son haberler

Ünye’de Tiyatro Tarihi – XXII

Yayınlanma Tarihi: 26 Haziran 2015 okunma

M. Ufuk MİSTEPE mistepe@gmail.com

Konu Yûnus EMRE’den açılmışken iki açıklama daha vermek isterim. İlki; Ankara Ünyeliler Derneği’nin mutad toplantıları gereği 10 Haziran 2015 Çarşamba günü eski mebuslarımızdan Yılmaz SANİOĞLU ile Araştırmacı, Yazar M. Ufuk MİSTEPE, Ankara’da projeksiyon destekli “Yûnus EMRE ve Türbesi” konu başlıklı sunum yaptılar.

Diğeri de 14 Mayıs 2015’te sahneye konulan “Yûnus EMRE” oyunu hakkında tiyatro oyuncusu Sayın Hamza ALP’in açıklamaları:

Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi ile Ünye Sanat Tiyatrosu’nun ortaklaşa gerçekleştirdikleri “Uygulamalı Tiyatro Eğitimi” sonunda ortaya çıkan “YÛNUS EMRE” adlı oyun izleyicilerini duygulandırdı.

Ünye Belediyesi Kültür Sitesi’nde sahnelenen oyuna Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Erdoğan, Müdür Yardımcısı Ferhat Ateş, Fatih İlköğretim Okulu Müdürü Cevdet Duman, Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, Yûnus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, 18. Dönem Ordu Milletvekili Yılmaz Sanioğlu, Orta Yılmazlar Mahallesi Muhtarı Seyhan İhtiyaroğlu ve çok sayıda davetli katıldı.

Orhan ASENA’nın yazdığı ve Coşkun ÇETİNALP’in yönettiği “Yûnus Emre” izleyiciler tarafından beğeniyle izlenirken duygusal anlar da yaşandı. Oyun sonunda konuşan Ünye Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Kerim AYDEMİRGençlerin elinden tutulduğunda, onlara imkân verildiğinde başaramayacağı iş yoktur. İşte bizler de Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi ile birlikte yapmış olduğumuz işin sonunda ortaya böyle güzel bir eser çıkarttığımıza inanıyoruz.” dedi.

Mustafa Erdoğan ise yaptığı açıklamada “Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi olarak bu yıl üçüncü defa Uygulamalı Tiyatro Eğitimi sonunda çıkarttığımız oyun “Yûnus Emre”dir. Halk Eğitim Merkezi olarak elimizden geldiğince ve istekler olduğu müddetçe kurslarımız devam edecektir. Bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla daha fazla kurs açmış ve öğrencilerimiz ile buluşmuşuz. Oynanan bu oyunumuz ise Yûnus Emre’nin mezarının Ünye’de olması dolayısıyla Ünye Sanat Tiyatrosu’nun seçmiş olduğu bir oyundu; kendilerini de tebrik ediyorum.” dedi.

18.Dönem Ordu Milletvekili Yılmaz SANİOĞLU da söz almak istedi ve yaptığı konuşmada “Ben burada başta Ordu Milletvekillerini, Kaymakamımızı, Belediye başkanımızı, sivil toplum kuruluşlarını görmek isterdim. Niye derseniz öncelikle bu ekibe sahip çıkmak ve daha önemlisi oynadıkları oyun Yûnus Emre, yani mezarı burada.. ona sahip çıkmak adına. Turizm diyoruz işte size turizmin ilk ayağı, fırsat gelmiş ama sizler bunu elinizin tersiyle itiyorsunuz, çok yazık!” ifadelerini kullandı. Daha sonra kursiyerlere sertifikaları verildi.”

Yukarıda ÜST Basın Sözcüsü Kerim AYDEMİR’den bahsederken Ünye Sanat Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni tâbirini kullandık. Çünkü, eski Yönetmen Hamza ALPBenden Bu Kadar!” diyerek, 22 Nisan 2015’te görevi Sayın AYDEMİR’e devretmişti.

Konu hakkında Basın Açıklaması yapan ÜST Genel Yayın (Sanat) Yönetmeni Hamza ALP, görevini tiyatro oyuncularından Kerim AYDEMİR’e devretti. AYDEMİR’in kendisine görev verdiği takdirde oyunlarda oynamaya devam edeceğini söyledi.

