son haberler

Avrupa’dan Ünye’ye Geldiler

Yayınlanma Tarihi: 21 Eylül 2017 okunma

Avrupa’dan Ünye’ye Geldiler
Gündem
0

Obezitenin dünyada ulaştığı boyuta dikkat çekmek ve sağlıklı yaşam tarzını öğrenmek adına 6 farklı ülkeden gelen aralarında Türk gençlerinde bulunduğu 35 kişilik grup 17-24 Eylül tarihleri arasında Ünye’de çeşitli etkinlikler yapacak. Erasmus Plus programı kapsamında Ünye’ye gelen grup Kapalı Spor Salonu’nda Kın- Ball Spor’u yaptı.

Proje Sorumlusu Eğitmen Erdem Güler, proje için Ordu Ünye’nin seçilmesinin nedeni olarak Doğu Karadeniz Bölgesi’nin, İç Anadolu bölgesinden sonra ülkemizde en yüksek obezite rakamlarına sahip olması olduğunu belirtti. Güler, “Projenin içeriğinde obeziteyle başa çıkmanın yolları, doğru beslenme ve sporun öneminin anlaşılması ve çok kültürlü ortamların yarattığı güzellikleri gün yüzüne çıkarmak var” dedi.

4 yıldır Gençlik Projeleri’nde çalışan Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi Bölümü Mezunu Proje sorumlusu Eğitmen Erdem Güler, Erasmus Plus Programı hakkında bilgi vererek projenin amacına dair şunları kaydetti: “Obezite nedir? Obez bireylerin obeziteye giden süreç ve en önemlisi ise obezite olmamak için, daha sağlıklı yaşamak için neler yapmalıyız? Gibi konuları genç arkadaşlarımızla tartıştık, konuştuk ve bu spor aktivitelerini gerçekleştiriyoruz. Aynı zamanda akşamları kültür gecelerimiz var. Gençler kendi ülkelerinden getirdikleri ikramlarla, sunumlarla, kendi ülkelerinin kültürlerini ve değerlerini anlatıyorlar. Böylelikle de başka ülke ve kültürlere karşı gençlerin varsa ön yargıları kırılmış oluyor. Aynı zamanda yine farklı kültürlere karşı farkındalık oluşuyor. Bu proje Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı olarak Türkiye Ulusal Ajansı tarafından destekleniyor. Bizim neden dışarılara çıktığımızı da söyleyeyim, biz istiyoruz ki bölgedeki gençlerde bu tip imkânların farkında olsun. Bu projeler bugün burada nasıl gerçekleşiyorsa Avrupa Birliğine bağlı 28 ülke ve 4 program ülkesinde yani 32 ülkede birden gerçekleştiriliyor. Bizimde amacımız yereldeki genç kardeşlerimizin, bu tip projeleri öğrenmesi ve bu imkânlardan faydalanması. Bu arkadaşlarımızın şuan yemeleri, içmeleri, konaklamaları, gidiş- dönüş masraflarının tamamı Avrupa Birliği Bakanlığı’na bağlı olarak Erasmus Plus programı kapsamında karşılanıyor. Yani ceplerinden hiçbir masraf çıkmadan böyle bir tecrube kazanmış olacaklar. Hem dil gelişimi, hem özgüven, hem de kişisel gelişimini çok yönlü olması için böyle bir imkândan faydalanmış oluyorlar.”

Projeyle, Ünye’nin hem ulusal hem de uluslararası olarak tanıtılmasının da sağlanacağını belirten Güler; “Proje haftası boyunca ilçenin tanıtımı söz konusu olmuşken, bölgedeki diğer kurum ve kuruluşlarda hem kendilerini tanıtma hem de yabancı gençleri tanıma şansı yakaladılar. Yakın geçmişte büyük şehir olan Ordu’nun turizm alanında ihtiyaçlarının neler olduğu da proje sonrası gündeme gelecek bir konu olacaktır. Aynı zamanda farklı spor dallarına dikkat çekilerek, şehrimizde düzenli spor yapan insan sayısının artışı beklenmektedir. Yerel yönetimlerinde bu konuda yeni politikalar üretmesi söz konusu olacaktır. Proje sonuçlarının ulusal anlamda da beklenen etkileri söz konusudur. Projeye katılan gençlerin ülkemizle ilgili varsa ön yargıları ortadan kaldırmak ve Türkiye nin Avrupa birliği ile ne kadar çok benzer yönü olduğunu göstermek mümkün olmuştur. Ülkemizde bir an önce obeziteyle ilgili ulusal kampanyaların arttırılması gerekmektedir. Bu bağlamda ulusal anlamda yapılacak kampanyalara da projemiz sonrasında katkı sağlamayı planladık.”dedi.

Proje Düzenli Sportif Aktiviteye Katılım Sayısını Artıracak

Güler; “Bu projeyle Avrupa birliğinin %8 olan düzenli sportif aktiviteye katılan birey sayısının arttırılması konusunda katkı sağlanacaktır. Özellikle bu konuya dikkat çekilmesi Avrupa birliğindeki birçok gencin düzenli sportif aktiviteye katılımın önemini anlaması ve obeziteden uzak kalmasına bir sebep olacaktır. Avrupa birliğinin yeni spor ve sağlık politikalarını belirlerken proje amaçlarımızdan biri olan az bilinen sporlara dikkat çekme söz konusu olabilecek, uzun vadede sağlık harcamalarında düşüş meydana gelebilecek, sporla ilgili farklı Avrupa birliği ülkelerinde projelerin ortaya konması söz konusu olacaktır.” diye konuştu.

Eşitlik ve Adalet Üzerine Kurulu Bir Oyun

Erdem Güler proje kapsamında oynanan Kın- Ball Sporu eşitlik ve adalet üzerine kurulu olduğunu belirterek ; “Türkiye Cumhuriyeti Ulusal Ajans’a bağlı olarak Erasmus Plus kapsamında projeler üretiyoruz ve bu projeleri gerçekleştiriyoruz. Burada yaklaşık 1 hafta boyunca Obezite konusuna dikkat çekerek, başta Avrupa Birliği’nde olan olmak üzere gençleri obezite konusunda bilgilendirmek, daha sağlıklı yaşamayı öğretmen adına belirli etkinlikler yapıyoruz. Bu etkinlikleri gerçekleştirirken aynı zamanda Kın- Ball sporunu bu etkinlikler arasına dâhil ettik. Kın- Ball Spor’u hem erkek hemde kadın tarafından oynanabilen çok yönlü bir spor. Oyun için bir voleybol sahası büyüklüğünde bir alan yeterli oluyor. Kapalı veya açık mekânlarda oynanabiliyor. Kendine özgü bir felsefesi olan, daha çok eşitlik ve adalet üzerine kurulmuş bit oyun tarzı.”

Son olarak, Erasmus programlarının gençler için bir çok fırsat sunduğunu belirten koordinatör Erdem Güler tüm gençleri ve yetişkinleri Türkiye Ulusal Ajansı’nın sayfasını (www.ua.gov.tr) ve Erasmus+ programını incelemeye davet etti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.