son haberler

Ünye’de S Plaka Yılan Hikayesine Döndü

Yayınlanma Tarihi: 2 Ekim 2017 okunma

Ünye’de S Plaka Yılan Hikayesine Döndü
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından il ve ilçelerde uygulamaya konulan Altınordu ve Fatsa’da ihalesi yapılan S Plakaların Ünye’de defalarca ertelenen ihalesi 5 Ekim Çarşamba günü yapılıyor. 90 Bin Liradan 40 Bin liraya kadar düşen ancak Ünye için yine de pahallı olan ihale öncesi bir açıklama yapan Ünye Şoförler Odası Başkanı Bekir Şimşek “ben artık Büyükşehir ile servis şoförü arkadaşlarımızın arasında kalmaktan yoruldum. Herkes ihale günü istediğini yapsın” dedi.

“Sorumlusu Benim Ama…”

Başkan Şimşek Türkiye’nin S Plaka ile tanışmasının 2005 yılında olduğunu ifade ederek, “2005 yılında Ünye Belediyesi’ne Ordu Valiliği’nden bir yazı gelerek 1000 plakanın 10 Bin TL karşılığında verilme kararı alınmıştı. Benim de o zaman başkan vekilliği görevim vardı. O yıl durumu esnaf arkadaşlarımızla görüştük ancak arkadaşlarımız tarafından kabul görmedi. 2005 yılından bu zamana kadar Ünye’de S plaka kabul görmedi. S plakanın Ünye’de kabul görmeyişi benim sorumluluğumda oldu ancak ben de esnaf arkadaşlarımızın görüşüne göre hareket ettim. Eski sistemde kaymakamlık başkanlığında kurulan trafik komisyonunda sorun çözülüyordu. Ancak Ordu’nun Büyükşehir olmasıyla birlikte sistem değişti ve yetki tamamen Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz’ın elinde oldu” dedi.

Biz 10 Bin TL Olmasını Talep Ettik

Ünye Şoförler Odası Başkanı Bekir Şimşek Ordu’nun Büyükşehir olmasından sonra  S plaka için yapılan çalışmaları şu sözlerle değerlendirdi: “Büyükşehir Belediyesi Odamıza bir yazı göndererek Ünye’de S plaka ihtiyacının kaç adet olduğu ve kaç TL olması gerektiğini bize sordu. Resmi yazışmamızda ben 10 Bin TL minibüs, 12 Bin TL otobüs olması uygundur ve yaklaşık 200 plaka olur diyerek cevap yazdım. Ayrıca bizim bölgemizde Ünye ve Fatsa Ticaret ve Sanayi Odalarından da cevap istenmiş. ÜTSO’da 12-15 Bin TL arasında rakam yazmış. Fatsa 65 Bin TL, Ordu  80 Bin TL fiyat belirlemiş. Fatsa daha sonra yanlış değerlendirdiğinden dolayı fiyatı düşürdü ancak Ordu fiyatta değişiklik yapmadı. Ordu Büyükşehir Belediyesi de tahmin ediyorum Ordu’nun fiyatını baz alarak 75 BİN TL+KDV olarak fiyatı belirledi ve satışa sundu. KDV ile birlikte 90 Bin TL olarak belirlenen fiyat Türkiye’nin hiçbir yerinde yok” dedi.

“En Pahallı İl Ordu”

Başkan Şimşek Karadeniz Bölgesi’ndeki bazı illerde S plaka bedellerine de değinerek, “Trabzon’da 7.500 TL, Giresun’da Bin TL, Samsun’un Terme İlçesi’nde 8 Bin TL, Çarşamba’da 20 Bin TL fiyat isteniyor. Ordu’nun fiyatı hiçbir il ve ilçede yok” dedi.

İhale Sürecinde Yaşananlar: “Araçları Satsak O Plakaları Alamıyoruz”

Başkan Şimşek Ordu’da yaklaşık 1 yıl önce açılan ihalede dünden bugüne yaşananları da değerlendirirken “öncelikle şunun bilinmesini istiyoruz. Bizim arkadaşlarımız S plakayı istiyor. Ancak neredeyse bir araba fiyatı olan S plaka, evine ekmek götürme derdinde olan şoför arkadaşlarımızı zorluyor. Arkadaşlarımız kendileri de bunu bize her toplantıda dile getirdi. 90 Bin TL plaka bedelini arkadaşlarımız araçlarını satsa ödeyemiyor. Biz bu süreçte bir takım sıkıntılar yaşadık. Zabıta zaman zaman bize ceza yazdı. Sonuç olarak Ünye ve çevresini kapsayan grubumuz var ve Ordu Büyükşehir Belediyesi ile bir toplantı yaptık. 30 maddelik sorunlarımızın 8-10 maddesini hallettik. Hatta Enver Başkan ‘böyle çalışmaya devam edersek sorun ortadan kalkar’ dedi. Fiyatın bizim için yüksek olduğunu belirttiğimiz toplantıda Başkan Yılmaz son olarak 40 Bin TL+KDV teklifinde bulundu. Bu teklifin ardından bizimle beraber olan Fatsa ihaleye girerek S plakalarını aldılar. Fatsa’nın S plaka almasının bir nedeni ise S plaka olan araçlar bulunduğu bölgeden dışarı çıkamıyor. Okulların kapalı olduğu yaklaşık 3-4 aylık dönemde bizim arkadaşlarımız tatil bölgelerine kafileler götürerek bu süreci kapatıyordu. Fatsa ise OSB olduğu için servis işi yapıyordu. S plakaya geçtiğimiz zaman bizim araçlarımız şehir dışına taşıma yapamayacak. Bu nedenle şimdiye kadar yapılan ihalelere Ünye’den kimse girmedi” dedi.

Bu Zamana Kadar Mücadele Ettik Ama…

Ünye Şoförleri olarak Büyükşehir ile tüm konularda mutabakata varıldığını ancak fiyat konusunda anlaşamadıklarını ifade eden Başkan Şimşek 5 Ekim Çarşamba günü yapılacak ihale için ise “bu zamana kadar ihalelere girmedik. S plakalar Ordu ve Fatsa’da ihale edildi. Enver Başkan ile yaptığım son görüşmede bana ‘bu zamana kadar almadınız ancak Fatsa telif edilen fiyata ihaleye girdi ve aldı. Bu fiyattan daha aşağıya inemem. Ya böyle kabul edin ya da yapacak başka bir şey yok’ dedi. Taksiti uzatması konusunda da teklifte bulundum ancak bir yıldır ihale yapılmamasını taksitlendirme süresine saydı. En son ihale sürecinden 1,5 ay geçti. 1 ay daha erteleme yapacağını söyledi. Enver Yılmaz, ‘Sonuç olarak 5 Ekim günü yapılacak ihaleye girerseniz alırsınız, girmezseniz Ünye’de çalıştığımız müteahhitler var. Bir sonraki ihalede müteahhitlere ihale edersem siz mağdur olursunuz’ diyerek S Plaka ihalesinde kapıları kapattı. Şimdi ben de vebal altında kalmamak için servis işi yapan şoför arkadaşlarıma nasıl düşünürseniz öyle uygulayın diyorum. Çünkü arada ben kaldım. Bu nedenle S plaka ihalesine katılıp katılmama durumu şoförlerin kendilerinin bileceği iş” dedi.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.