son haberler

Ünye Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Merkezi Hizmete Açıldı

Yayınlanma Tarihi: 6 Haziran 2016 okunma

Ünye Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Merkezi Hizmete Açıldı
Gündem
0

Ordu İli Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde faaliyet gösteren SB-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Ünye Devlet Hastanesinde Palyatif Bakım Merkezi hizmete açıldı.

IMG_4049Ordu İlinde sunulan sağlık hizmetlerinin çeşitliliğini arttırmak için gayret gösterdiklerini belirten Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Murat Küçükoğlu: “Ülkemizde de son yıllarda artan yaşlı nüfusun ve kronik hastalıkların neden olduğu yoğun bakım yükünün artmasından dolayı palyatif bakımın önemi giderek artmış ve mevcut palyatif bakım ünitelerinin yanı sıra yenilerinin açılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu çerçevede Ordu İli Kamu Hastaneleri Birliği olarak Ordu Devlet Hastanemizde 15 yataklı Palyatif Bakım Merkezimizi daha önce hizmete açmıştık. Son olarak SB-ODÜ Eğitim ve Araştırma Hastanemizde 12 ve Ünye Devlet Hastanemizde ise 10 yataklı Palyatif Bakım Merkezinin tescil işlemlerini tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine açmış bulunmaktayız” şeklinde konuştu.

IMG_4042Palyatif bakım ile ciddi hastalığı olan kişilerde başta ağrı olmak üzere stres veren diğer şikâyetlerin giderilmesi ve sorunların çözümlenmesi amaçladıklarını belirten Küçükoğlu: “Merkezlerimizde sıklıkla Terminal dönem kanser hastaları, Terminal dönem olmasa dahi kronik ağrısı olan kanser hastaları, Beslenme yetersizliği olan hastalar, akut problemi olmayan KOAH hastaları, Nörolojik hastalıklar ( demans, post resustasyon ve CVO ya bağlı kronik bakım hastaları), ALS, MS, parkinson vd nöromuskuler hastalığı olan bakım hastaları, Trakeostomisi ya da PEG’i değişecek ya da kapatılacak hastalar, Basınç yarası açılmış hastalara hizmet veriyoruz. Ancak, verilen hizmet aynı zamanda hasta yakınlarını da kapsıyor. Bir taraftan hastanın şikâyetleri giderilmeye çalışılırken, diğer taraftan hasta ve yakınlarının karşılaşabileceği diğer kaygılar (sosyal, psikolojik, vb) ve sorunlar topluca değerlendirilmekte ve çözüm üretilmeye çalışılmaktadır. Hastanın beslenme ihtiyacı var ise ya da çok ağrı hissediyor ve yatağa bağımlıysa bu hastaların kendilerine ve ailelerine psikolojik destek sağlıyoruz. Merkezlerimizde Uzman Hekim, Fizyoterapist, Psikolog, Manevi Destek Uzmanı, Sosyal Çalışmacı, Diyetisyen, Hemşireler ve diğer personel görev yapmaktadır. İhtiyaç halinde diğer uzman hekimler de katkı sağlamaktadır” açıklamalarında bulundu.

IMG_4055Küçükoğlu: “Palyatif bakım hizmetimizden yararlanmak isteyen hastalarımız kendisi veya aile bireyleri tarafından bizzat başvurabileceği gibi aile hekimi veya hastanın takip ve tedavisini yapan müdavi tabibi tarafından da taburcu aşamasında gerekli görüşme ve koordinasyon sağlanmak suretiyle Palyatif Bakım Merkezimize yönlendirilebilirler. Hastanemize gelemeyecek durumda olan hastalarımız ise bulundukları ortamda evde sağlık ekiplerince ziyaret edilerek birlikte yaşadığı aile bireylerinin durumu ile bir bütün olarak değerlendirilecek. Değerlendirme sonucunda palyatif bakım hizmeti alması uygun görülen hastalarımız merkezimize yönlendirilebilecektir. Palyatif Bakım Ünitelerimizin açılmasında emeği geçen hastane yöneticilerimiz başta olmak üzere bu birimlerde büyük bir özveriyle çalışan tüm personelimize teşekkür ediyorum” şeklinde sözlerini tamamladı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.