son haberler

Usta-Çırak İlişkisine Müthiş Öneri!

Yayınlanma Tarihi: 21 Eylül 2017 okunma

Usta-Çırak İlişkisine Müthiş Öneri!
Gündem
0

Son yıllarda gelişen teknoloji kolaylıkların yanı sıra bazı sorunları ve sıkıntıları da getirdi. Bazı sektörler teknolojiyle birlikte unutulmaya yüz tutarken bazı esnaflar da patronu oldukları işyerlerinde günü kurtarmanın derdine düştü.

Ayakkabıcılık sektörü unutulmaya yüz tutan sektörlerden. Daha önce kişiye özel %100 el işçiliğiyle imal edilen ayakkabılar artık fabrikalarda seri üretimle vatandaşların kullanımına sunuluyor. Bu durum da imalat yapan ayakkabıcıları sadece tamir işiyle ilgilenmelerini zorunlu kılıyor.

Ayakkabıcılıkla 12 yaşında okula giderken tanışan ve bunu meslek olarak seçen Muhammed Ali Demirci (41) sektörün geldiği noktayı özetledi. Demirci, “teknoloji işlerimizi %100 etkiledi. Eskiden üretim de yapıyorduk, tamir de yapıyorduk. İşleri yetiştiremiyorduk. Ancak şimdi sadece tamir yapıyoruz o da her zaman olmuyor. Çoğu zaman dükkanda boş oturuyoruz. Üretimi 1996-1997 yıllarında bitirdik” dedi.

Fabrikalaşma ve makineleşme seri üretimde kolaylık yaparken beraberinde bir takım sorunları da getirdi. Özellikle seri üretimde fiyatlar düşük gözükse de kalitenin tartışılır hale gelmesine neden oldu. 29 yıldır bu meslekte ter döken Demirci, “10-20-30 liraya ayakkabı satılıyor. Kalitesinden çok insanlar fiyatının ucuz olmasına bakıyor. Ancak bir kaç defa kullandıktan sonra ayakkabıda sorunlar ortaya çıkıyor. Eskiden yaptığımız ayakkabılar el işçiliğiyle üretildiği için daha dayanıklı oluyordu. Şimdilerde biz bu ucuza alınan ayakkabıların tamirini yapıyoruz. Hatta birçok ayakkabıyı ben henüz yıpranmamış halde atılmış olarak gördüm” dedi.

Usta-Çırak İlişkisi Gençleri Kötü Alışkanlıklardan Koruyordu

Ayakkabı ustası Muhammed Ali Demirci son yıllarda gençlerin uyuşturucu ve sigara gibi kötü alışkanlıklara ilgi gösterdiğini hep birlikte gördüklerini ifade ederken, “şimdi gençler internet kafelerde, kötü alışkanlık edinebilecek yerlerde boşta geziyor. Bizim gibi sektörler ise çırak bulamıyor. Ben buradan devlet büyüklerimize çağrıda bulunuyorum. Eğitim sistemini usta-çırak ilişkisini yeniden canlandırma üzerine değiştirsinler. Ben 12 yaşında sabah okula gidiyorsam öğleden sonra akşama kadar işe gidiyordum. ben kötü alışkanlık edinmedim bu sayede. Eğer şimdi ki gençler gibi boşta gezseydim belki ben de kötü alışkanlıklar edinecektim. Usta-Çırak ilişkisinde ustalar çırakları çocukları gibi görüyor ve sahip çıkıyor. Çocuklar ailelerinden uzak olsa da sahip çıkanları oluyordu. Şimdi ise bu ortadan kalkınca çocuklar sokaklarda başıboş bırakılarak kötü alışkanlık edinebiliyor” diye konuştu.

Ayakkabı Ustası Demirci ayrıca “ağaç yaş iken eğilir” sözüne de dikkat çekerek, “çocukların ilkokul ya da en geç ortaokul çağında mesleğe yönlendirilmesi gerekir. Çocukların eğitimleri devam etmeli ancak bir meslek sahibi de olmalı. Lise mezunu gence meslek öğretmek hem zor hem de gençler zaten meslek öğrenmeyi o yaştan sonra istemiyor. Yetkililerin bu soruna en kısa sürede çözüm bulması gerekiyor. Çocuklar bizim çocuklarımız. Çocuklarımızı ziyan etmeyelim” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.