son haberler

ÜTSO Üyeleri E-Fatura E-Defter ve E-Tebligat Konusunda Bilgilendirildi

Yayınlanma Tarihi: 10 Kasım 2015 okunma

ÜTSO Üyeleri E-Fatura E-Defter ve E-Tebligat Konusunda Bilgilendirildi
Gündem
0

Ünye Ticaret ve Sanayi Odasının daveti üzerine Ünye’ye gelen Ordu Mali Müşavirler  Odası  Başkanı Ertuğrul Yüksel ve Oda Sekreteri Bahadır Baş, odaya kayıtlı üyelere 01.01.2016’da yürürlüğe girecek olan e-fatura ve e-defter hakkında bilgilendirme yaptı.

IMG_8167Ünye Ticaret Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirmede uygulamanın doğru olduğunun altı çizilirken, zamanın kısa olduğu ve belirli bir süreye daha ihtiyaç duyulduğu belirtildi.

Ordu Mali Müşavirler  Odası  Başkanı Ertuğrul Yüksel yaptığı açıklamada; “Bugün Ünye Ticaret Odasının daveti üzerine elektronik mevzuatı e-devlet sürecinde meydana gelen değişikler ve 01.01.2016’ya yansımasıyla ilgili program gerçekleştiriyoruz. Burada amacımız e-fatura e-defterde ki yeni hatlar geldi, 10 milyonu aşan bütün herkesin  e fatura e defteri  olması gerekiyor. Uygulama 01.01.2016 tarihinden hayata geçecek. Yine e tebligat dediğimiz  bütün gelir ve kurumlar vergisini ilgilendiren bir uygulama var. 01.01.2016’da hayata geçecek. Bütün perakendecilerin kullandığı yazar kasaların ömrü 31.12.2015 itiberiyle bitiyor. Onlarda 2016’da yeni yazar kasa bulamayacaklar. Çok ciddi 4 tane konu ile ilgili 01.01.2016’da değişiklik durumu var. Bunları özellikle ticaret odası üyelerine bilgilendirmek için geldik. Bugün Ünye de’yizi  Fatsa ve Ordu’da da bu çalışmalar devam edecek.

Doğru Uygulamalar Ama Zamana İhtiyaç Var
Burada şunu söylemek istiyoruz, özellikle e tebligat konusunda ticaret odası üyeleri ve esnaflar dün bir açıklama yaptı ve sıkıntı çekiyor. Dolayısıyla bu uygulamanın e defter e faturası mükerrirleriyle sınırlanmasını, kademeye geçiş konulmasını istiyoruz. Dolayısıyla bununla ilgili özellikle ticaret odalarında, esnaf odalarında ikaz etmek görevin de Ordu Mali Müşavirleri olarak üstleniyoruz ve arkadaşlarımıza iletmeye çalışıyoruz. E tebligatın bütün bir hedefleri değil de  sadece e fatura, e defteri için uygulanması diğerleri içinde zaman içerisinde kademeli bir geçiş olmasını istiyoruz, yoksa bunların cezası var. Kurumlar vergisi için 1.300 lira, gelir vergisi için 660 lira cezası var. Buradan özellikle sesleniyoruz, 25 bin iş yeri, 23 milyon yazar kasadan bahsediliyor. Bunların 31.12.2016’ya kadar değiştirilmesi mümkün değil. Süre çok kısaldı, her yeni bir yazar kasanın bin 300 lira maliyeti var. Ordu’da şu an bir firmaya sordum elimde 7 tane yazar kasa var diyor. Yani bizim bunları yetiştirebilmemiz mümkün değil. bu konuda da mutlaka bir esneklik sağlanmasının, geçişin biraz daha uzatılmasını talep ediyoruz. Ama bunların hepsi doğru uygulamalar, sadece birazdaha zamana ihtiyaç var” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.