son haberler

Kurbanlar Tekbirlerle Kesildi

Yayınlanma Tarihi: 1 Eylül 2017 okunma

Kurbanlar Tekbirlerle Kesildi
Gündem
0

Kurban Bayramı’nın ilk günü bayram namazının ardından vatandaşlar yakınlarıyla bayramlaştı. Bayramlaşmaya bir süre ara veren vatandaşlar ettikleri niyetlerle kurbanlarını kesti. Bazı vatandaşlar kurbanlarını kendisi keserken bazıları da kasaplar aracılığıyla hayvanlarını kestirdi. Hisseli kurbanlık hayvanların başına gelen ortaklar önce vekâleti kesecek olan kişiye verdikten sonra hep birlikte tekbir getirdi.

Kesilen kurbanlıklar daha sonra ortaklar arasında pay edildikten sonra bir kısmı ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere ayrıldı.

Etler Nasıl Tüketilmeli?

Uzmanlar kurban etinin sağlıklı koşullarda kesilmiş, saklanmış ve pişirilmiş olmasına vatandaşların özen göstermesini isterken kurban etinin en az 24 saat bekletilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurbanda sık sık yaşanan sıkıntılardan birinin etin muhafazası olduğunu anlatan uzmanlar, “Vatandaşlarımız bu konuda hem bilinçsiz hem duyarsız hem de söylenenleri yıllardır tekrar etmemize rağmen kendi kafalarına göre hareket ediyorlar. Vatandaşlarımıza şöyle tavsiyelerde bulunabilirim. Hayvanlar kesildikten sonra etin sıcaklığını üzerinden atması gerekiyor. Bunun için parçalanan etleri kendinden bağımsız olarak leğenlere, tepsilere parça parça dağıtmaları gerekiyor. Ya da asabiliyorlarsa asıp etin kendi sıcaklığını doğal hallerle yok etmeleri gerekiyor. Bunu yapan var yapmayan var. Yapmayanlar hemen torbanın içine koyuyor ve ağzını bağlayarak eve götürüyorlar. Hemen dolaba atıyorlar. Etler havasız bir şekilde kalınca hem harlıyor yani kendi sıcaklığında pişiyor hem de yeşillenip kokmaya başlıyor. Ya da eve götürdüklerinde üst üste koydukları için eti lokal olarak belli kısımlar kokmaya başlıyor. Bunların önüne geçmek için önce etlerin sıcaklığını atmasını beklemek lazım. Ondan sonra ertesi gün kasapta işlenecekse bunları dolapta bir leğenin içinde tepsinin içinde olduğu gibi koyup veya artık geceleri serin oluyor balkonda güneş almayan bir yere koyabilirler etlere hiçbir şey olmaz. Kasaba da kolaylık olur hem kendilerinin de masrafsız bir kurban geçirmelerini sağlamış olurlar” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.