son haberler

Fındığımızı Koruyalım Yoksa Dış Ülkeler Elimizden Alır

Yayınlanma Tarihi: 15 Ekim 2015 okunma

Fındığımızı Koruyalım Yoksa Dış Ülkeler Elimizden Alır
Gündem
0

Ünye’de fındık yetiştiricilerine ve budama işçilerine doğru budama eğitimi verildi. Uygulamalı Eğitim programına Fındık Tanıtım Gurubu (FTG) adına katılan Proje Teknik Koordinatörü Şenel Öztürk, “biz fındığımızı koruyamazsak fındığımızı bizim elimizden dış ülkeler alacaktır” dedi.

Fındığımızı Koruyalım Yoksa Dış Ülkeler Elimizden Alır 3Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından desteklenen ve Ordu, Giresun, Trabzon, Düzce ve Samsun olmak üzere toplam beş il, 48 ilçede yürütülecek olan “Fındık Yetiştiriciliğinde Budama Elemanı Benim” Uygulamalı Eğitim Projesi’nin Ordu ayağı Ünye’de yapıldı.

Fındık Tanıtım Grubu’nun Türkiye’de fındık üretiminin düşük olduğunu düşündüklerini belirten Proje Teknik Koordinatörü Şenel Öztürk Öztürk; “İngiltere, İspanya, Amerika’da 250 – 300 kg’a kadar varan dekardaki fındık verimi, Türkiye’de neden 80 – 100 kg arasında? Bunun bir nedeni ve bir verim düşüklüğü var. Ortalama 700 bin hektar dikili fındık alanımız ile Dünya’nın %75 fındığını Türkiye üretiyor ve lider konumunda.  Ancak Türkiye dışında bütün ülkeler dikim alanlarını genişletiyorlar. Bize düşen bir görev var, fındıkta hem verimi hem kaliteyi artırmak”dedi.

Giresun, Ordu, Samsun, Düzce’nin fındık üretimi konusunda ağırlıklı iller olduğunu vurgulayan Öztürk; “Hala sizlerle beraber çalışıyoruz ama bilgi eksikliği ve uygulama eksikliği var.  Herkes belki dal kesme kıyamıyorum diyeceksiniz. Amacımız daima üretmektir ve biz fındığımızı koruyamazsak fındığımızı bizim elimizden dış ülkeler alacaktır. Fındık kıymetli bir ürün %85 çikolata olarak kullanılıyor, geri kalan kısmı çerez olarak kullanılıyor. Bizim fındığa sahip çıkmamız lazım. Fındık Tanıtım Grubu çiftçiyi, çiftçi de onları tanımıyor. Bunun üzerine bir öneride bulundum. Proje yapıp getirin dediler. 2 yıl önce Ordu Tarım İl Müdürlüğüne giderek Müdür Bey ile görüştüm ve uygun gördüler memnun oldular, geçen yıl itibariyle Kalite ve Verimliliği Artırma isimli projeyle birlikte Ordu ve Düzce illerini kapsayan pilot iller ile yaptık ve çok başarılı oldu. Kontroller sonrasında projenin genişletilmesi istenildi ve 7 proje daha sundum” dedi.

Fındığımızı Koruyalım Yoksa Dış Ülkeler Elimizden Alır 2Eğitim sonucunda eğitime katılan üreticilere Fındık Tanıtım Grubu (FTG) tarafından finanse edilen budama makası, budama testeresi, fındık yetiştiriciliği kitabı, 7 değişik tarımsal konuda hazırlanmış liflet gibi çeşitli hediyeler dağıtıldı. Ayrıca eğitime katılan üreticilere eğitim sonunda sertifika da verilecek.

Eğitime Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Fındık Tanıtım Gurubu (FTG) adına Proje Teknik Koordinatörü Şenel Öztürk, Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden Ali Kemal Gür, Ziraat Mühendisleri ve üreticiler katıldı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.