son haberler

“Aynı Filmi Geçen Yılda Görmüştük”

Yayınlanma Tarihi: 15 Ekim 2016 okunma

“Aynı Filmi Geçen Yılda Görmüştük”
Gündem
0

Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ini, ihracatının yüzde 70’ini elinde bulunduran Türkiye’de yeni sezonda 15 liraya kadar çıkan fındık fiyatı son bir haftada kademeli olarak 11 liraya kadar düştü. “Aynı filmi geçen yılda görmüştük” diyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, dış kaynaklı bir firmanın piyasada tekelleşmeye gittiğini söyledi.

Türkiye’nin en önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındığın fiyatında son dönemde yaşanan düşüşün üreticiyi bir hayli endişelendirdi. Ülkemize fındıktan yıllık ortalama 2,5-3 milyar dolar döviz girdisi sağlanırken, dünyada üretilen fındığın yüzde 75’ini de Türkiye’nin karşıladığı tespit edildi.

findik-cakildi-ureticili-tepkili-qnd_galeriGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 2016 ürünü tahmini fındık rekoltesinin 468 bin ton olduğu açıklanırken, şu ana kadar borsalarda işlem gören fındık miktarının ise yaklaşık 40 bin tonu bulduğu belirlendi. En fazla işlem 16 bin 936 tonla Sakarya’da yapılırken, bu ili 6 bin 85 tonla Düzce, 4 bin 550 ton ile Ordu, 3 bin 318 tonla Trabzon, 2 bin 192 tonla Giresun izledi. Çarşamba’da bin 616 ton, Ünye’de bin 467 ton, Fatsa’da bin 367 ton, Akyazı’da bin 51 ton, Samsun’da 984 ton, Terme’de 417 ton, Rize’de 52 ton, İstanbul’da ise 2 ton satış gerçekleştiği saptandı.

”Fiyatlarda Manipülasyon Yapıyorlar”

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, sezona 14-15 liradan başlayan fındık fiyatının 11 liraya kadar düşmesini kesinlikle kabul etmeyeceklerini söyledi. Fiyatın kademeli olarak 11 liraya kadar düşmesini oldukça manidar bulduklarını belirten Cörüt, ”Aynı filmi geçen yılda görmüştük. Dış kaynaklı bir firma piyasada tekelleşmeye gidiyor. Bu firma geçen yılda 13-14 liraya kadar çıkan fiyatı bir anda 7-8 lira seviyesine düşürmüştü. Aynı oyunu oynamaya devam ediyor, açıkça fiyatlarda manipülasyon yapıyorlar. Devletin ve ilgili kurumların artık bir yaptırım uygulaması gereklidir” dedi.

Fındıkta fiyat dengesinin sağlanması için devletin bu duruma el koyması gerektiğini de vurgulayan Cörüt, ”Fındıkta taban fiyat uygulaması getirilmelidir. Çünkü serbest piyasanın alt yapısı yoktur. Lisanslı depoculuk ortamı oluşmamıştır. Alt yapı oluşmadığı için serbest piyasanın aktörleri fiyatla oynayıp üreticilerin hakkıyla alay ediyorlar. Unutulmasın ki o fındıkta üreticinin alın teri ve nasırlı elleri vardır” diye konuştu.

Üretici Fındığını Satmıyor

Fındık üreticileri ise fiyata tepki göstererek, piyasaya bu fiyatlarda fındık indirmeyeceklerini belirttiler. Üreticiler, “Bu yıl rekolte oldukça düşük. Geçen yılın beşte biri oranında ürün aldık. Ancak bu fiyat maliyeti bile karşılamıyor. Bu fiyat ancak gübre ve fındık işçi ücretini karşılayabiliyor. En az 15 lira olmalı ki maliyetini kurtarsın. Şimdi satarsak zarar edeceğiz, 15 lira olursa kurtaracağız. Fındığı hala bekletiyoruz, satmıyoruz” şeklinde konuştular.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.