son haberler

Ünlü Seyyahlar Ünye’de

Yayınlanma Tarihi: 15 Ağustos 2016 okunma

Ünlü Seyyahlar Ünye’de
Gündem
0

Türkiye’nin en fazla takipçiye sahip seyahat yazarları ve blogger’leri hafta sonu Ünye’deydi. Seyyahlar dolu dolu geçirdikleri bir günün sonunda Ünye’ye hayran kaldılar.

seyyah (6)Ordu Valiliği’nin organizasyonu ve Ünye Belediyesi’nin işbirliği ile Türkiye’nin en fazla takipçiye sahip seyahat yazarları ve blogger’leri hafta sonu Ünye’ye geldi.

Amcaoğlu, Bilinmeyen Rota, Çapulcu Yollarda, Çelebi Alper, Dünya’nın Yerlisi, Geze Geze Türkiye, Geziyorum Öyleyse Varım, Gezgin Kadınlar, Gezgin Kedi, Gezgin Martı, Gezginin Ayak İzleri, Gezmek Güzel, Giyen Bayan, Küçük Dünya, Pustoo Dünya, Seyyahça, Tadında Seyahat, Yoldaki ve Zaferin Seyir Defteri isimli seyahat bloglarının yazarları Ünye’de tarihi, kültürel ve turistik mekânları gezme fırsatı buldu.

seyyah (8)Ünye’de ilk olarak Atatürk Parkı Sosyal Tesislerinde kahvaltı programına katılan seyyahlara hitaben konuşan Ünye Belediye Başkan Yardımcı Erhan Eren, “ Turizmin önemi konusunda artık çağımızın geldiği noktada her coğrafyanın belli dinamikleri var. Biz Ünye’yi ele aldığımızda en önemli olguların başında turizm geliyordu. Belediye Başkanımız Ahmet Çamyar’ın göreve başlamasına müteakip ilk yaptığı işlerden biri “Kültür Yolu” Projesini hayata geçirmek oldu. Ünye’nin kültürel ve tarihi değerlerini gün yüzüne çıkarmakla alakalı bir çalışma başlatıldı. Bununla alakalı Yalı Kilisesi restore edildi, şu an faaliyette. Eski han’ımız vardı, “Kefeli Han” ve kamulaştırması yapıldı şu an ihale aşamasına. Saray Hamamız var ve restorasyonu ile ilgili ihalesi yapıldı. Sonuç olarak baktığımızda Ünye’ye gelenleri nasıl ağırlarız konusunda bir şeyler biriktirmeye başladık. Çseyyah (10)ok ciddi anlamda tescilli evlerimiz var, onların restorasyonu ile alakalı özel sektör olsun, kendi imkânlarımızla olsun faaliyete geçirerek bunları da turizme kazandırmak ile ilgili faaliyet yürütmeye başladık. Ünye tarihine baktığımızda önemli bir şehir özelliğini taşıyor. Eski bir sancak beyliği. Kadılarıyla, kaptanlarıyla, hattatlarıyla meşhur bir şehir. Karadeniz’de sahil bölgesine baktığımızda diğer birçok ilçeye göre bu anlamda çok ciddi farkları olan bir şehir. Bugün Ünye Belediyesi Sayın Ahmet Çamyar’ın başkanlığında bütün kültürel mirasına, bunu önümüzde ki nesillere aktarma konusunda çok bilinçli çalışmalar yapan bir belediye. Bugün sizlere bir şeyler göstereceğiz, seneye Allah nasip ederse biraz daha fazla şeyler göstereceğiz ve insanlar Ünye’ye geldiğinde biz şunu oturtmak istiyoruz; “ben nerede kalırım, neler görürüm, ne yer içerim” konusunda Ünye’nin ne kadar değeri varsa, bunların tamamını bütün misafirlerimizle paylaşmak iradeseyyah (11)sini ortaya koyan bir yönetimimiz var. Bu manada sizleri bugün Ünye’de ağırlamaktan son derece mutluyuz” diye konuştu.

Seyahat yazarlarından oluşan ekip daha sonra Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nin ziyaret etti. Burada Ünye’ye ve bölgeye has kültürel öğeleri canlı olarak deneyimleme fırsatı bulan misafirler, yöresel çocuk oyunları oynadılar. Daha sonra mani küpünden mani çeken misafirler ilginç manileri okumayı ihmal etmedi. Müze içerisinde de inceleme yapan seyyahlar, gölge oyununun hem seyyah (18)tarihçesini öğrendiler hem de keyifle seyretme imkânı buldular. Müzede ki tur sırasında seyyahlar ebru sanatı ve ıhlamur baskı da yaptılar. Daha sonra ise seyyahlara Müze evin bahçesinde bulunan tarihi sarnıç içerisinde soğutulan karpuz takdim edildi.

Seyyahların Ünye’de bir sonra ki durağı ise Ünye Kalesi oldu. Tarihi milattan önceye dayanan Ünye Kalesi’de inanılmaz anlar geçiren misafirler doğal kaleye hayran kaldılar.

Ünye Kalesi’nden sonra seyyahların bir sonra ki durağı ise Yunus Emre’nin türbesi oldu. Burada misafirlere Yunus Emre’nin türbesinin Ünye’de olması ile ilgili ciddi kanıtlar olduğu belgeleriyle sunuldu.

Ardından Asarkaya Kent Ormanı’nda yemek programına geçen seyyahlar ardından Ünye Belediyesi Binicilik Tesislerinde eğlenme fırsatı buldu. Burada bol bol at binen misafirler Ünye’de unutulmaz anlar yaşadılar.

Bir gün boyunca Ünye’de tarihi ve kültürel mirasa canlı tanıklık ederken, ziyaretlerini #unyedezaman hashtag’iyle paylaştılar.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.