son haberler

Hurma Hasadı Başladı

Yayınlanma Tarihi: 29 Kasım 2018 okunma

Hurma Hasadı Başladı
Ekonomi
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Karadeniz’de kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi olan hurma hasadı başladı. Üreticiler bu yılki hasadın oldukça verimli geçtiğini belirtti.

Ünye’de Trabzon Hurması olarak bilinen kış mevsimi meyvesi hasat edilmeye başlandı. Ağaçları süsleyen sarı renkli meyveleri toplayan üreticiler bu meyvelerin bir kısmını kış aylarında yemeye ayırırken bir kısmını da pazarda satıyor. Üreticiler hurma pekmezi de yaptıkları hurmaları ağaçlara çıkarak hasat ediyor. Merdiven yardımı ile çıkılan ağaçtan toplanan meyveler sepetlere konularak evin yolu tutuluyor. Üreticiler bu yılki hasattan oldukça memnun olduklarını ifade ettiler.

Topladıkları hurmaları ambara koyduklarını ifade eden Ünye’nin Yeşilkent-Darahta Mahallesi’nde ikamet eden Osman Dağdeviren, “hurmaları topladıktan sonra kış meyvesi olarak ambarlarda saklıyoruz. Burada bir süre olgunlaşan hurmaların bir kısmını pekmez olarak değerlendiriyoruz. Her sene bu kadar verimli olmuyor. Bu sene çok güzel. Her yıl böyle verimli olmuyor. Biz bu hurmaların bir kısmını evde kendimiz için ayırıyoruz. Bir kısmını pazarda satıyoruz. Sağlık açısında çok yararlı bir meyve olduğu için Karadenizli’ler her kış mevsiminde sıkça tüketir” dedi.

Kış mevsimi gelmeden hurmaları hasat ettiklerini ifade eden Fazlı Dağdeviren ise “kar düşmeden hurmalarımızı topluyoruz. Bunların bir kısmını yemek için bir kısmını pekmez yaparak arta kalanı ise pazara indirerek satıyoruz. Çocuklar çok seviyor. Hazım için de iyi” diye konuştu.

Mide ve Bağırsak Sistemini Koruyor!

Trabzon Hurması’nın yararları konusunda bilgiler veren Diyetisyen Akın Tokatlı, ” Trabzon Hurması lif içeriği çok yüksek bir besin gıdasıdır. Bu yüzden mide bağırsak sistemini koruyarak kabızlığı da önler. 100 gramında yaklaşık 3.6 gram lif içerir. Bunun sayesinde de kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Enerji değeri yüksek olduğu için porsiyona dikkat edilmesi gerekir. Günlük alınması gereken miktar ise bir orta boy kadardır. Lif hipertansiyonu önlerken kalp sağlığını da korur. Kansızlık, iştahsızlık ve zayıflık gibi durumlarda Trabzon Hurması’nı önerebiliriz” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.