son haberler

Fındık Fiyatları Rekor Kırıyor Ama Tersine

Yayınlanma Tarihi: 13 Ocak 2016 okunma

Fındık Fiyatları Rekor Kırıyor Ama Tersine
Gündem
0

www.unyetv.net/ ÖZEL HABER

YASAL UYARI; Bu haber sitemize ait olup, link verilmeden yayınlanması yasaktır.

Fındık fiyatları son 2 yılın en düşük seviyesine ulaşarak, 2 haneli rakamlardan tek haneli rakamlara geriledi.

Son günlerde düşüş trendine giren fındık fiyatları konusunda birçok yorum yapılırken, fındık manavlarının bir araya gelmesi ve Ziraat Odalarının açıklamaları fındık fiyatlarının düşmesine engel olamadı. 15 TL’yi bulan fındık fiyatları şimdilerde ise 9.50Hasan Basri Durak  seviyelerine kadar geriledi.

Fındık fiyatlarında ki düşüş hakkında görüşlerini aldığımız Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak ve Dost Fındık yönetim Kurulu Başkanı Osman Atik, bu durumun tamamen arz ve talepten kaynaklandığını ve talep olmamasından ötürü fiyatlarda düşüş yaşandığını belirtti.

İlk açıklamayı yapan Durak Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Basri Durak; Fındık arz talebe göre şekilleniyor. Arz talebe bugünkü gibi alıcı ve satıcı yok, fiyatlar o yüzden biraz düşüyor. Üreticilerimizin çoğu fınbdıklarını satmaya başlamadı bile daha sonra ne olacak hiçbir fikrimiz yok. Daldaki fındığın şekillenmesi çok önemli bizim için. İnsanlar daldaki fındığın şekli ve biçimiyle ilgileniyorlar.

Düşüşün Sebebi Arz Ve Talep

Bu düşüşün sebebi serbest piyasadaki arz talep meselesinden kaynaklanıyor. Şuanda talepte çok ciddi bir düşüş var. Elde olan ürünler yeterli oluyor, daldaki fındığında iyi olduğu konuşuluyor. Bu sebepler bir araya gelince dış alıcıları da biraz beklemeye sürüklüyor. Bundan dolayı fiyatlar biraz geriye geldi. Bu arz taleple alakalı bir durum. Dışardan talep gelirse, içerdeki miktarda az olursa fındık fiyatlarının yükselmesi beklenebilir. Zaten Avrupa’da birçok işletme iş başı yapmış değil, biraz daha beklememiz lazım” dedi.

Site Kurulmasına İtirazımız Yok

Fındık manavlarının bir araya gelerek “fındıkçılar sitesi” oluşturma fikrini de değerlendiren Hasan Basri Durak; “Site kurulmasında bizimde bir itirazımız yok ama problemleri olanların karşılıklı görüşerek problemleri çözebileceklerini inanıyorum. Bir kişinin problemi bütün herkesin problemidir. Benim şirketimde çalışanlarımla bir sorunum yoktur. Sorunumda olsa kendi sorumlarımı kendim çözebilirim. Tüm tüccarların bir arada olabilmesi kadar güzel bir şey yoktur. Yeter ki böyle bir şey yapabilsinler ama bana göre uzak bir ihtimaldir” dedi.

osman atikİnşallah Ünye Ticaret Borsasında Bir Araya Gelip Dertleşirler

Dost Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Atik ise açıklamasında; “Fındıkçı arkadaşların bir araya gelip sorunları konuşması çok güzel bir olay, keşke bunu daha sık yapsalar. Bir araya gelip istişare yapmak bizim kültürümüzde var ama fındık camiası bunu çok eksik şekilde yapıyor. İsabetli bir toplantı olmuş. Benim isteğim fındık konularının Fındık Ticaret Borsasında konuşulması gerekir biraz aceleye gelmiş bir toplantı olmuş bu konuda. Bundan sonra inşallah daha geniş katılımlarla Ünye Ticaret Borsasında bir araya gelip dertleşirler, fabrikacılar olarak zaman zaman bizimde toplanmamız dertleşmemiz problemlerimizi, yapılması gereken şeylerin neler olduğunu konuşmamız lazım. Sadece işimizle alakalı değil yaşadığımız şehirle alakalı konularında toplanıp bir karara almamız lazım. Ama bu kültür bizde çok zayıf bu yapılan toplantı bile çok büyük bir şey gibi algılandı bunların sık aralıklarla yapılmalı ki dertler problemler konuşulsun konuşuldukça bir çözüm yolu bulunsun. İnşallah bunu arkadaşlar daha sık yaparlar çözüme daha çabuk ulaşırlar. Bize de ihtiyaçları olursa bizde fabrikacı olarak toplantılara seve seve katılırız çünkü fındık camiasında en dertli kişilerden biriside biziz herkes kendi dertlerini biliyor tüccarın tüccar noktasında fabrikacının fabrika noktasında bir yığın sıkıntıları var inşallah hep beraber toplanıp sıkıntılarımızı konuşuruz güzel bir karara ulaşırız.

Fındıkçılar Sitesi Kurulması Bizi de Memnun Eder

Emanet konusunda, siz bir fındık toplamışsınız koyacak yeriniz yok fabrikaya getirmişsiniz. Her fındık tesliminden sonra fabrika paranızı veriyorsa buradan ötede konuşulacak bir şey olmaması lazım. Geçen senelerde millet 20 liralardan emanet parası ödediler o zaman bunlar hiç gündeme gelememiş onun için bu konu gündeme gelmemeli yeri varsa kimse emanete getirmesin imkânları varsa kendi evinde deposunda tutsun. Biz bu olaydan kesinlikle rahatsız olmayız aksine yükten kurtuluruz. Çünkü emanete gelen fındığın bize bir maliyeti var. Şehir içinde boş dükkânlarda var depo olarak buraları da kullanabilirler. Herkes kendine göre sağlıklı bir depo oluşturursa kendi ürünlerini kendi depolarında tutarlarsa fabrikacılar olarak bundan hiç rahatsız olmayız” dedi.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.