son haberler

Rekolte Tartışmalarına Bahçeden Cevap Verdi

Yayınlanma Tarihi: 4 Ağustos 2015 okunma

Rekolte Tartışmalarına Bahçeden Cevap Verdi
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, son günlerde yaşanan rekolte tartışmalarına fındık bahçesinden cevap verdi. Amaçlarının tartışmaları alevlendirmek olmadığını belirten Sarıkahraman; “Ziraat odaları olarak bizler, üreticilerimizin sofralarına birer dilim daha fazla nasıl götürebiliriz onun hesabını yapıyoruz” dedi.

Ünye’de bir fındık bahçesinde incelemelerde bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, ziraat odalarının açıkladığı tahmini rekolte rakamının eleştirilmesini değerlendirdi.

rekolte_tartismalarina_bahceden_cevap_verdi (2)“Orta Kuşakta Fındık var Ama Bir O Kadar da Yanık Var”
Sarıkahraman; “Herkes kendine göre bir çalışma yapıyor ve kendi çıkarları doğrultusunda açıklıyor. Bakımlı bir bahçedeyiz ve bu bahçede palaz fındıklardaki küflenmeden kaynaklanan yanıkları gördük. 0-200 rakımlı bölgede geçen senenin neredeyse yarısı kadar fındık var. Geçen sene bu bölgede aşırı derecede fındık vardı. Orta kuşakta çok iyi diye bileceğimiz şekilde fındık var ama küllenmeden dolayı aşırı derecede de yanma söz konusu. Daha önceki yıllarda da az da olsa vardı ama bu yıl net bir şekilde gördük. Bu sene, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, borsalar ve ticaret odaları bu işin ciddiyetini anladı ve hep birlikte çare bulmaya çalışıyoruz. “Bu hastalık birden bire çıktı ve ilacıda hemen nasıl yetiştirdiniz” diye soruyorlar. Tavsiye ettiğiz ilaçlar daha önce sebze ve meyvelerde kullanılan ilaçlardı” dedi.

“Bir Çuval Dolu Bir Çuvala Yakın Da Boş Çıkacak”
Küllenme hastalığının fındık harmanına, harmandan da patoza gireceğini belirten Sarıkahraman; “Patozda hepimiz göreceğiz. Bir çuval dolu bir çuvala yakın da boş çıkacak. Bu da rekolteye elbette etki edecektir. Ünye Ziraat Odası olarak ortalığı yangın yerine çevirmek istemiyorum ama bir gerçek var ve bu gerçeğin de altını çizmek istiyoruz. Ziraat odaları 590 bin ton rekolte açıklayınca, piyasada “bunlar yalan rekolteler” diye bizi yerdiler. Bütün bu etkenleri masaya yatıracak olursak rekolte nerelere iniyor hep birlikte göreceğiz. Ben 590 bin tonun 500-550 binlere düşeceğini iddia ediyorum. Geçen sene fındık olmadı. İnsanlar yemeye de fındık ayıracaklar. Bu da ihracat rakamlarının yüzde 5 oranın da düşmesine neden olacak” diye konuştu.

“750 Bin Ton Fındık Hayal Diyen Kendileri”
Ortak paydamız fındık. Ticaretini yaparak para kazanacaksınız, fabrikanızda çalışan yüzlerce insana ekmek veriyorsunuz, siz onun çıkarlarını düşünmek zorundasınız. Ziraat Odaları olarak bizler üreticilerimizin sofralarına birer dilim daha fazla nasıl götürebiliriz onun hesabını yapıyoruz. Borsa başkanları ‘Türkiye’de artık 750 milyon kilo fındığı görmek hayal’ diyen arkadaşlarımızdı. Bugün ne oldu da 750 bin ton fındık var diyorlar. Ne değişti? Biraz gerçekçi ve birbirimize saygılı olacağız. Gerçek rakamlarla gidersek önümüzü görmüş oluruz.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.