son haberler

Dünya Şehircilik Gününde Ünye’yi Değerlendirdi

Yayınlanma Tarihi: 5 Kasım 2015 okunma

Dünya Şehircilik Gününde Ünye’yi Değerlendirdi
Gündem
0

Ünye Fen Adamları Derneği Başkanı ve Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Temsilcisi Musa Kıranlı, Dünya Şehircilik Günü dolayısıyla yayınladığı mesajında Ünye’yi değerlendirdi.

Kıranlı yayınladığı mesajda; “Şehirler, orada yaşayanların gelişmişlik düzeyinin göstergesidir. Ünye’mizin geleceği vizyonu için yapılan planları uygulamak için işbirliği şart. Başarı ve kazanımlar için; Şehrimizin tüm enstrümanları ve aktörleri birlikte hareket etmeli, şehrimizin menfaatleri söz konusu olduğunda aynı masada ortak paydada da buluşabilmeli, makam ve mevkiler, şahsi meseleler bir kenara bırakılarak tek vücut olunmalıdır. Dünyanın içinde bulunduğu değişim sürecine ülkemizin olduğu gibi ilçemizin de hem sosyal hem de teknik olarak uyum sağlaması gerekmektedir. Ordu-Ünye-Fatsa kentinin fertleri olarak İhtimal ki çocuklarımıza birlikte yaşadığımız bu kenti bırakacağız. Umudumuz ve isteğimiz; yağmalanmış, talan edilmiş, kamudan ziyade birey menfaatlerinin öne çıkarıldığı, sıkışık kentsel alanlar, yeşilsiz parksız, otoparksız, ulaşım sorunları ve atıklarla boğuşan bir kent yerine gerek ülkemizde gerekse dünyada örnek gösterilebilecek ferahlık da yaşama alanları sunarak ve doğal kaynakları tahrip edilmemiş bir Ordu, ÜNYE kenti bırakmaktır. Tüm kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla Ünye’mizin baş döndürücü bir hızla değişip dönüşeceğine inanıyoruz. Şehirlerimizin sorunlarının çözülmesi, herkesin çağdaş konut ve düzenli bir ortamda yaşaması dileğiyle Dünya Şehircilik Günü’nü kutluyor, vatandaşlarımızı en içten duygularımla selamlıyorum.

şehircilik günüDoğduğu, doyduğu memleketine ve birlikte yaşadığı topluma hizmet etmek, medeni insan olmanın bir göstergesidir. Bu nedenle Ordu’da, Ünye’de yaşayan herkes şehrin geleceğine, planlarına sahip çıkmalı, duyarlı olmalı ve yeri geldiğinde fikrini beyan etmekten kaçınmamalıdır. Sivil Toplum Kuruluşları Sosyal Devletin Can damarıdır. Aldığımız teknik eğitim bilgi ve tecrübelerimizle araştırıyor, kamuoyu ile paylaşıyor, Ünye Fen Adamları Derneği olarak Sivil Toplum Kuruluşu olmanın yüklediği sorumlulukların bilinciyle kendi dert sorunlarımızdan çok doğduğumuz, doyduğumuz memleketimizin gelişip kalkınmasını ve birlikte yaşadığımız insanların yaşam standartlarını önemsiyor ve takip ediyoruz. Ünye Fen Adamları Derneği olarak; ŞEHRİMİZİN GELİŞMESİ, DAHA İLERİ GİTMESİ İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMA GAYRETİ İÇİNDEYİZ.

“Üniversite”
Üniversiteler, şehirlere yön veren ve önünü açan şehirleri şekillendiren kurumlardan biri olup Kültürel gelişmişliğin yükselişinde bilimsellik tetikleyici olurken, bilim üreten kaynağında üniversite olduğu unutulmamalıdır. Ünye’mizin Üniversite Şehri olmayı fazlasıyla hak ettiği düşüncesindeyiz. Ünye’mizin üniversite kenti olması, Her anlamda kentteki yeni oluşumlara ışık tutacağına ve bu oluşumların gelişimlerine hız vereceğine inanıyoruz. Tüm Siyasi parti temsilcilerini bu konuda birliğe dayanışmaya davet ediyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Çamyar’ın ilçemizde mevcut Üniversitemize yeni kampüs alanı ile Mühendislik Fakültesi kazandırılması yönündeki çalışmalarından sevinç ve heyecan duyuyoruz. Ünye’mizin bu hedefi başarabilecek potansiyelin ve alt yapısının mevcut olduğunu ve Sayın Başkanı Üniversite kenti olma yolundaki çabalarını destekliyoruz.

