son haberler

Fındıkta Verim İçin, Gelişi Güzel Kullanmayın!

Yayınlanma Tarihi: 15 Eylül 2015 okunma

Fındıkta Verim İçin, Gelişi Güzel Kullanmayın!
Gündem
0

Türkiye’nin fındık deposu olan Doğu Karadeniz Bölgesi’nde halk arasında ‘fındık kapsülü’ denilen zurufun organik gübre özelliğini taşıdığı belirtilerek üreticilerin zurufları atmamaları istendi.

Ordu Ziraat Odası Toprak Analiz Laboratuarı Müdürü Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, Doğu Karadeniz’deki fındık üreten illerde hasadın yapılmasının ardından geride kalan zurufların ya kışın yakıldığını, ya da ahırlarda hayvan altlarına serildiğini kaydetti.

Üreticilerin bu konuda hassas olmaları gerektiğini belirten Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, fındık zuruflarından elde edilen organik gübrenin kimyasal gübreden aşağı kalır yanı olmadığını da vurguladı. Şensoy, “Fındık zurufu gelişi güzel kullanılıyor. Çoğunlukla da yakılarak zayi ediliyor. Fındık zurufu organik gübrelere eşdeğer besin içeriğine sahiptir. Ayrıca toprakların fiziksel yapısını iyileştirerek verim ve kaliteye önemli katkı sağlıyor. En basit olarak, fındık zurufu biraz kireç biraz azotlu gübreyle ıslatarak karıştırılır. Üstü kapatılarak bir yıl bekletilir. Bir yılın sonunda organik gübre olarak kullanıma hazırdır” dedi.

Ordu’da 100 Bin Harman Var
Ordu il genelinde 100 bin fındık üreticisi olduğunu, bunun 100 bin fındık harmanı anlamına geldiğine dikkat çeken Şensoy, “Yaptığımız bazı deneylerde fındık zurufundan elde edilen organik gübre ile beslenen fındık ocağından alınan verim ile kimyasal gübre ile beslenmiş fındık ocağından daha yüksek oluyor. Ordu’da 100 bin harmanın yarısından alınan zurufların gübre yapılması halinde verim patlaması olur. Bu sebeple üreticilerimiz fındık zurufunu doğal ve organik gübre olarak kullanmalarını bu ürünün israf edilmesinin önüne de geçecektir” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.