son haberler

Yunus Emre Konferansı’na Davet

Yayınlanma Tarihi: 13 Mayıs 2017 okunma

Yunus Emre Konferansı’na Davet
Gündem
0

Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan dernek faaliyetleri ve geçtiğimiz günlerde yapılan Yunus Emre Sempozyumu hakkında Ünye TV’ye açıklamalarda bulundu.

Doyumsuz Bir Sempozyum Oldu

Başkan Argan iki gün süren sempozyumun verimli geçtiğini ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu sene Ordu Büyükşehir Belediyemizin öncülüğünde Ordu Atatürk Kültür Merkezi’nde 3. Yunus emre Sempozyumu düzenlendi. Tabi arzumuz bu sempozyumun Ünye’de yapılmasıydı ama bir kültür merkezimizin olmayışı maalesef bizi bir kez daha üzüntüye sevk etmiş oldu. Yaklaşık 11 civarı Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent düzeyinde akademisyen sempozyuma katılmıştır. Hatta Sivas Üniversitesi rektörü de birinci grupta oturum başkanlığı yaptı. Hocalarımız birbirinden güzel ve önemli mesajlar verdiler. Doyumsuz bir sempozyum oldu. sempozyumların bir kaderi var, katılımcılar umulan kadar olmuyor nedense. Ama yaptığımız görüşmede arkadaşlarımız ‘bu sempozyum Ünye’de olsa bu salon dolar ve taşardı’ dedi. Ünye insanının farkını bir kez daha Orduluların ağzından dinlemek bana mutluluk verdi.”

Sempozyumun İlginç Notları…

Başkan Argan düzenlenen sempozyumda yaşanan bazı önemli notları da aktardı. Sempozyumda ilginç diyalogların yaşandığını ifade eden Argan, “Sivas Üniversitesi Rektörü diye hatırlıyorum bir açıklama yaptı Rusya’da kominizim hayatı döneminde. Tamamen dini hayat durduruluyor, yasaklanıyor. İnsanlar din eğitimi alamaz hale geliyor.  Kominizim kalktıktan sonra bazı bölgelerde insanların çok güzel Kur’an-ı Kerim okuduğunu ve namaz kıldığını görüyorlar. Bunun nasıl unutulmadığını araştırıyorlar ve o bölgede bir evliya, bir Müslüman mezarı olduğunu görüyorlar. O mezar sayesinde dini bilgilerini kaybetmemişler. Bir başka konu ise biz Yunus Emre’nin mezarının olduğu şehirlere bir gezi düzenlemiştik ve Bursa’da ki Aşık Yunus Mezarının binaların arasında olduğunu görmüştük. Bursa’dan iki tane akademisyen hoca gelmişti sempozyuma. Onlarla sohbet etme imkanımız oldu. Biz Bursa’daki o mezar ile ilgili üzüntülerimizi belirtmiştik daha önce ve hocalar da bunu duymuşlar. Bana ‘Ordu bizim için bir ateşleme oldu, biz gittiğimizde bu mezar ile ilgili araştırma yapacağız’ dediler. Bu da bizi mutlu eden bir başka olay oldu. Yine kardeş ülke Azerbaycan’dan akademisyenlerimiz vardı sempozyumda. Onları Ünye’ye getirecektik ancak programları uymadı ama önümüzdeki yıllarda böyle bir program düşünüyoruz. Sonuç olarak bu sempozyumun düzenlenmesinde büyük emeği olan Ordu Büyükşehir Belediyemize teşekkür ediyorum. bu konuda Yunus Emre üzerinden Dünyaya mesaj vermiştir. Eskişehir Türk Dünyası Vakfı Yöneticisi Mustafa Özçelik dostumuz sosyal hesabından bir yazı yazmış. Bu yıl en güzel anmayı Ünye’nin, Ordu’nun yaptığını belirtmiş. ‘Hem Yunus’un mezarlarını ziyaret ettiler, hem de Uluslararası düzeyde sempozyum yaptılar’ diye belirtmiş. Bu da tabi bizi gururlandırdı. Yunus’un mezarının bulunduğu iller arasında yer alan Karaman’a da gitmiştik arkadaşlarımızla. Onlar da Yunus Emre’yi anma programı yapmışlar. Türk Dili Anma programı yapıyorlar ama Türk Dili’nden eser yok, Yağlı Pehlivan Güreşleri yapıyorlar. Bu durum da bir Yunus gönüllüsü olarak garibime gitti” dedi

3.Yunus Emre Sempozyumu Bildirimleri Kitap Oldu

Sempozyuma katılarak bildirim sunan akademisyenlerin sunumlarından oluşan kitap hakkında da değerlendirmede bulunan Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Ordu’daki tebliğ sunan hocalarımızın tebliğlerini Ordu Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Kültür Yayınları adıyla kitaplaştırarak sempozyumda dağıttı. Bizde bir kısmını alarak buraya getirdik. Bu kitaptan temin etmek isteyenler Büyükşehir Belediyesi’nden temin edebilir” dedi.

Ünye’de İnanç Turizmi Çalışmaları

Başkan Argan Ünye’de İnanç Turizmi çalışmalarını da değerlendirdi. Argan, “Biz ve Yaban Yunus’ta Tamam adlı projemizle güzel şeyler yaptık. Önce Yunus Emre web sitesi oluşturarak içeriğini zenginleştirdik. İnternet ortamında vatandaşlarımız Ünye’deki Yunus Emre türbesi ve Yunus Emre’nin eserleri konusunda bilgi sahibi olacaklar. Yunus Emre’nin külliyesinin olduğu alanda artık internet hizmeti de verilebiliyor. Hem güvenlik hem de internet üzerinden erişilmesi amacıyla kamera sistemi kurduk. 24 saat külliyenin bulunduğu alan internet üzerinden takip edilebiliyor. Külliye civarında lokal olarak tasavvuf müziği yayını yapıyorduk ancak bunu genişleterek Taş Camii, Yunus Emre, Kuyu yanı, Veli Dede Türbesi, Menteşe Evliyası gibi alanlara da yaymak suretiyle bu güzergahta bir inanç turizmi alanı oluşturduk. Büyükşehir yolları yapıyor, biz de dernek olarak türbe bakımlarını yapıyoruz. Bu çalışmalar bittiğinde Ünye’de bir inanç turizmi oluşacaktır. Bu arada kitap çalışmalarımız da devam ediyor. Kısa bir süre sonra tüm bu çalışmalarımızı kitaplaştırarak vatandaşların hizmetine sunacağız” dedi.

Mustafa Özçelik Konferansı’na Davet

Ordu’da çeşitli okullarda düzenlenecek olan Yunus Emre konulu konferans hakkında da bilgi veren Başkan Argan, “Eskişehir Türk Dünyası Vakfı Yöneticisi Mustafa Özçelik dostumuzile yaptığımız görüşmeler sonucunda Ordu’da bir dizi konferans programları yapacağız. 16 Mayıs 2017 Salı günü sabah saat:11.00’da Perşembe Sosyal Bilimler Lisesi’nde, öğleden sonra Saat:15.00’da Ordu Fen Lisesi’nde, Çarşamba Günü ise sabah saat:11.00’da Ünye Fen Lisesi, öğleden sonra Saat:15.00’da Fatsa Fen Lisesinde bir konferans verilecektir. Bu konferanslara ben ilgi duyan herkesi bekliyorum” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.