son haberler

Hollanda’da Bir Kültür Yuvası: Kocatepe Camii

Yayınlanma Tarihi: 22 Mayıs 2015 okunma

Hollanda’da Bir Kültür Yuvası: Kocatepe Camii
Gündem
0

Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı projesi kapsamında Hollanda’ya giden Ünye, Ordu ve Samsun medyası, Hollanda’da yayın yapan yerel kuruluşları tanımak adına yaptığı çalışma ziyaretlerinin yanı sıra bölge kültürünü tanımak adına da çeşitli geziler gerçekleştirdi.

Hollanda’ya giden 10 medya çalışanı, bölge kültürünü tanımak adına tarihi mekânları gezdi. Bu kapsamda Rotterdam’da bulunan Kocatepe Camii ziyaret edilirken, Proje Başkanı Şakir Gürel, Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Gündoğdu ile bir söyleşi gerçekleştirdi. Öncelikle caminin tarihini öğrenen Gürel, ardından proje hakkında Gündoğdu’ya bilgi verdi.

hollandada_birkultur_yuvasi_kocatepe_cami (2)Gürel açıklamasında; “Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı adıyla Avrupa Birliği projesi gerçekleştiriyoruz. Proje kapsamında hem Ünye’nin hem de Ünye medyasının tanıtımını yapıyoruz. Adı Ünye’den Dünya’ya Medya Açılımı ama tüm Karadeniz bölgesini bu vesileyle de olabildiğince Türkiye’nin, Türk medyasının Avrupa Birliği ile diyaloğu ilişkilerine katkıda bulunuyoruz, bizim de çorbada tuzumuz olsun diye mücadele veriyoruz. Bu anlamda Hollanda’ya geldik, bir haftadır Hollanda ziyaretleri yapıyoruz Rotterdam ve daha önce dernek yöneticilerinden arkadaşları ziyaret ettik ama derneği ziyaret etmek bugüne nasip oldu. Ayrıca burada Ünye, Karadeniz, Samsun, Ordu medyasının tanıtımı ile ilgili gerçekleştirdiğimiz çalışmalar kapsamında Aynur Zeren Tan’ın fotoğraflarının yer aldığı sergi açıldı. Yer tahsisi için de teşekkür ederiz” dedi.

Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında; “Açılmasına vesile olduğunuz sergiyi cemaatimizle buluşturduğunuz için teşekkür ederiz. Vatandaşlarımız Ünye’mizi, Karadeniz’imizi daha yakından tanıma imkânı buldu” dedi.

İlk olarak Hollanda’da yaşayan Türk’lerin konuşulduğu söyleşide Proje Başkanı Şakir Gürel; “Hollanda medyası ile Hollanda’yı da tanımaya, buradaki sosyokültürel ilişkileri gözlemlemeye çalışıyoruz. Burada tahmin ettiğimizden çok daha fazla hemşerimizin yaşadığını gördük bundan da son derece memnun olduk. Yani Türkiye dışında, Avrupa’da, Hollanda’da Türklerin oluşturduğu farklı ve ayrı bir dünya var. Her tarafta varız bunun mutluluğu ve memnuniyeti içerisindeyiz, sizlerde hem sosyal hem de kültürel anlamda çok güzel bir faaliyet gerçekleştiriyorsunuz, çalışmalarınızda başarılar diliyoruz” diye konuştu.

hollandada_birkultur_yuvasi_kocatepe_cami (3)“700 Türk Çocuğunu Bir Araya Getirip Eğitim Veriyoruz”
Gündoğdu değerlendirmesinde; “Hollanda güzel ve küçük bir ülke. Hollanda’da Türklerin sayısı kalabalık ama ülke küçük olduğu için daha organize bir Türk toplumu var ve herkes birbirini tanır. Burası Hollanda Diyanet Vakfı’na bağlı Kocatepe Cami Derneği. 147 caminin en büyüklerinden bir tanesi, hatta Hollanda Diyanet Vakfı da 1982’de bizim camimiz de kuruldu. Türkiye’de insanlar cami deyince daha çok namaz kılınan yer gibi algılıyor. Yurt dışında cami deyince aslında Türkiye’deki kültür evleri, kültür merkezleri gibi algılamak gerekiyor. Burada namaz kılmak yaptığımız işlerden sadece bir tanesi. Bugün hafta sonu olması nedeni ile 4 yaşından 15-20 yaşına kadar 700’e yakın öğrencimiz var. 4 yaşındakileri kreşe alıyoruz dini, islamı, örf ve adetlerimizi oyun şeklinde öğretiyoruz ondan sonra Kuran, din kültürü, müzik eğitimi veriliyor. Bugün Avrupa’da, Hollanda’nın göbeğinde Rotterdam’da 700 tane Türk çocuğunu bir araya getirip bir şeyler vermek aslında çok büyük, çok önemli bir şey. Biz cami derneği olarak bu işi gönüllülük bazında yapıyoruz ve bu inanılması zor bir şey” dedi.

“Külliye Geleneğini Devam Ettiriyorsunuz”
Dernek çalışmalarını tebrik eden Gürel; “Siz geçmişte Osmanlının uyguladığı, caminin etrafında yapılan külliye geleneğini bir anlamda Avrupa’da bir zorunluluk, bir ihtiyaç olduğu için devam ettiriyorsunuz. Gerçekten tebrik ederiz çok iyi, güzel, önemli faaliyetler. Bugün bu ve benzeri faaliyetleri destek olmaksızın Türkiye’de bile yapmak bir hayli zor. Umarım Türk Diyaneti ve Hollanda, Amsterdam ya da Rotterdam yöneticileri yardımcı oluyorlardır” dedi.

