son haberler

Deprem Dayanıklılık Raporu Olmayan Evi Satın Almayın!

Yayınlanma Tarihi: 17 Ağustos 2015 okunma

Deprem Dayanıklılık Raporu Olmayan Evi Satın Almayın!
Gündem
0

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı Musa Kıranlı, 17 Ağustos Marmara Depreminin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, kesinlikle deprem dayanıklılık raporu olmayan bir evi satın almayın, ailenizden birinin almasına müsaade etmeyin. Canınızı herhangi bir müteahhidin insafına bırakmayın” dedi.

Kıranlı yaptığı açıklamada; “ 17 Ağustos 1999 depreminin üzerinden 16 yıl geçti. 16 yıl geçmesine rağmen felaketin izlerini silmek mümkün değil. Geçmiş yıllarda olduğu gibi yine depremler, hortumlar, fırtınalar, heyelanlar, su baskınları ve göçükler yaşandı. Sıcak ve soğuk hava dalgaları yaşamı olumsuz etkiledi. Orman yangınları meydana geldi. Kuraklık ve susuzluk çektik. Şöyle bir geriye baktığımızda neler neler yaşadığımızı, unuttuklarımızı hatırlayabiliriz” dedi.

“Önlemler Yetersiz”
Her şeyde olduğu gibi depremi de yalnızca 17 Ağustos zamanı gelince bir günlüğüne hatırlıyor ve unutuyoruz” diyen Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı Musa Kıranlı, “17 Ağustos depreminin üzerinden geçen 16 yıllık süre boyunca yaşanan yeni felaketler, yetkililerin açıklamaları ve uygulamaya konulan yeni yasalar deprem tehlikesinden korunmak adına hiç yol kat edilmediğini gösteriyor. 1999’dan sonra yaşanan Elazığ ve Van depremleri gibi felaketler olası yeni depremlere karşı önlem alınması konusunda ise toplumu rahatlatan, gerçek hiçbir adım atılmadığının en önemli kanıtlarıdır. Her alanda olduğu gibi bu felaketlerde ortaya çıkan kayıplar alınan önlemlerin yetersizliğini ve sonrası verilen sözlerin tutulmadığını gözler önüne sermiştir. Çünkü, Tüm bu yaşananlara rağmen bugün ülkemiz genelinde hâlâ riskli hasarlı bina bulunmaktadır. Üstelik bu binalarda binlerce insan yaşamaya devam etmektedir. Buna yetkililer müdahale etmemekte, yerel yönetimler ise maddi gelir kapısı olarak baktığından olacak ki, ruhsatsız, iskansız yapılara oturma izini, müsaade edilmektedir” diye konuştu.

“Mesleki Yeterlilik Şart”
1999 depreminden sonra depremden korunmak adına en önemli uygulama Yapı Denetim Yasası çıkarıldığını hatırlatan Kıranlı, “Van depreminde 1999 sonrası inşa edilen binaların bile yıkılmış olması denetimin hangi şartlar altında yapıldığı sorusunu akıllara getirdi. Ve binaların yıkılmasındaki en büyük nedenin nitelikli iş bilen elemanların çalıştırılmaması gerçeği ile beraberinde uzman olmayan kişiler tarafından yapılan kontrol edilen yapıların olduğu ortaya çıktı. Yapı sektöründe çalışanlarda mutlaka teknik eğitim ya da mesleki yeterlilik belgesi istenilme zorunluluğu getirilmelidir. Bu çok önemlidir. Üzerinde dikkatlice durulması takip edilmesi gereken bir konudur. Yapı Denetim Büroları çalışanlarda branşlara göre yeterlilik belgesi aramalıdır. Mesleki eğitime ve mesleki denetime önem verilmelidir” dedi.

“Doğal Afetlerin Felakete Dönüşmesi Takdir-İ İlahi Değildir”
Türkiye depremlerdeki ölümcüllük açısından en ön sıralarda yer alan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Kıranlı, “17 Ağustos üzerinden tamı tamına 16 yıl geçti. Gölcükten sonra, Van depremi, sonrası soma maden faciası, bugün halen pek çok olumsuzluklar, afetler görmezden gelinmekte, sorumlulukların üzerinden atılması için her yol denenmekte tüm kayıpları kadere bağlayan bir anlayış benimsetilme yerine “enkaz altından nasıl insan çıkarırız’ yerine, ‘enkaz altında nasıl kalınmazın’ politikası benimsetilmeye çalışılmalıdır. “Deprem ya da diğer doğal afetlerin felakete dönüşmesi takdir-i ilahi değildir.

Deprem Değil, Tedbirsizlik Öldürüyor
Kesinlikle ama kesinlikle Deprem Dayanıklılık Raporu olmayan bir evi asla satın almayın, ailenizden birinin almasına müsaade etmeyin. Canınızı herhangi bir müteahhidin insafına bırakmayın. Oturduğunuz yapının, binanın, evin sağlamlığını teknik eğitim almış işin mutfağında yetişen tekniker arkadaşlarımızdan danışmanlık hizmetleri alarak, gerekli test ve ölçümleri yaptırarak gerekli önlemleri alınız. Aksi takdirde, Deprem öldürmez, önlem almadığınız için, ölümlere siz sebep olmuş olursunuz” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.