Bu bayrak yarışında görevler devralındıkça geleceğe damga vuracak tiyatro gönüllülerimiz de kalıcı eserlerle Ünye Tiyatro Tarihi’nde hayrla yâd edileceklerdir. Sanatla İç İçe Yaşayanlar Ailesi’nde tiyatro bağlantılı sanatçılarımızı tanıtmaya devam edelim.

Ailesi Ünye kökenli olan Oyuncu, Manken, Sunucu ve Model Ceyda ATEŞ, 14 Eylül 1987 Ankara doğumlu. Barış Manço Kültür Merkezi’nde Tiyatro Eğitimi alan Ceyda ATEŞ dizi, tiyatro oyunları, sinema filmleri ve reklâmlarda boy gösterdi. Elidor ve Piyakek reklâm filmleri, Godoyu Beklerken adlı tiyatro oyununda rol aldı. Okuldan çıkıp eve gelince önce senaryo ezberleri yapardı. Sonra her yıl yeni bir dizisi oldu ve hiç ara vermedi. “Okulla ilişkim zorluklarla doluydu. Çünkü sürekli sette bulunmam gerekiyordu. Bir yandan da tiyatro eğitimi alıyordum. Zorlu bir süreçti ama bu tempoya alıştım.

Eğitimci ve akademisyen Ünyeli Prof. Dr. Fatih BORA Hocamızın oğlu, 13.09.1986 İstanbul doğumlu Can BORA da sanatla iç içe yaşayanlardan. Eğitim sürecini; Özel İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesi (1998), American Field Service ile değişim senesi, Saint Joseph de Calassanç, Barselona (2003/04), Lisans ‘Tiyatro Bilimi’, Université Paris 3 (2005/08), Master 1, Tiyatro Bilimi, Sorbonne Nouvelle, Paris (2008/09), Erasmus senesi, ‘Yönetmenlik & Dramaturji Bölümü’, Institut del Teatre de Barcelona (2009/10), Master 2, Tiyatro Bilimi – ‘Çağdaş Tiyatroda Blue Screen’in Kullanımı’ (2010/11) olarak özetleyebiliriz.

Tiyatro & Dans Eğitimi, Sanatsal Deneyimler, Tiyatro, Yoga ve diğer etkinlikler yanında çok iyi derecede Fransızca, İspanyolca, iyi derecede İngilizce ve orta derecede Katalanca dillerine vâkıf. Psikoloji, seyahat ve yeni teknolojiler ilgi alanını oluşturmakta.

Çağdaş dans & tiyatro üzerine işler üreten, disiplinlerarası sanat topluluğu olan ‘berika’, 2011 senesinde, Can BORA tarafından İstanbul’da kuruldu. Topluluk özgün yazılmış Türkçe metinleri ve “yeni teknolojiler” ismiyle anılan mültimedya araçlarını kullanıyor. Sahnedeki oyuncunun “canlı” görüntüsünü bilgisayarda önceden kaydedilmiş görüntünün üzerine montajlayarak, tiyatro sahnesinde “simultane bir film” sunulmasına izin verilen Green Box Tekniğiyle tasarlanmış trilojinin ilk gösterisi DANTEL, (2011)’den sonra sahne alır. KAM, İstanbul’da yaşayan dört arkadaşın birkaç günlük doğaya kaçışlarını ve burada bir şamanla karşılaşmalarını anlatıyor. Tüm gösterinin sahne tasarımı Green Box üzerinden kurulmuş olup oyun, tiyatro sahnesini bir film stüdyosuna dönüştürmeyi hedefliyor.

Sanatla İç İçe Yaşayanlar Ailesi’nden ilginç bir isim de Mehmet ÜNYELİ. “Spor Salonunun Televizyon Yıldızı” olarak tanıtılan Mehmet Ünyeli, AA muhabirine yaptığı açıklamada; yaklaşık 20 yıl tiyatro yaptığını, sayısız film ve dizide rol aldığını söyledi. Son zamanlarda da kamera karşısına geçtiğini belirten Ünyeli, “Tarık Akan, ‘Ömercik’ olarak tanınan Ömer Dönmez, Metin Akpınar gibi isimlerle aynı filmlerde oynadım. Ayrıca Kurtlar Vadisi, Beşinci Boyut, Sırlar Dünyası gibi dizilerde de rol aldım. Son yıllarda iki kez kalp krizi geçirdim. Sağlığımı kaybetmiş durumdayım. Yürüyemiyorum. Yine teklifler var ama yapabilecek gücüm yok. Ayaklarım şişik durumda. Bir minibüsüm var. Normalde aracımda kalıyorum. Belediyeye tanıdıklarım haber vermiş. Sonra buraya getirdiler beni.” şeklinde konuştu.

