son haberler

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü Kutladılar

Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2016 okunma

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Gününü Kutladılar
Gündem
0

10 ocak 1961de gazetecilerin çalışma koşullarını iyileştiren, ileri haklar getiren 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği gündür. Bu gün, “Çalışan gazeteciler günü ya da “bayramı” olarak anılıyor.

“Gazetecilik, Niteliği Ve Vasfı İtibarıyla Bir Kamu Hizmetidir”

vali10 Ocak çalışan gazeteciler günü dolayısıyla Ordu valisi irfan Balkanlıoğlu bir kutlama mesajı yayımladı. Vali Balkanlıoğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi.

Gazetecilere sosyal ve ekonomik haklar sağlayan 212 sayılı yasanın 10 Ocak 1961 tarihinde kabul edilmesiyle birlikte, ülkemizde her yıl 10 Ocak tarihi “Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaktadır.

Demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olan basının, ülkemizin demokratik gelişimine katkıları büyüktür. Türk basını, ülkemizin kalkınma ve gelişme sürecinde bilgilendirme yoluyla kamuoyu oluşturma görevini yerine getirerek, demokrasinin vazgeçilmez temel unsurları arasında layık olduğu yeri almıştır.

Gazetecilik, bir iş ve meslek olmakla birlikte aynı zamanda yapılan işin niteliği ve vasfı itibarıyla bir kamu hizmetidir. Kamuoyunu bilgilendirmek adına doğru haber verme, tarafsızlık, objektiflik, özel hayata ve kişilik haklarına saygı gibi değerleri içerisinde bulunduran önemli bir mesleği icra eden gazeteciler, vatandaşın en doğal hakkı olan zamanında doğru ve eksiksiz bilgi almalarını sağlayarak milletin vicdanına ses olmaktadırlar.

Mesai mefhumu gözetmeksizin, her şartta görevlerini yerine getirirken basın meslek ve ahlak ilkelerini ve yöremizin iyi tanıtılması prensibini şiar edinen, ilimizin kalkınmışlık düzeyine ve kamu hizmetlerinin yürütümünde önemli katkıları olan tüm basın mensuplarımızın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nü en kalbi duygularımla kutlar, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anar, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunarım.

OKTAY ÇANAK: “HAK VE SORUMLULUK BİLİNCİNİN GÜÇLENMESİNDE, DEMOKRASİ KÜLTÜRÜNÜN GELİŞMESİNDE, SAĞLIKLI BİR TOPLUM DÜZENİNİN İNŞASINDA GAZETECİLERİN ROLÜ OLDUKÇA BÜYÜKTÜR”

oktay çanakAK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Milletvekili Oktay Çanak’ın yayınladığı mesajında şu ifadelere yer verdi.

“Çağımızın en dinamik mesleklerinden biri olan gazetecilik, kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşarak zor şartlarda ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu bir taraftan gelişen olaylar karşısında aydınlatırken, bir taraftan da halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedir.

Gazetecilik mesleği, özellikle fedakârlık isteyen zor şartlarda icra edilen önemli bir meslektir. Hak ve sorumluluk bilincinin güçlenmesinde, demokrasi kültürünün gelişmesinde, sağlıklı bir toplum düzeninin inşasında gazetecilerin rolü oldukça büyüktür.

Bu nedenle; fedakârca çalışan basın mensuplarımızın çalışma şartlarını kolaylaştırmak, onlara gereken desteği ve katkıyı sağlamak, toplum olarak hepimizin görevidir.

Bu duygu ve düşüncelerle, İlimizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesi ve kalkınmasına gündeme taşıdıkları konularla katkı sağlayan, yaptıkları görev gereği bir anlamda kamu hizmeti ifa eden değerli basın çalışanlarının ‘10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutlar, ebediyete intikal eden basın çalışanlarını rahmetle anar, tüm basın çalışanlarına sevgi ve saygılarımı sunarım”

“Gazeteciler, Gördüklerini, Düşündüklerini, Bildiklerini Samimiyetle Yazmalıdır

IMG_7568Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Demirci, mesajında, demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından birisinin de basın olduğunu belirtti.
Çağın en dinamik mesleklerinden birinin gazetecilik olduğunu ifade eden Demirci, şunları kaydetti, ”Gazeteciliğin, kamuoyuna haber ve bilgi akışını objektif bir şekilde sağlamak, toplumsal sorunlar karşısında kamuoyu oluşturmak, demokrasinin güçlenmesi ve gelişmesine katkı sunmak gibi önemli bir misyonu vardır. Farklı düşünce ve görüşleri objektif olarak ortaya koyan basın çalışanları zor bir görev üstlenmektedir. Gazeteciler, gördüklerini, düşündüklerini, bildiklerini samimiyetle yazmalıdır. Bu vesileyle, insanların ortak sesi, gözü, kulağı olan, basın meslek ilkeleri doğrultusunda görevlerini başarıyla ifa eden başta gazetecilerimiz olmak üzere basın-yayın organlarımızın tüm çalışanlarının 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü en kalbi duygularımla kutlar, sağlık, mutluluk ve başarılar dilerim.”

Gazeteci Kardeşlerimiz Olanı Olduğu Gibi Yansıtarak Topluma Hizmet Ederler

Arif Ergün  Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınlayarak basın çalışanlarının gününü kutladı.

Başkan Ergün mesajında, gelişen teknoloji ve büyüyen nüfus nedeniyle kitleler arasında iletişimin de son sürat ilerlediğine dikkat çekerek, bu yükü taşıyan medya sektörünün içinde en çok yorulan ve en çok yıpranan kesimin basın çalışanları olduğunu ifade etti.