“Organize Sanayi Bölgesi”
OSB iş demek, aş demek, istihdam demektir. 7 Haziran ve akabinde 1 Kasım seçimlerinde İstikrar için verilen destekle Ünye’miz hak ettiğini düşündüğümüz öncelikle Organize sanayi ve diğer yatırımların gerçekleşmesini arzu ediyoruz. OSB’ler, ilçedeki sanayileşmeyi hızlandırmada, işsizliği azaltmada, bölgeler arası gelişmişlik farkını gidermede, yabancı yatırımlar için çekim alanı olmada, küçük işletmelerin gelişmesinde, kalite ve verimliliğin artışında en önemli rolü üstlenmektedir. Sizlerin de teknik eğitim alan çocuklarınız yakınlarınız vardır. Bakınız gençlerimiz buralarda sanayi olmadığı için gurbete gitmekteler, OSB nin kurulması yeni yatırımlar demek, yeni yatırımlar iş istihdam demektir. OSB’ler, işletmelerin yer alacağı düzenli, altyapı ve ulaşım imkânları gelişmiş bir yer sunmaktadır. Böylece sanayi alanlarının dağınık yapılaşması sorunu ortadan kalkmaktadır. İşletmelerin bir arada bulunması, planlı kentleşmeye katkı sağlamaktadır. Sanayi işletmelerinin düzensiz bir şekilde konumlanmaları sonucu çevre düzensizliği, plansız kentleşme sorunları baş göstermekte olup Organize Sanayi Bölgeleri (OSB), bahsedilen bu sorunları büyük ölçüde çözecek potansiyele sahiptir. OSB, Organize Sanayi Bölgelerinde Mesleki ve Teknik Eğitim Güçlendirilmekte olup nitelikli eleman ihtiyacının temini ve istihdamın artırılmasına önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu sayede sanayiciyle mesleki eğitim arasında doğrudan bir temasın sağlanmasının mümkün olabileceğinden hareketle, gerekli altyapının oluşturulmasını müteakip, bazı meslek yüksekokullarının, mühendislik ve işletme fakültelerinin OSB’ler içinde kurulması yönünde adımlar atılması kaçınılmazdır.

“Liman”
Liman ilçemizin sanayisine ve ticaretine büyük katkı sağlayacaktır. Liman şehri olmak; etrafta yapılacak yatırımlar demektir. Oto yollar, tren hatları v.b. önemli ticaret merkezi olmaktır. Liman şehri olmak; daha kolay ulaşılır, daha kolay yaşamlar, daha çok ticaret yapılır şehir olmaktır. Liman şehri olmak; istihdamın artması, ekonomiye katkıdır. Şehirde Liman olması, o ilin ya da ilçenin ekonomisi için oldukça önemli bir yere sahiptir. Orada ticaret hacmini de büyüktür.

 “Turizm”
Dünyanın en önemli turizm merkezleri kentin ve toplumun hafızasına ışık tutar. Roma’da da Atina’da, Paris’te de kültür ve inanç ögeleri turizmle bütünleşmiştir. Dolayısıyla Ünye Kalesi, Yunus Emre Türbesi, Ayanıkola, Ünye Müze evi, kadılar yokuşu tarihi evlerimiz ve yaşam kültürümüz, Paşabahçe konağı, tarihi hamam, saray camii, cumhuriyet meydanı, asırlık çınar ağacı, kilise v.b. tarihi yerlerimiz, Ünye’mizde yaşamış değerlerimiz, tarihimiz, sancak beyliğimiz… Ünyeli olup da tarihimizi bilmeyenler var. Ünye’mizin tarihini ve kültürünü ön plana çıkartmalı turizme kazandırmalıyız.

Bu duygu ve düşüncelerle; Gelecek nesillerin, kültürel ve tarihi değerlere sahip, sağlıklı ve çağdaş şehirlerde mutlu ve huzurlu yaşamaları dileğiyle Yaşanabilir Çevre ve Marka Şehirler arzusuyla “Dünya Şehircilik Günü’nü kutluyor”  Ünyeli,  Fatsalı Ordulu hemşerilerimiz ile birlikte mimar, mühendis, tekniker, teknisyen tüm teknik adamları sevgiyle saygıyla selamlıyorum.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.