“Manevi Destek Bekliyoruz”
Gündoğdu şu değerlendirmede bulundu; “Rotterdam Belediyesi, Hollanda makamları ile ilişkilerimiz gerçekten güzel. Türkiye son yıllarda biraz daha buralara ilgi göstermeye başladı ama neticede biz Hollanda’dayız ve kendi yağımızda kavrulmak durumundayız. Bizim Türkiye’den istediğimiz sadece manevi destek yani maddi hiçbir şey beklemiyoruz. Yaptığımız ve yapacağımız işlerde desteklesinler, teknik yardım yapsınlar bize yeter. 700 tane öğrencimiz var bunlara yönelik öğretmen bulmakta sıkıntı çekiyoruz. Türkiye’den gelmiş, İmam Hatip okumuş insanlarla ya da burada bu yönde okumuş insanlarla bu işi yapmaya çalışıyoruz, ama zorlanıyoruz. Maddi yönden bir takım şeyleri halledebiliyorsunuz ama manevi teknik yönden baya bir açığımız var, inşallah Türkiye’mizin de yardımıyla daha güzel işler yapacağız.”

“Cami Olarak Bir Sıkıntı Görmedik”
Gürel’in “Rotterdam’dan ele alırsak Türklerle diyalog eksikliği yaşanıyor mu?” sorusuna Gündoğdu; “Rotterdam farklı bir şehir çünkü yüzde 60’ı yabancı, dolayısıyla bizim intibak sorunumuz fazla yok ama Hollandalıların intibak sorunu var biraz bizde. Rotterdam’da bizim bulunduğumuz bölge belediyesinde yabancıların aşırı bir kalabalıklılığı var dolayısıyla biz böyle bir intibak sorunu yaşamıyoruz. Hollandalı dostlarımız, komşularımızda var biz cami olarak bir sıkıntı görmedik. Mesela saldırılar, şunlardır bunlardır böyle bir şey olmadı. Burada olacağını da tahmin etmiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

hollandada_birkultur_yuvasi_kocatepe_cami (4)“Örf ve Adetlerimizi Yaşadığımız Müddetçe Koruyacağız”
Gürel; “Bir sıkıntı yaşanılmamasını dileriz ama bir kültürel çatışma bağlamında uyuşmazlık, sıkıntı var mı ya da bu kültürel uyuşmazlıkların çözümünü nasıl sağlıyorsunuz? Sorusuna Gündoğdu; “Haliyle iki ayrı kültür ve Türkler geçmişine, özüne, benliğine, kültürüne çok bağlı ve sadık insanlar. Şu an Hollanda’nın sıkıntısı da zaten bu. Diğer birçok milletleri iyi ya da kötü kendilerine benzettiler ama Türklerde bunu başaramadılar. Allah’a şükür biz Türkler benliğimizi, örf ve adetlerimizi, dilimizi yaşadığımız müddetçe koruyacağız inşallah. Bunu söylerken tabi Hollandalıların da kültürüne, kutsallarına saygımız var ve elimizden geldiği kadar da onlara iştirak ediyoruz. 5 Mayıs’ta onların kurtuluş günü vardı oraya katıldık, çiçek koyduk. Bu gibi etkinliklere bizim kültürümüzün dinimizin el verdiği kadarıyla uymaya, iştirak etmeye çalışıyoruz ama tabi gidip de içkili yemekli gibi şeyleri olur orada da uyum sağlayacağız diye de bir derdimiz yok.”

“Türkiye’deki Gibi 3-4 Bin Kişi İle Bayram Namazı Kılıyoruz”
“Burada Müslüman mezarlığı var mı? Düğünlerdeki geleneklerimiz nasıl, bayramlaşma gelenekleri Anadolu’daki gibi devam ediyor mu? Büyükşehir belediye meclisinde bizim temsilcimiz yani Türk var mı?” sorusuna ise Gündoğdu şu açıklamada bulundu; “Rotterdam’da iki ayrı yerde Müslüman mezarlığı var. Diyanet Vakfı’nın ve birçok diğer derneklerin cenaze fonları da var. İsteyen cenazesini buraya isteyen de kurumlar vasıtasıyla Türkiye’ye rahatlıkla gönderilebiliyor, onda hiçbir sorun yok Allah’a şükür. Bayramlarımız aynı Türkiye’deki gibi. 3-4 bin kişi ile burada bayram namazı kılıyoruz ve bayram namazlarından sonra topluca bayramlaşıyoruz sonra o gün evlere ziyaretlere gidiyoruz. Belediye meclisinde sayımız biraz azaldı ama üç encümenimiz var. Bundan önce 7-8’di hatta belediye başkan yardımcısının teki de Türk’tü Belediye başkanımız bir yabancı, Faslı.”

Söyleşinin ardından Proje Başkanı Şakir Gürel, Ünye tanıtım materyallerinin yer aldığı çantayı Hollanda Diyanet Vakfı Başkanı Ahmet Gündoğdu’ya hediye etti.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.