Karadeniz turnesine çıkan Tuzla Sanat Sahnesi ekibi 29 Eylül 2014 Pazartesi günü Ünye’de tiyatro izleyicisiyle buluştu. Karadeniz’deki 4. durakları olan Ünye’de gündüz saat 14:00’de “gıt gıt gıdak yumurtam sıcak” adlı oyunla çocuklarla, akşam saat 20:00’de ise “gemilerde talim var kargaşa” oyunu ile yetişkinlere perde açtı.

Karadeniz’e turne öncesi yer belirlemek ve hangi şehirde oynayacaklarını kararlaştırmak üzere yola çıkan Tuzla Sanat Sahnesi Kurucusu ve Genel Koordinatörü Orhan ÇAĞLAR, Ünye’deki görüşmesi için ‘ilginç bir diyalogla güzel bir proje ortaya çıktı’ğını söylüyor. Oyun için Ünye Belediyesi Başkan Yardımcısı Erhan EREN Bey’le görüştüm. Karadeniz turnesine çıkacağımızı ve Ünye’de de sahne almak istediğimizi belirttim. O da “güzel olur, bizim de tiyatromuz var, siz burada oynayın, bizimkiler de oraya gelip orada oynasınlar” dedi. Ben de bu bir ilk olacak galiba deyip bunu kabul ettim. Ancak buraya geldim, Şehir Tiyatrosu’nun kapandığını duyunca çok üzüldüm. Ben kendi üzerime düşen görevi yaptım ancak onlar tiyatroyu kapatmakla çok şey kaybettiler diye düşünüyorum. Fakat tiyatrocu arkadaşlar ‘verilen söz Ünye’nin sözüdür. Biz ekip olarak Kasım 15’de oraya gelip oyunumuzu oynayacağız’ dediler. Sağ olsunlar.”

ÇAĞLAR, açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Ağırlıklı olarak sosyal içerikli projeler üretmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda farklı şeyler üretiyoruz. Bu çerçevede gündüz çocuk oyunu, akşam yetişkin oyunu olarak Hopa’dan Sinop’a kadar bir sahil şeridini hedef aldık. Sonrasında ise Sinop’tan İstanbul’a kadar olan sahil kesimini gezeceğiz. Bu bağlamda bugün Ünye’deki çocuklar ve yetişkinlerle bir araya geldik. Çocuk oyunumuz “gıt gıt gıdak yumurtam sıcak” isimli ödüllü bir oyunumuzdur. Bu oyunumuz horoz, tavuk, civciv ve bir yumurta canavarından oluşuyor. Müzikal bir oyun, eğitsel yönü de olan bir oyun. Bunların yanı sıra ailenin kutsallığını ve ailenin önemini de ana tema olarak vurgulamaya çalıştık. Oyunumuza gelen çocuklarımıza çok teşekkür ediyorum. Amacımız bunu Türkiye’ye yaymak. Akşamki oyunumuz ise “gemilerde talim var kargaşa” adlı oyunumuz. Oyun, hepimizin sıkça televizyondan izlediği Süt Kardeşler Filmi’nin tiyatroya çok güzel bir uyarlamasıdır. Metin avantajı olan bir oyundur. Seyirciyi gülme krizine sokabilecek kadar içine çekebilecek bir oyundur. Ünye seyircisi bizi yalnız bırakmayarak mutlu etti. Onlara da çok çok teşekkür ediyorum.38

Devam edecek                                                       15 Nisan 2015 / Ankara

KAYNAKÇA:
38
ÜNYE KENT Gazetesi – Tuzla Sanat Sahnesi Ünyelilerle Buluştu, 30 Eylül 2014, http://www.unyekent.com/haber/35068/tuzla-sanat-sahnesi-unyelilerle-bulustu

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.

Yazarın Diğer Yazıları

Yazarın tüm yazıları.