Gazetecilik mesleğinin, çok büyük fedakarlıklar isteyen ve zor şartlarda yapılan önemli bir meslek olduğunu vurgulayan Başkan Ergün “Kamuoyunu aydınlatmak için günün her saatinde haber peşinde koşan gazetecilerimiz, zor şartlarda ve sorumluluk duygusu içinde toplumumuzu bir taraftan gelişen olaylar karşısında aydınlatırken diğer taraftan da halkımızın talep ve beklentilerini yansıtarak önemli bir kamu görevini yerine getirmektedirler”

İlçemizdeki yerel ve ulusal medya çalışanlarının ilçemizin sosyal, kültürel ve ekonomik gelişmesine ve kalkınmasına önemli katkılar sağladığını ifade eden Başkan Ergün, “İlçemizde gerek yerel basın kuruluşlarında gerekse ulusal basın kuruluşlarının temsilciliklerinde görev yapan arkadaşlarımızın hepsi, Ünye sevgisi ile dolu olarak, gazetecilik mesleğinin tüm imkânlarını şehrimizin gelişip, güzelleşmesi yönünde kullanmaktadırlar. Bu duygu ve düşüncelerle İlçemizin gelişmesine, tanınmasına katkı sağlayan, sorunların çözümünde bizlerle birlikte yol alan tüm internet, gazete, radyo ve televizyon çalışanlarının ’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’ nü kutlar, selam ve sevgilerimi sunarım” dedi.

ali yalçınCHP Ünye İlçe Başkanı Ali YALÇIN Aktif çalışan gazeteciler günü ile ilgili yaptığı basın açıklamasında;

Elinde kamerasıyla, kâğıt ve kalemiyle, sözcük dizileriyle yaşamı ve yaşam hakkını savunan özgürlük ve adalet savaşçıları, gazeteci arkadaşlar.

Hiç bir sosyal güvencesi olamadan, çoğu zaman karın tokluğuna çalışan, onurlu demokrasi kahramanları, halkın gözü kulağı olan, habere yön verme yerine olanları haber verme görevinde bulunan vatanseverler,

Yazdığı ama henüz yayınlamadığı yazılardan dolayı tutuklanmadığınız, sosyal güvenceye sahip, hak edişlerinizi alabildiğiniz, gelecek kaygısı duymadan yaşayabilen, her türlü baskıdan uzak, özgür kelimeler dizebildiğiniz, kâğıt parasıyla büro kirası arasında sıkışıp kalmadan nefes alıp verebileceğiniz bir yıl dileklerimizle öncelikle Ünye de görev yapan aktif gazetecilerin ve tüm basın çalışanlarının gazeteciler gününü kutlar verdikleri demokrasi mücadelesinde başarılar dilerim.

erdoğan erişen“Bayram değil, dayanışma günü”

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu 19 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erdoğan Erişen, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Bayramı” nedeniyle bir mesaj yayınladı. Erişen mesajında, “10 Ocak bayram değil, dayanışma günüdür” dedi.

Erdoğan Erişen mesajında “basın çalışanlarının haklarını düzenleyen yasanın kabul tarihi olan 10 Ocak’ın, sektörde yaşanan sorunlar nedeniyle ‘bayram’ değil ‘dayanışma günü’ olarak kutlandığına işaret ederek şunları söyledi;

“Bilindiği gibi 10 Ocak 1961, basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür.  Bu yasa, basın emekçilerinin sigortalı çalışmasını, işten çıkarılmaları durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarının ödenmesini, yıllık ve haftalık olmak üzere belirlenen tarihlerde izin yapmalarını ve belki en önemlisi de gazetecilik faaliyetlerini özgürce yürütmelerini güvenceye bağlamaktaydı.

Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma olanakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan da söz edemeyiz. Yine tekrarlıyoruz; 10 Ocak’lar ve 24 Temmuz’lar bizim için bayram günü değil, dayanışma günleridir.

Öte yandan sektörümüzde başta özgürlükler olmak üzere çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; Basın özgürlüğü ve basın özgürlüğünü de kapsayan ifade özgürlüğü, çağımızda demokratik yaşamın olmazsa olmazıdır. Özgür basın, demokrasinin yaşamasını ve gelişmesini sağlayan kurumların başında gelmektedir. Halkın sesi olma görevini üstlenen bağımsız ve özgür basın, düşünce özgürlüğünün de en etkili aracıdır. Çağdaş demokratik toplumlarda halkın haber alma hakkı basın ve ifade özgürlüğüyle mümkündür.

Türkiye genelinde en üst çatı basın meslek örgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak, başta basın özgürlüğü olmak üzere sektörümüzde yaşanan sorunların çözümü için çalışıyoruz.

Gazeteciliğin mesleki itibarını yükseltecek, çağdaş ülkelerin basın çalışanlarına tanıdığı tüm hakları meslektaşlarımıza tanıyacak ve basın özgürlüğünün önündeki yasal engelleri ortadan kaldıracak düzenlemelerin yapılması yönünde girişimlerde bulunuyoruz. Bu çalışmalarımız sonuç verinceye kadar mücadelemizi sürdürme kararlılığındayız.

10 Ocak Basın Bayramı’nı gerçek anlamıyla kutlayabileceğimiz günlere elbirliğiyle ve en kısa zamanda ulaşmak umuduyla şahsım ve arkadaşlarım adına tüm meslektaşlarıma saygı ve sevgilerimi sunarım.”

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.