son haberler

Fındık Harmana İndi

Yayınlanma Tarihi: 11 Ağustos 2017 okunma

Fındık Harmana İndi
Ekonomi
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’nin geçim kaynağı olan fındık hasadı başlarken fiyat belirsizliği ise üreticinin kafasını karıştırdı.

Dünya’ya ihracıyla Türkiye ekonomisine önemli katkı sağlayan fındık hasadı resmen başladı. Sahil kesim için 8 Ağustos fındık toplama tarihi olarak belirlenirken bugün itibariyle sahil ve orta kesimde bulunan üreticiler hasat yapmaya devam ediyor. Aşırı sıcaklar nedeniyle olgunlaşmadan dökülen fındıklar randımanı etkilerken üreticilerin gözü kulağı fiyatlarda.

Daldan toplanan fındıklar çuvallara konularak harmanlara dökülmeye başlandı. Kurumaya bırakılan fındık patozda ayıklandıktan sonra pazara inecek. Üreticiler yevmiyeciye, parayı hesap ederken fındığa verilecek bedel ise henüz netlik kazanmadı.

Fındık Üreticisi Perihan Kolçak, Gölevi Mahallesi’ndeki evinin bahçesini harmana dönüştürürken randımanı ve fiyatı değerlendirdi.

Fındığın bu yıl geçen yıla kadar iyi olduğunu söyleyen Kolçak, “bu sene fındık fazla ama randıman düşük. Aşırı sıcaklar nedeniyle fındık olgunlaşmadan buruşmaya başladı. Bu durumda fındığın yanık olmasına neden oluyor. Tabi fındık fiyatı da belirsiz olunca kara kara düşünüyoruz. Çünkü yevmiyeciye 80 TL veriyoruz. Giderlerini hesap edince bize bir şey kalmıyor. Fındık en az 12-15 TL bandında olmalı ki biz üreticileri de tatmin etsin. Bu durum nereye gider onu da kestiremiyoruz. Bu işe bir an önce çözüm bulunması gerekiyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.