Rahmetle Anıyoruz…

12 Ekim 2021 okunma
Merhum Yazarımız M. Ufuk Mistepe’nin Ünye’ye dair yazılarını ve makalelerini yazar arşivinden okuyabilirsiniz. Merhum Yazarımızı rahmetle anıyoruz. Mekanı cennet... Devamını Oku

Canik’te İdarî Yapı ve Osmanlı’da Yenileşme Zarureti (1793 – 1851)

10 Temmuz 2020 okunma
Bu makalede Ünye’nin 1790 – 1850’li yıllardaki idarî yapısı, Doç. Dr. Abdullah SAYDAM’ın 33 sayfalık çalışmasına dayanarak, özet olarak aktarılacaktır. Sultan II. Mahmud, saltanatının sonlarına doğru Orta ve Doğu Karadeniz bölgesindeki idarî... Devamını Oku

Araştırmacılık Terimleri

3 Temmuz 2020 okunma
Ünye hakkında araştırma yapanların ve okuyucularımızın, sıkça karşılaştıkları bazı Osmanlıca Tarih Terimleri’nin anlamlarını bilmeleri, yazılanların anlaşılması açısından önemli bir husustur. Bu itibarla başlangıç olarak ehemmiyet arz eden... Devamını Oku

Ünye Mûsikî Tarihinde Ali Riza Sağman

26 Haziran 2020 okunma
‘Ünye Şarkı ve Türküleri’ kitabımda Ünye Mûsikî Tarihi’ne damgasını vurmuş, tespit edebildiğimiz şahsiyetleri kısaca da olsa tanıtmaya çalışmış idim. Aslında her bir musikîşinasın ayrı ayrı ele alınması icap eder. Başlangıç olmak üzere... Devamını Oku

Satıroğulları Ünyeli Müftü Sülâlesi

19 Haziran 2020 okunma
2017 yılında altı bölüm halinde yayımladığımız “Ünye Müftüleri” adlı yazı dizimizde bir müftü sülâlesinin bu tarihçeye damgasını vurduğunu görüyoruz. Ailenin ahvadlarından Satıroğulları ailesi Keşaplı Sokak’tan komşumuz olurlar. ÖZPAKER... Devamını Oku

Ünye Uğrak Vapurlarını Tanıyalım

12 Haziran 2020 okunma
Su buharı gücüyle çalışan gemileri VAPUR olarak adlandırıyoruz. Önceleri yandan çarklı olarak yaşamımıza giren vapurlar daha sonra günümüzün dizel elektrik tahrik sistemi donanımlı enerji tasarrufu sağlayan modellerine erişinceye değin XIX. yüzyılın... Devamını Oku

Ünye Tarihi, M.Ö. XV Bin Yılına Uzanıyor Mu? – I

5 Haziran 2020 okunma
Kelleroğlu M. Bahattin Bey, kaynak belirtmeksizin; “Ünye, Milât’tan 1270 sene evvel vuku bulan Turuva Muharebe-i Meşhuresi’nden sonra, Karadeniz sahilinde tesis edilmiş müstemlekelerden birisi olup, ismi kadimi (One) veyahut (Oney)’dir.” demişti.1 Ünye’de ilk... Devamını Oku

Kimler Geldi Kimler Geçti ?

29 Mayıs 2020 okunma
Ünye ve hinterlandı tarihî seyir içerisinde birçok kavim ve milletlere ev sahipliği yapmıştır. Muhtelif köşe yazılarımızda dile getirdiğimiz bu kitlesel değişimleri bir arada ve kronolojik düzen içerisinde değerlendirmenin daha uygun olacağını... Devamını Oku

Ünye ve Hinterlandında Oğuz – Türkmen Boyları ve Yer Adları

22 Mayıs 2020 okunma
Makalemizin araştırma konusu 24 ana Oğuz boyu ile Oğuz asıllı Türkmen kabilelerinin Ünye ve hinterlandındaki (Ordu, Fatsa, Terme, Akkuş) bazı yerleşim noktalarıdır. Türkmen boy, bölük, uruk (oymak, öz) ve tirelerinin (oba, aile) adlarını Yrd. Doç. Dr. Aydın... Devamını Oku

Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralamasında Ünye ve Ordu

15 Mayıs 2020 okunma
Ulusal düzeyde ekonomik ve sosyal kalkınma yanında, bölgesel gelişmişlik farklarının giderilmesinde ve ülke genelinde dengeli bir kalkınmanın sağlanmasında il ve ilçeler, temel birimler olarak değerlendirilmek durumundadır.1 İlçelerin, illerin ve bölgelerin... Devamını Oku