.  Üreticilerimiz 52 randıman gelen fındığı tüccara veriyor. bazı tüccar ise bu fındığı üreticimizin evrakını alarak TMO’ya veriyor. Bu durumda üreticilerimiz mağdur oluyor. Lütfen üreticilerimiz bu konuya da dikkat ederek hareket etsinler. Biz üreticilerimizin hak ve menfaatlerini savunurken üreticimiz de kendi hakkına sahip çıksın. devletin kasasındaki üreticilere verilecek para başkalarının cebine girmesin” diye konuştu.

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.