son haberler

Fındıkta Külleme Hastalığına Karşı Seminer

Yayınlanma Tarihi: 16 Mayıs 2016 okunma

Fındıkta Külleme Hastalığına Karşı Seminer
Gündem
1

Ünye Ticaret Borsası, Külleme hastalığına karşı üreticiyi bilgilendirmek için “Fındıkta Küllenme Hastalığı” konulu seminer düzenledi.

Borsa Salonunda gerçekleştirilen seminere sunum yapmak üzere gelen Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Arzu Sezer, külleme hastalığının son yıllarda farklı olduğunu belirtti.

Arzu seze sunumunda; “Genel olarak külleme hastalığı fındıkta aslında uzun yıllardır bilinen bir hastalıktır. 1940’larda teşhis edilmiş, ismi konmuş, ekleminin ne olduğu biliniyor ama bize son yıllara kadar hiç bu kadar bunaltıp üzmemişti. Son 2-3 yılda gördüğümüz külleme farklı bir külleme. Küllemeler birçok bitkide görülür. Çok yaygındırlar ve kolayca tanınırlar. Belirtiler yönünden teşhisi konması açısından çok kolay bir hastalık. 850’den fazla tür içerir. Fındıkta bu zamana kadar gördüğümüz küllenme fındık yanında Antep fıstığı, ceviz, kestane, meşe, kayın, gürgen, şimşir, huş ağacı, kızılağaç ve bazı otsu bitkiler sarmaşık da dahi bu eski dediğimiz küllemeyi görmekteyiz. Bunları genel olarak söylüyorum. Çiçek ve meyvelerde hastalık oluştururlar. Bu beyazımsı görüntü daha sonra gri, kahverengi ve siyaha doğru değişir. Çünkü sezon sonuna doğru bunlar kışı geçirecek daha dayanıklı yapılar oluşturuyorlar. Bunun yanında da kahverengi, siyah, kırmızımsı renklerde onun vermiş olduğu hem görümüne hem de bitkiyi yıpratması nedeniyle oluşan bir görüntü. Külleme hastalığı etmenleri ne yapıyor diye sorarsanız, bitkinin fotosentezini azaltıyor. Çünkü yaprak üzerinde tabaka oluşturuyor. Bu yaprak üzerinde dokuların erken yaşlanmasına neden oluyor. Yapraklarda

IMG_5653Son olarak Külleme hastalığıyla mücadeleye de değinen Arzu Sezer, “Kültürel önlemlerle hastalıktan korunma, sanitasyon, dayanıklı çeşitler, iyi bir hava sirkülasyonu, güneşlenme, kimyasal mücadele gibi yöntemlerle Külleme hastalığıyla mücadele edilebilir” dedi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.