son haberler

4 Dershane Lise Oluyor

Yayınlanma Tarihi: 13 Temmuz 2015 okunma

4 Dershane Lise Oluyor
Gündem
0

Ünye’de faaliyet yürüten Uğur, Final, Canik ve Birikim dershaneleri liseye dönüşüyor.

Türkiye’nin gündemini sıkça meşgul eden dershanelerin dönüşüm programı, birçok ilde olduğu gibi Ünye’de de hayata geçiyor. Bu kapsamda dönüşümünü ilk tamamlayan Uğur Dershanesi, öğrenci kaydı almaya başladı.

4_dershane_lise_oluyor2

Dershanelerin liseye dönüşmesi hakkında açıklamalarda bulunan Uğur Dershanesi Müdürü İsmail Irmacık, uygulamanın özellikleri ve avantajlarına değindi. Irmacık ilk olarak dönüşümle birlikte yaşanan gelişmelere değinerek; “Bildiğiniz gibi eğitim bakanlığının bir yıldan beri dershaneleri özel okullara dönüştürme çalışması var. Önümüzdeki eğitim yılından itibaren dershanemiz Kültür Vadisi Temel Lisesi adıyla okula dönüştürülecek. Milli Eğitim Bakanlığı Türkiye’de en fazla istihdam sağlayan ve bünyesine en fazla personel katan bakanlıklardan bir tanesi. Türkiye’de nüfusunun giderek artmasıyla okullarda bulunan sınıf sayısı yetersiz kalmaktadır ve Türkiye’deki birçok okulda sınıflarda okuyan öğrenci sayısı kırk ve üstüdür. Bu sayının böyle yüksek olmasının sebebi eğitim sistemimizde bazı sorunların olmasıdır. Ünye’de bulunan okullarda okuyan öğrencilerin sınıflardaki sayıları otuz beş civarındadır. Eğitim Bakanlığı’nın bütün öğrencilerimizi yirmi dört kişiden oluşan sınıflarda eğitim görmeleri arzuluyor. Bu bağlamda önce eğitim bakanlığı sınıf sayısını yirmi beşe düşürmek için öncelikle 8 bin okula ihtiyacı vardır. Her okulda da yaklaşık olarak yirmi sınıf olduğunu varsayarsak yaklaşık olarak 160 bin derslik ve 160 bin öğretmen demektir. Bildiğiniz gibi her sene öğretmen atamalarında bazı sıkıntılar oluyor, KPSS sınavına kadar. Bu sebeplerden dolayı Milli Eğitim Bakanlığı böyle bir yola girmektense özellikle dershanecilik konusunda yıllardan beri bu sektöründe bulunan bu kurumları kendi bünyesine almayı uygun gördü. Bu sebepten ötürü geçtiğimiz yıldan itibaren bizim gibi kurumları dönüşüm kapsamına alarak, bizlere Milli Eğitim Bakanlığı’nın yan kuruluşlarının asli görevlerinden bir tanesi olan diploma verme yetkisi verdi. Bu yetkiyle birlikte bize gelen bir öğrenci hem diplomasını alacak hem de üniversite sınavlarına hazırlanma çalışmasını yapmış olacaktır. Devlet böylece öğretmen istihdamından ve ek bina yaptırma problemlerinden kurtulacak” dedi.

 Öğrenci Hem Okula Devam Edecek Hem de Sınava Hazırlanacak
Yeni sistemle birlikte öğrencilerin okul müfredatını görmelerinin yanı sıra üniversite sınavlarına da hazırlanacağını kaydeden İsmail Irmacık; “Bir öğrencinin devlete ortalama maliyeti 4 bin ile 4 bin 200 TL’dir bu tutar. Kırsal kesimlerde biraz daha fazla tutabilir. Bu bağlamda devlet bize ‘sen bu çocuğu okut biz sana teşvik kapsamı içerisinde 3 bin 500 ile 4 bin lira arasında yardımda bulunalım’ diyor. Bu devletin kendisinin bir çocuğa yaptığı tutardan daha hesaplıdır. Devlet, öğrencinin kendisine ve velisine özel okulu seçmeleri durumunda ailelere maddi yardımda bulunarak bir nevi özel okullara teşvik etmeye çalışıyor. Bize burada kurum sahipleri mevcut dershaneler devam ederken devlet dershanelere bir fiyat listesi verirdi, şimdi özel okul fiyatının üstüne ek olarak birde dershane ücretini ekledi. Sonuç olarak öğrenci burada hem okula devam edecek hem de üniversite ve lise sınavlarına hazırlanacak” dedi.

18 Kişilik Sınıflarda Eğitim
Irmacık sözlerini şu ifadelerle sürdürdü; “Bizim bu sektörde farkımız ayrı bir yerde çıkıyor. Bunu velilerimiz hemen göremeseler de bir veya iki yıl sonra farkına varacaklar. Veliler çocuklarının daha kaliteli bir eğitim almalarını istiyorsa, çocuklarının kalabalık sınıflarda kaybolmalarını istemiyorsa çocuklarını on altı veya on sekiz kişilik sınıflarda eğitime yollamaları gerekir. Bakanlık bize belirli bir kontenjan verdi. Bizim kurumumuzda okuyacak öğrenci sayımız bellidir, biz kontenjan dışına çıkma gibi bir şansa sahip değiliz. Veliler çocuğunu dönüşüme giren dershanelere yollarsa yani şimdiki adıyla özel okula yollarsa devlet yarı masrafını karşılıyor. Velilerin cebinden 3 bin 500 TL çıkıyor. Ancak öğrenci 18 kişilik sınıflarda öğlene kadar okul müfredatı öğleden sonra ise üniversiteye hazırlık sınavına göre eğitim görüyor. Bunların yanında öğrencilerimize sosyal aktiviteler hazırlayacağız.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.