son haberler

Ünye’deki Sempozyuma Azerbaycan Damgası

Yayınlanma Tarihi: 11 Mayıs 2017 okunma

Ünye’deki Sempozyuma Azerbaycan Damgası
Gündem
0

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 10-12 Mayıs tarihleri arasında “İktisadi ve Sosyal Boyutlarıyla Fındık” sempozyumu gerçekleştirildi.

Ünye Kalibya Word Otel’in ev sahipliğinde iki gün süren sempozyumda enini boyuna fındık konuşulurken, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden akademisyenler sempozyuma damgasını vurdu.

Panelde Fındığın Tarafları Bir Araya Geldi

10 Mayıs 2017 günü açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçilmeden önce bir panel yapıldı. Panelde hem üretici hem de ihracatçı kesimden temsilciler söz alarak fındığı değerlendirdi. Panelde söz verilen Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Erhan Aydın fındığı ihracat boyutlarıyla değerlendirirken konuşmasının kısa sürmesi dikkat çekti. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu ise “üreticimiz fındık konuşulduğu zaman ilk aklına fiyat geliyor. Önce fındığı belirli bir fiyat aralığında tutmamız lazım” dedi. Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor ise “fındığın ne kadar kişiyi ilgilendirmesi önemli değil, önemli olan önündeki problemleri çözmemizdir. Karadeniz bölgesinin en önemli geçim kaynağı fındık bu bölgenin zorunlu ürünüdür. Çünkü arazi yapısı nedeniyle erozyonu önlüyor. Karadeniz insanının vatan bekçiliğini yapıyor. Bunun için biz fındık üreticisinin yanında olmak zorundayız” dedi.

7 Oturumlu Sempozyum

Açılış konuşmalarının ardından gerçekleşen panelin sona ermesiyle iki günlük sempozyum resmen başlamış oldu. 7 oturumda gerçekleştirilen sempozyumda yaklaşık 16 Üniversiteden 40’a yakın akademisyen fındığı ele aldı. Üretim Ekonomisi, İktisadi Politikalar, Dış Ticaret, Kamu Politikaları, Siyasal İlişkiler, Hukuk, Üretim Yönetimi, Pazarlama, Finansman ve Muhasebe, Yönetim-Organizasyon, Çalışma Hayatı, Göç, Nüfus ve Sosyal Yapı, Kooperatifçilik / Üretici Birlikleri konuları açısından uzmanlar ve bu konularda çalışması olan akademisyenler sempozyumda değerlendirmelerde bulundu.

Ünye’deki Sempozyuma Azerbaycan Damgası

Ünye’de iki gün boyunca süren fındık sempozyumunda dikkat çeken bir nokta ise sempozyum boyunca konuşulan fındığın ikram edilmemesi oldu. İlk gün açılış programında bazı davetlilerin söz alarak “fındık konuşuyoruz ama fındık göremiyoruz” söylemlerine rağmen fındık Ünye’de görsel fotoğraflarla gösterildi. Ancak ikinci gün 5. Oturum için Ünye’ye gelen Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden akademisyenler yanlarında getirdikleri fındıktan yapılan tatlı ve şekerli kavrulmuş fındığı hem tanıttılar, hem de ikram ettiler.

Ünyeli Akademisyenden Fındığın Tarihi

Sempozyumun 5. Oturumunda ki bir başka detay ise Hakkari Üniversitesi’nde görevli Ünyeli Dr. İhsan Seddar Kaynar Fındığın tarihini anlattı. “Fındık 10 bin yıldır var ama ticaretleşmesi son 200 yıllık geçmişe sahip” diyen Dr. Kaynar, fındığın 1850 ile 1950 yılları arasındaki tarihini katılanlara değerlendirdi.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.