son haberler

Beslenme + Stres + Güneş Işığı = Kanser Nedenleri

Yayınlanma Tarihi: 6 Nisan 2017 okunma

Beslenme + Stres + Güneş Işığı = Kanser Nedenleri
Gündem
0

Ünye Devlet Hastanesi, Ünye Sağlık Grup Başkanlığıyla birlikte organize ettiği kanser konulu konferansta çalışanlarını ve vatandaşları bilgilendirdi.

1-7 Nisan Kanserle Mücadele Haftası nedeniyle düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Tıbbi Onkolog Yrd. Doç. Dr. Dilek Erdem katıldı. Hastanenin konferans salonundaki programda konuşan Başhekim Güray Yılmaz, Kanserle Mücadele Haftası’na dikkat çekerek, “sebebi bilinen hastalıklar içinde kanserden ölümler, kalp damar hastalıklarından sonra en sık görülen ikinci hastalıktır. Kanserin erken teşhisinin yapılabilmesi için bu tür programların arttırılması gerekiyor. Bilindiği gibi 1-7 Nisan Kanserle Mücadele Haftası nedeniyle bizler ilçemizde kanserle mücadele bakımından Sağlık Grup Başkanlığımıza bağlı KETEM hizmet veriyor. Özellikle bayan hastalarda meme kanseri yönünden momografi takipleri ve rahim ağzı kanseri yönünden örnekler alınması yine hem erkeklerde hem de kadınlarda kolon kanseri yönünden büyük abdestte gaitada gizli kana bakılıyor. Bu nedenle kanserin erken teşhisi bakımından çalışmalar yürütüyoruz. Bunun yanı sıra kanserden korunmak için gerekli önlemlerin alınması hususunda da bilgilendirmeler yapıyoruz” dedi.

Samsun’da özel bir hastanede görevli Tıbbi Onkolog Yrd. Doç. Dr. Dilek Erdem, sunuma kanserin tanımını yaparak başladı. Erdem, konuşmasında hem erkeklere hem de kadınlara önemli bilgiler verirken kanserden korunma yöntemlerini de açıkladı. Erdem, “kanser kronik bir hastalıktır. Bir diyabet ve bir hipertansiyon gibi ele almak lazım ve ondan korkmamak gerekir. Dünyada yılda 14 Milyon kanser vakası vardır. 8.2 Milyon kişi kanserden ölmektedir. Ülkemizde ise bu rakamlar, yılda 95 Bin erkek 65 Bin kadın kanser tanısı almakta. Son 5 yıldaki verilen genellikle stabil seyretmektedir. Her yıl 160 bin yeni kanser vakası ile karşı karşıyayız. Avrupa ile Amerika’ya bakıldığında Türkiye’de kanser daha az sıklıkla görülmektedir. En az kanser vakası Afrika’da en çok ise Amerika ve Avrupa’da görülmektedir” dedi.

Erkeklerde Akciğer-Mide, kadınlarda Meme-Troid

Kadın Erkek arasında görülen kanser türlerini de değerlendiren Tıbbi Onkolog Yrd. Doç. Dr. Dilek Erdem, “ Erkeklerde %30 oranında Mide, %21 oranında Akciğer kanseri görülmektedir. Kadınlarda ise en sık kanser şekli meme kanseridir” diye konuştu.

Cep Telefonu Kanser Yapar Mı?

Radyasyonun da kanser nedenlerinden olduğunu belirten Erdem, “Tabi ki beyin tümörünün bin bir türlü nedeni var bunu sadece cep telefonuna bağlamak doğru değil ama yine de teknoloji bizden bazı şeyler götürebilir. Dolayısıyla dikkatli kullanmalıyız diye düşünüyorum” dedi.

Kanser sıklığının görülme yaşına ve cinsiyetine göre değiştiğini ifade eden Erdem vatandaşlardan kanser sıklığı görülen yaşlarda gereken tetkiklerini yaptırmalarını istedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.