son haberler

“VATANDAŞ KADAR, YEREL YÖNETİMLERDE SORUMLU”

Yayınlanma Tarihi: 20 Kasım 2015 okunma

“VATANDAŞ KADAR, YEREL YÖNETİMLERDE SORUMLU”
Gündem
0

Ünye’de Belediye’nin kurduğu Kent Bilgi Sistemi ile ortaya çıkan kaçak yapılar, mülk sahiplerini tedirgin ediyor. Kaçak yapıların sadece Ünye’nin değil Türkiye’nin sorunu olduğunun altını çizen İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı İnşaat Mühendisi Muzaffer Beşli, “İmar affı çıkmadan bu mesele çözümlenemez” dedi.

Kent Bilgi Sistemi’nin hayata geçmesi ile birlikte Ünye’de ki tüm kaçak yapılar tek tek tespit ediliyor. Sistem, denetim ve birimler arası işlemlerde hızlı hareket kabiliyeti sağlarken, Ünye’deki kaçak yapıların sayılarını da veriyor. İlçe genelinde kaçak yapı oranının çok yüksek olduğuna işaret eden mimar ve mühendisler, yasa gereği mülk sahiplerine verilecek cezaların çok yüksek olması nedeniyle sorunun içinden çıkılmaz bir hal alacağından endişe duyuyorlar.

unye havadanTüm Türkiye’nin Sorunu
Sorunun sadece Ünye’nin değil tüm Türkiye’nin sorunu olduğunu belirten ve çözüm için imar affını işaret eden İnşaat Mühendisleri Odası Eski Başkanı İnşaat Mühendisi Muzaffer Beşli, “Kaçak yapılarla ilgili sorun sadece Ünye’nin değil, Türkiye’nin de sorunudur. Türkiye’de geçmiş yıllarda olduğu gibi, bundan öncede kaçak yapılar yapılmış ve vatandaşlar o binaları imar affı ile ruhsatlandırmıştı. Şimdi gelinen bu noktada vatandaşlar kadar kaçak yapılaşmaya göz yuman yerel yönetimler de sorumludur. Meclisten çıkacak bir imar affı ile kaçak yapılara kesilecek cüzi cezalarla meselenin önüne geçilmiş olur” dedi.

Suç Tek Başına Vatandaşın Değil
“İmar affı çıkmadan bu mesele çözümlenmez” diyen Beşli, “Geçmişte yerel yönetimlerin yaptığı suçu tek başına vatandaşa yüklemek doğru değil. Bunlar, geçmişte bizim oy vererek seçtiğimiz yerel yönetimlerin yaptığı hatalardır. Elbette vatandaşında hatası vardır. Bugün kırsal kesimde ruhsat verildi. Neye göre ruhsat verildi diye sorarsanız bunun cevabı yok. İmar planı olmayan bir yerde neye göre bina yaptı diye sorulur. Onun için geçmişte Büyükşehir Belediyesi olmadan önce yerel ilçe belediyesinin yaptığı hatalardan dolayı bugün bu sorunla karşı karşıya kalındı. Bu sorunun çözülmesi yerel yönetimlerin işi değildir. Türkiye genelinde imar affının çıkması gerekir.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.