son haberler

Kıranlı’dan Önemli Mesaj “Olmazsanız Olmazdık”

Yayınlanma Tarihi: 3 Ekim 2017 okunma

Kıranlı’dan Önemli Mesaj “Olmazsanız Olmazdık”
Gündem
0

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı Birleşmiş Milletler Teşkilatı’nın dünyadaki yaşlı nüfusun giderek arttığını görerek yaşlılara hak ettikleri değerin ve saygının gösterilmesi amacıyla 1990 yılında 1 Ekim tarihini Dünya Yaşlılar Günü olarak ilan etmesinin yıl dönümünde yazılı bir açıklama yaparak yaşlıların hak ettiği saygıyı ve değeri toplum tarafından görmesini istedi.

Kıranlı mesajında, “Toplumsal yaşamın temel kuralı karşılıklı sevgi ve saygıdır. Yaşlılarımıza saygı göstermek, onları toplumla bütünleştirmek ve hayata tutunmalarını sağlamak yarının yaşlıları olarak hepimizin görevi ve sorumluluğudur. Gençlerimiz ne kadar önemli ise yaşlılarımızda o kadar önemlidir. Ne mutlu bizlere ki, eğer yaşlılarımızın dualarını alabiliyorsak… Bu vesileyleTeknikerler Birliği Genel Merkezi ve Ordu İl Temsilciliği Olarak Yaşam her yaşta güzeldir diyerek bizleri bugünlere ve geleceğe hazırlayan yaşlılarımızın büyüklerimizin 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü’nü kutluyor, ellerinden öpüyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz. Geleneğimizde en saygın yeri olan yaşlılara değişen toplum yapısı içinde ve bilimin ışığında en iyi hizmeti verebilmek, Hükümetlerin öncelikli politikaları arasında olmalıdır. Gelişmekte olan ülkelerde yaşanan hızlı toplumsal değişmeye paralel olarak çekirdek ailenin yaygınlaşması, geleneksel değerlerin zayıflaması, kentleşmenin artması ve kadınların giderek artan oranda istihdam piyasasında yer alması gibi nedenlerle yaşlıların aile üyelerince bakımı giderek güçleşmektedir” dedi.

“Yaşlı Bakım Teknikerlerinin De Sorunları Vardır “

Başkan Kıranlı açıklamasında yaşlı bakım teknikerlerin sorunlarına da değinerek, “toplumsal alanda yaşanan değişimlerle birlikte aile gibi geleneksel refah sağlayıcı kurumlarında fonksiyonu giderek azalmış ve geleneksel refah sağlayıcı yapıların yerini refah devletinin sosyal hizmet vebakım kurumları doldurmaya başlamıştır. Başka bir deyişle refah devletinin bireyleri aileden bağımsızlaştırmasıyaşlılığın sosyal bir sorun olarak ortaya çıkmasına neden olmuştur.

Bu anlamda dünyanın en hızlı yaşlanan ülkelerinden birisi olarak Türkiye’de de toplumsal değişmeylebirlikte profesyonel yaşlı bakım hizmetlerine duyulan ihtiyaç artmaktadır. Yaşlılara yönelik bakım hizmetlerininsunulmasında profesyonel bakım personellerinin yetiştirildiği yaşlı bakım programlarının da önemi giderek artmaktadır. Ancak Türkiye’de hemen hemen her teknik branşlarda olduğu gibi yaşlı bakım programlarının ve bu programlardan mezun olan yaşlı bakım teknikerlerinin de bir takım yapısal sorunlarla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Şu bir gerçek ki; teknikerler yaşamın her alanında ihtiyaç duyulmakta ve her taşın altında eli, emeği, alın teri olan nitelikli insanlardır. Türkiye’nin Dünya ile yarışması için mutlaka bu potansiyel harekete geçirilmelidir. Hızla yaşlanan bir ülke olarak uygulanacak sosyal politikalarda,yaşlı bakımının öncelikli konu başlıklarından biri haline geleceğinden “Yaşlı Bakım” Programlarının öneminin ve niteliğinin artırılmasına yönelik istihdam açılmalıdır. Hızla yaşlanan bir nüfusa paralel olarak artan yaşlı bakım personeli ihtiyacı büyük orandanitelikli olmayan personel aracılığıyla karşılanmaktadır. Bu durum bir yandan bakım hizmeti alan yaşlılarınnitelikli olmayan personelden hizmet almasına neden olurken, diğer yandan da yaşlı bakım programını bitirenmezunların istihdam sorunu yaşamalarına neden olmaktadır. Yaşlı Bakım Teknikerlerinin istihdam problemiyaşamamaları için huzurevlerinde, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, geriatri servislerinde ve evdebakım ve sağlık hizmeti veren kamu-özel sektör kuruluşlarında sadece yaşlı bakım teknikerlerinin istihdamedilmeleri zorunlu hale getirilmelidir.

Böylelikle yaşlı bakım alanında ihtiyaç duyulan nitelikli personelden yararlanma imkânı elde edilecek ve yaşlı bakımı programını bitiren personelin istihdam sorunu büyük ölçüde giderilmiş, yaşlı bakım hizmetlerinin profesyonellerce sunulması sağlanmış olacaktır” dedi.

“Olmazsanız olmazdık”

Kıranlı açıklamasına şöyle devam etti; “Belediyeler başta olmak üzere sosyal hizmet üreten tüm birimlerde, evde bakımhizmetlerinde ve kurum bakımında sadece yaşlı bakım teknikerinin istihdam edilmesi şartı getirilebilir.Yaşlılara önem vermeyen, gelecekten söz edemez.Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız, Ünye Belediye başkanımız ve diğer belediye başkanlarımızın bu yöndeki proje ve çalışmaları ile Ordu, Ünye, huzurun, mutluluğun, uzun ömrün yaşamın kenti olacaktır. Olmazsanız olmazdık diyerek tüm çocuklarımız çekmesinler diye yaptığınız fedakarlıkları unutmayacağız. Tüm büyüklerimizin ellerinden öpüyor, en kalbi sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.